ДП “Бурштин України” пустять з молотка в 2022 р.

ДП “Бурштин України” пустять з молотка в 2022 р.
Ділянка Пугач родовища бурштину Клесівське з висоти пташиного лету

За 15 років Бурштин України легально видобув понад 13 тонн бурштину-сирцю

 

Державне підприємство “Бурштин України” приватизують у 2022 р.. Повідомляє NADRA.info із посиланням на матеріали прес-служби Фонду державного майна України, надані у відповідь на наш запит.

“Наразі Фонд державного майна України провів більшість необхідних підготовчих процедур для передачі ДП “Бурштин України” на процедуру приватизації. Згідно з календарним планом, приватизація вказаного державного підприємства запланована на 2022 рік”, – заявили у прес-службі ФДМУ.

Нагадаємо, ДП “Бурштин України” було передано в управління ФДМУ восени 2020 р.. Раніше підприємством управляла Державна служба геології та надр України, втім за рішенням Уряду в серпні 2020 р. ДП “Бурштин України”, а також іще три геологічні підприємства Держгеонадр було передано на приватизацію. За даними ФДМУ, станом на жовтень 2020 р., на балансі Бурштину України перебувало 23 одиниці нерухомого майна.

ДП “Бурштин України” володіє спецдозволом №3855 на видобування бурштину родовища Клесівське (Рівненська обл.). За даними Публічного аудиту надрокористування, розміщеними на Державному геологічному порталі Держгеонадр, в 2020 р. підприємство сплатило 0,00 грн ренти за користування надрами. Хоча видобуто за рік – 261,09 кг бурштину-сирцю, а за весь час дії спецдозволу з 2006 р. – понад 13 тонн.

В березні 2021 р. стало відомо, що передане на приватизацію ДП уклало угоди про видобування бурштину з ТОВ “Аурум Полонез” і ТОВ “Зоненштайн”. Співвласником ТОВ “Аурум Полонез” з вересня 2020 р. є Екс-голова правління АТ “Укрзалізниця”, польський рок-музикант Войцех Бальчун. Як писали NADRA.info, що Аурум Полонез виступав водночас інвестором і підрядником на ділянці Пугач родовища Клесівське (північна околиця смт Клесів, Рівненська обл.). При цьому видобутим камінням розпоряджалося безпосередньо ДП “Бурштин України”, як власник спецдозволу.

У ФДМУ заявили NADRA.info, що “укладання угод щодо видобування бурштину на території ДП “Бурштин України” є прерогативою безпосередньо керівництва державного підприємства”, і “за наявною у Фонду державного майна України інформацією, починаючи з 13 жовтня 2020 року, ДП “Бурштин України” не зверталося до ФДМУ щодо погодження умов співпраці підприємства з приватними компаніями ТОВ “Аурум Полонез” і ТОВ “Зоненштайн”.

У Фонді нагадали, що “згідно з законодавством, Фонд державного майна України не здійснює оперативне управління підприємствами, що перебувають під управлінням ФДМУ, а також не втручається в операційну діяльність підприємств. Натомість, ФДМУ встановлює цілі для менеджменту підприємств та контролює їх виконання, що відповідає кращим світовим практикам корпоративного управління”.

Бурштиновий контекст

Нагадаємо, в квітні 2020 р. NADRA.info писали, що ДП “Бурштин України” за рішенням суду має сплатити 3,2 млн грн на користь ТОВ “Уорлд Ембер Україна”. Зобов’язання державного підприємства перед приватною компанією виникло в ході підготовки до реалізації проекту з рекультивації земель, пошкоджених стихійним видобутком бурштину в Рівненській області (на теориторії ділянки лісогосподарського призначення, яка розташована на території Цепцевицького лісництва ДП “Володимирецьке лісове господарство” (кв. 49)). Реалізація проекту мала би дати і ДП, і ТОВ можливість отримати легальний профіт. Але не склалося. Оскільки проект не було реалізовано, а роботи по підготовці до проекту були проведені, витрати понесені – приватна компанія звернулася по відшкодування понесених витрат. Головна причина, чому ДП не змогло виконати взяти на себе зобов’язання, і чому зрештою не було реалізовано проект, як випливає з тексту судового рішення, – відсутність спецдозволу на користування надрами. Виглядає так, що спершу Держгеонадр не розглядало заяву ДП “Бурштин України”, а на момент, коли її до цього змусив суд, Кабінет Міністрів вже змінив порядок видачі спецдозволів. В сухому залишку, держпідприємство спецдозволу не отримало, проект з рекультивації лишився нереалізованим.

Також нагадаємо, що триває справа про банкрутство іншого державного підприємства, яке має право видобувати бурштин – Дочірнього підприємства “Укрбурштин” ДАК “Українські поліметали”. Нещодавно до матеріалів провадження було долучено розсекречені матеріали негласної слідчої (розшукової) дії (НСРД) – контролю за вчиненням злочину, яка проводилася детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) в лютому-березні 2021 р.. Відповідно до даних НСРД, директору ДП “Укрбурштин” пропонували хабар у 50 мільйонів гривень в обмін на не перешкоджання банкрутству підприємства.

Тим часом, легальне видобування бурштину і інвестиції в розвиток нарощують приватні компанії. Ось тільки деякі з публікацій NADRA.info про це з вересня 2021 р.: