Бурштинові збитки держави: в ФДМУ повідомили результати ДП «Бурштин України» за 2021 р.

Бурштинові збитки держави: в ФДМУ повідомили результати ДП «Бурштин України» за 2021 р.
Зображення асоціативне

І пояснили заміну керівника держпідприємства, яка відбулася нещодавно

В 2021 р. державне підприємство «Бурштин України» (Рівненська обл.) видобуло 2213,6 кг бурштину-сирцю. У січні-липні 2022 р. видобуток склав усього 23,4 кг. Про це NADRA.info повідомили у Фонді державного майна України (ФДМУ).

Водночас, збиток ДП «Бурштин України» за 2021 рік перевищив 2 млн грн (2,005 млн грн). У ФДМУ заявили, що саме неефективне управління держпідприємством стало причиною зміни керівника Бурштину Україну (про це ми писали тут).

«Управлінська діяльність попереднього виконувача обов’язків керівника ДП «Бурштин України» Ніколаєнка П.В. не призвела до ефективного розвитку держпідприємства. Фондом були виявлені порушення та недоліки під час ведення фінансово-господарської діяльності і управління майном підприємства. Колишнім керівником ДП грубо порушувався порядок та строки подання фінансової звітності», – заявили у ФДМУ.

На рішення Фонду змінити керівника Бурштину України вплинула також позиція Рівненської обласної військової адміністрації (ОВА).

«13 травня поточного року Рівненська ОВА (очолює Віталій Коваль – Прим.) повідомила ФДМ про проведення аналізу фінансово-господарської діяльності ДП «Бурштин України» за 2021 рік. З метою забезпечення якісного функціонування держпідприємства ОВА рекомендувала призначити ефективний менеджмент. У зв’язку з перерахованими причинами, ФДМУ  поклав виконання обов’язків генерального директора держпідприємства «Бурштин України» на Пустовіта Івана Ілліча. Таке кадрове рішення ухвалене відповідно до положень Господарського кодексу України, законів України «Про Фонд державного майна України», «Про управління об’єктами державної власності» та статуту ДП «Бурштин України», – запевняють у Фонді. 

В.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Іван Пустовіт

Одна із основних задач Івана Пустовіта – підготовка ДП до приватизації: «Новопризначеному керівнику необхідно вжити заходів щодо подання фінансового плану та покращення фінансових показників, забезпечення збереження державного майна, підвищення ефективності управління та підготовки об’єкта до приватизації».

«ДП «Бурштин України» перейшов під управління Фонду держмайна 13 жовтня 2020 року. Відповідне рішення було ухвалене згідно з урядовим розпорядженням №1010-р «Про передачу об’єктів державної власності до сфери управління Фонду державного майна». До передачі держпідприємство перебувало в управлінні Державної служби геології та надр України (NADRA.info писали про це тут – Прим.). 

Згідно з наказом №1091 Фонду держмайна, 25 червня 2021 року ДП «Бурштин України» включили до переліку об’єктів малої приватизації. Згодом, 4 січня поточного року, Фонд видав новий наказ, яким включив єдиний майновий комплекс держпідприємства до переліку об’єктів, які підлягають приватизації у 2022 році (про плани продати Бурштин України в 2022 р. ми писали тут – Прим.).

Для приватизації підприємству потрібно зробити інвентаризацію, оцінку об’єктів з нульовою балансовою вартістю, виготовити технічну документацію та здійснити реєстрацію речових прав на нерухоме майно».

Інвентаризація розпочалася 06.07.2022, і має завершитися до 06.09.2022. Станом на 21.07.2022 на підприємстві виготовлено всю технічну документацію та здійснено реєстрацію прав на нерухоме майно у встановленому законодавством порядку.

В ФДМУ заявляють, що приватизувати ДП «Бурштин України» доцільно тільки після «прийняття в другому читанні законопроєкту № 7451 щодо пришвидшення приватизації, сприяння релокації та економічного відновлення держави. Ухвалення цього законопроєкту дозволить поновити приватизаційні аукціони за пришвидшеними процедурами та автоматично переоформити усі ліцензії та дозволи на нових власників». Адже за чинним законодавством, після приватизації приватному власнику буде необхідно пройти процедуру переоформлення спеціального дозволу. 

У Фонді нагадують, що «24 лютого 2022 року було тимчасово призупинено оголошення та проведення аукціонів з приватизації через введення на всій території України правового режиму воєнного стану. Враховуючи військову агресію з боку РФ, з метою забезпечення майнових прав держави, фізичних і юридичних осіб в Україні було заблоковано доступ до реєстру речових прав, що унеможливило реєстрацію прав власності покупців на придбане в процесі приватизації майно. Також Антимонопольний комітет припинив розгляд заяв щодо отримання дозволу на концентрацію, який є обов’язковим при приватизації ЄМК ДП і без якого неможливо оформити передачу прав власності на придбане майно».

 ДП “Бурштин України” засновано в 2006 р.. Статутний капітал 8 867 800 грн. Реєстрація – м. Рівне. ДП перебуває в управлінні ФДМУ. Володіє спецдозволом №3855 на видобування бурштину родовища Клесівське (Рівненська обл.). За даними Публічного аудиту надрокористування, які до війни були доступні на Державному геологічному порталі Держгеонадр, в 2020 р. підприємство сплатило 0,00 грн ренти за користування надрами. Хоча видобуто за рік – 261,09 кг бурштину-сирцю, а за весь час дії спецдозволу з 2006 р. – понад 13 тонн.