Податкова засекретила дані про сплату ренти за користування надрами

Податкова засекретила дані про сплату ренти за користування надрами

Доступ до інформації обмежили в інтересах національної безпеки

Під час дії воєнного стану у Державній Податковій Службі не оприлюднюють дані щодо податкових платежів субʼєктів господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами, та які мають борги зі сплати ренти. Про це у ДПС заявили у відповідь на запит NADRA.info. Ми просили надати дані щодо обсягів сплати ренти надрокористувачами, а також щодо боргів зі плати ренти за користування надрами за 2021 рік і за І квартал 2022 року.

Оприлюднення такої інформації передбачає Податковий кодекс України: «35.4. На офіційному веб-порталі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, оприлюднюється: щоденно інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг … щомісячно: інформація щодо сплати податків … суб’єктами господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами; … ».

У ДПС відмовили у наданні інформації, посилаючись на низку положень Закону України «Про доступ до публічної інформації», Укази Президента про запровадження і продовження дії воєнного стану, а також на Постанову Кабінету Міністрів України від 12.03.2022 №263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану».

 «На виконання вимог Постанови ДПС обмежила доступ до публічних електронних реєстрів, які розміщені на вебпорталі ДПС, зокрема до інформації про сплату податкових платежів по платниках субʼєктів природних монополій, субʼєктів господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами, про субʼєктів господарювання, які мають податковий борг.

З огляду на зазначене та враховуючи, що запитувана інформація стосується безпосередньо субʼєктів господарювання – обмеження в доступі до інформації щодо сплати рентної плати компаніями-надрокористувачами та переліку компаній, які мають податковий борг з рентної плати здійснюється з урахуванням пункту 2 частини 6 Закону в інтересах національної безпеки, оскільки розголошення такої інформації може завдати істотної шкоди таким субʼєктам господарювання та шкода від надання такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

На підставі пункту 2 частини першої статті 22 Закону повідомляємо про відмову у задоволенні Вашого запиту із зазначених питань.

Додатково інформуємо, що перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню (оновленню) у форматі відкритих даних про сплату податкових платежів … субʼєктів господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами, про субʼєктів господарювання, які мають податковий борг… не розміщується в розділі «Відкриті дані» на головній сторінці вебпорталу ДПС (www.tax.gov.ua) та на Порталі відкритих даних Єдиного державного вебпорталу відкритих даних (www.data.gov.ua) на період дії режиму воєнного стану. … », – йдеться у відповіді на запит NADRA.info за підписом в.о. Директора департаменту економічного аналізу ДПС Нонни Багмет.

Сканкопія відповіді:

 

Автор фото – Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow