Резиденцію Межигірʼя повертають державі. До чого тут надра? 

Резиденцію Межигірʼя повертають державі. До чого тут надра? 
Джерело фото: https://www.facebook.com/megzigorje

Резиденцію Межигірʼя можуть повернути державі найближчими днями. Ключову роль у відновленні державної власності відіграє НАК «Надра України». В 2007 р. саме цю компанію було використано для передачі Межигірʼя структурам, повʼязаним із родиною Віктора Януковича. Після повернення, на базі резиденції може бути створено «памʼятку садово-паркового мистецтва». Про це повідомляє NADRA.info із посиланням на два власні, не повʼязані між собою джерела. 

Вищий антикорупційний суд України дозволив зняти арешт з нерухомості по вул. Межигірська 123-А в с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області (один з обʼєктів резиденції «Межигірʼя»). Як повідомляють наші джерела, арешт знято з метою забезпечення можливості реєстрації права власності на нерухомість за Державою. Текст ухвали суду від 30.06.2022 наразі недоступний для перегляду.

Резиденцію «Межигірʼя» вивели з державної власності в 2007 р., коли Надра України очолював Едуард Ставицький (Натан Розенберг), а посаду премʼєр-міністра обіймав Віктор Янукович. А повернути вирішили в лютому 2014-го – після втечі Віктора Януковича-президента відповідну постанову ухвалила Верховна Рада. Нагадаємо хронологію подій:

  • В червні 2007 р. комплекс споруд «Урочище Межигірʼя» було передано від Державного управління справами до сфери управління Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.
  • В липні 2007 р. обʼєкти державної резиденції Межигірʼя в с. Нові Петрівці (а також будівлі, розташовані в Києві по вул. Володимирській, 34, і вул. Золотоворітській, 9) було передано вже до статутного капіталу НАК «Надра України».
  • Наступним кроком, у вересні 2007 р. Надра України уклали договір міни з ТОВ «Медінвесттрейд»: Межигірʼя обміняли на нежитлові будівлі в місті Києві по вул. Паркова дорога, будинок 3-5-7 (літ. А, літ. Б ). 
  • Вже в листопаді 2007 р. ТОВ «Медінвесттрейд» продав Межигірʼя ТОВ «Танталіт», яке і володіло комплексом до втечі Януковича з України. 
  • Кабінет Міністрів спробував скасувати ці угоди ще в 2008 р., проте марно – в липні 2008 р. Господарський суд міста Києва відмовився визнати договори недійсними і повернути майно державі. 
  • 23.02.2014 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про повернення урядової резиденції «Межигір’я» у державну власність».
  • В інтервʼю «Українській правді» в серпні 2016 р. Едуард Ставицький заявляв, що передача і подальший обмін Межигірʼя були законними. 
  • У вересні 2016 року аудитори дійшли висновку, що обмін між “Надрами України” і “Медінвесттрейдом” був нерівноцінним, і Надра України недоотримали понад 420 млн грн. 
  • В 2017 році вже НАК «Надра України» звернулися до суду з апеляцією і 01.08.2017 р. Київський апеляційний господарський суд визнав договори міни і продажу Межигірʼя недійсними. Оскільки правочини недійсні – майно мало повернутися власнику – НАК «Надра України».
  • Повернути резиденцію Державі заважали арешти, накладені на майно. Один з арештів і було знято 30.06.2022. 

Джерела NADRA.info повідомляють, що питання повернення Межигірʼя реанімували після відповідного розпорядження Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля і за особистим погодженням Президента України Володимира Зеленського. А саме, Кабінет Міністрів доручив здійснити реєстрацію майна, після якої власником Межигірʼя (наразі в частині, щодо якої знято арешти) буде Держава Україна, імовірно, в особі Кабінету Міністрів. 

Наступним кроком, як очікується, стане повернення до державної власності інших обʼєктів резиденції. Коли це може статися, джерела NADRA.info не прогнозують. Але стверджують, що вирішеним є питання створення на базі державної резиденції «парку-памʼятки садово-паркового мистецтва». Раніше про це заявляв Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

«Проект Указу Президента про створення на базі Межигірʼя державного парку вже пройшов погодження в Міністерстві фінансів, його опрацьовують в Офісі Президента України», – повідомило джерело NADRA.info.

В НАК «Надра України» від коментарів утрималися.