Держпідприємству «Бурштин України» призначили нового керівника

Держпідприємству «Бурштин України» призначили нового керівника
В.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Іван Пустовіт

На підприємстві розпочалася інвентаризація

Фонд державного майна України (ФДМУ) змінив керівника державного підприємства «Бурштин України». Повідомляє NADRA.info. В липні 2022 р. посаду в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» обійняв Пустовіт Іван Ілліч. В базі YouControl дата оновлення інформації про керівника ДП – 07.07.2022, втім, як заявив NADRA.info особисто Іван Пустовіт, його призначили 01.07.2022. 

«Пріоритетом сьогодні бачу визначення наявного фінансового стану підприємства, виявлення змін цього стану та чинники, які їх спричинили. Також необхідно зрозуміти, наскільки ефективно використовуються ресурси, у тому числі трудові, за необхідності оптимізувати фінансову діяльність підприємства, а згодом можна буде прогнозувати подальший розвиток», – пояснив Іван Пустовіт.

Також новий очільник Бурштину України заявив, що «відучора (07.07.2022 – Прим.) розпочато процес інвентаризації основних засобів підприємства».

Більше про стан і діяльність ДП пан Пустовіт пообіцяв розповісти читачам NADRA.info після завершення інвентаризації. Питання імовірної приватизації підприємства, яка була запланована на 2022 рік, новий керівник не прокоментував, оскільки «питання належить до компетенції ФДМУ».

Очолити Бурштин України було особистою ініціативою новопризначеного в.о.гендиректора, запевняє Іван Пустовіт: «Я проживаю і працюю у Рівному близько 10 років. У нашому регіоні, мабуть, немає людини (від малого до великого) яка б не чула про ДП «Бурштин України». Це не було пропозицією. Я дізнався, що ФДМУ формує резерв керівників і вирішив спробувати».

До призначення в Бурштин України Іван Пустовіт очолював дочірнє підприємство “Водоекотехпром” Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства “Рівнеоблводоканал”. 

«Переважна більшість трудового стажу припадає на роботу в газовій сфері (начальник управління реалізації природного газу в АТ «Рівнегаз», начальник відділу розрахунків ТОВ «Рівнегаз збут».  В той час бажав присвятити своє життя газовій службі, в широкому сенсі слова, проте вузька спеціалізація змусила змінити місце роботи. Пізніше мене запросили очолити службу обліку і реалізації води у РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», де я пропрацював 3 роки, після того очолив ДП «Водоекотехпром» РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал». Маю досвід роботи в органах місцевого самоврядування», – розповів Іван Пустовіт.

Щодо попередника Пустовіта – Павла Ніколаєнка, то «він увільнений від виконання обов’язків генерального директора ДП «Бурштин України», але продовжує працювати на посаді виконавчого директора підприємства».

Павло Ніколаєнко знайомий читачам NADRA.info за матеріалами про неплатоспроможність іншого бурштинового держпідприємства – ДП “Укрбурштин” ДАК “Українські поліметали”. Саме з заяви Ніколаєнка почалася друга справа про банкрутство Укрбурштину.  

Нагадаємо, попередня зміна керівника ДП «Бурштин України» відбулася у січні 2022 року. Тоді у ФДМУ повідомили, що екс-очільник підприємства «Володимир Чібісов склав повноваження за власним бажанням та продовжує працювати на підприємстві». Пан Чібісов очолював ДП з лютого 2020 до січня 2022, і саме за його керівництва Бурштин України уклав форвардні контракти з приватними компаніями ТОВ “Аурум Полонез” і ТОВ “Зоненштайн”. Розрахунок за форвардним контрактом здійснювався видобутою інвестором сировиною. Часткою в ТОВ “Аурум Полонез” володіє громадянин Польщі, екс-очільник АТ “Укрзалізниця” Войцех Бальчун.

Також нагадаємо, що в листопаді 2021 р. Верховний Суд визнав незаконним звільнення і постановив поновити на посаді в.о. генерального директора ДП “Бурштин України” Дмитра Тяглія, який очолював ДП в 2015-2019 рр.. Рішення Верховного Суду щодо поновлення пана Тяглія досі лишається не виконаним. 

У березні 2022 р. Господарський суд Рівненської області присудив стягнути з ДП «Бурштин України» 400 000 грн на користь Державної комісії України по запасах корисних копалин. Кошти ДКЗ Бурштин України отримав у 2019 році в якості безпроцентної поворотної фінансової допомоги («у зв`язку з важким матеріальним станом підприємства»), і не повернув вчасно.

ДП “Бурштин України” засновано в 2006 р.. Статутний капітал 8 867 800 грн. Реєстрація – м. Рівне. ДП перебуває в управлінні ФДМУ. Володіє спецдозволом №3855 на видобування бурштину родовища Клесівське (Рівненська обл.). За даними Публічного аудиту надрокористування, які до війни були доступні на Державному геологічному порталі Держгеонадр, в 2020 р. підприємство сплатило 0,00 грн ренти за користування надрами. Хоча видобуто за рік – 261,09 кг бурштину-сирцю, а за весь час дії спецдозволу з 2006 р. – понад 13 тонн.