Апеляційний суд підтвердив законність спецдозволу на спірне Свистунківсько-Червонолуцьке родовище

Апеляційний суд підтвердив законність спецдозволу на спірне Свистунківсько-Червонолуцьке родовище

Судові надра

Крапку у справі ще не поставлено

04.07.2022 Шостий апеляційний адміністративний суд (ШААС) ухвалив рішення у справі за позовом СП «Бориславська нафтова компанія» у формі ТОВ (ТОВ «СП «БНК», СП БНК) до Державної служби геології та надр України, Державної комісії України по запасах корисних копалин і ТОВ «Аркона Газ-Енергія» (третя особа без заявлених самостійних вимог – ПАТ «Укрнафта»), яким підтвердив законність надання спецдозволу на Свистунківсько-Червонолуцьке родовище ТОВ «Аркона Газ-Енергія». Повідомляє NADRA.info із посиланням на постанову суду.

Надання спецдозволу №4830 від 18.05.2017 на геологічне вивчення нафтогазонасосних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовищ) Свистунківсько- Червонолуцького родовища, оскаржувало СП «Бориславська нафтова компанія» у формі ТОВ. Також СП БНК просило визнати протиправними і скасувати низку рішень ДКЗ (про утворення Свистунківсько-Червонолуцького родовища, апробацію та відмітку запасів родовища), рішення Держгеонадр (про визнання висновків колегії ДКЗ) і накази Держгеонадр про надання спецдозволу та внесення змін до нього.

18.01.2022 Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) позов СП БНК задовольнив (Рішення тут). Відповідні рішення ДКЗ і накази Держгеонадр було визнано протиправними і скасовано, а власне спецдозвіл на Свистунківсько-Червонолуцьке родовище визнано недійсним.

ТОВ «Аркона Газ-Енергія», Держгеонадр і ДКЗ не погодилися з рішенням ОАСК і звернулися до суду з апеляційними скаргами, в яких просили скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нову постанову про відмову в задоволенні позовних вимог СП БНК.

Колегія суддів ШААС дійшла висновку, що ОАСК взагалі не мав розглядати позов СП БНК, тому що були пропущені строки звернення до суду. Відтак рішення ОАСК від 18.01.2022 скасували, і прийняли нову постанову, якою позовні вимоги СП БНК до Держгеонадр, ДКЗ і ТОВ «Аркона Газ-Енергія», за участі третьої особи – ПАТ «Укрнафта» – залишили без розгляду.

Постанова ШААС набрала законної сили в день ухвалення 04.07.2022, але може бути оскаржена до Верховного Суду.

ТОВ «Аркона Газ-Енергія» засновано в 2010 р.. Статутний капітал 8 835 515 грн. Реєстрація – с. Яхники, Полтавська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник – Вадим Новинський (через компанію ЕНВЕЛЛ ЕНЕРДЖІ ПЛС, Великобританія). Керівник – Володимир Стецюк. Спецдозвіл №4830 на Свистунківсько-Червонолуцьке родовище – єдиний спецдозвіл компанії на користування надрами (про спецдозволи інших компаній, якими володіє Вадим Новинський, ми писали тут).

СП «Бориславська нафтова компанія» у формі ТОВ засновано в 1996 р.. Статутний капітал 11 360 860 грн. Реєстрація – м. Борислав, Львівська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник не вказаний. Власники істотної участі: ПАТ «Укрнафта» (Україна), КОМПАНІЯ ПЕЛМАРРА ІНВЕСТМЕНТС ЛТД (Британські Віргінські острови), ТОВ «Івентра» (Україна), ТОВ «Таріус» (Україна). Керівник – Юрій Шкляр. Єдиним дійсним спецдозволом компанії є №1211 на видобування нафти і газу природного розчиненого у нафті родовища Стинавське.

50% ПАТ «Укрнафта» належить НАК «Нафтогаз України». Іншими власниками крупних пакетів є кіпрські компанії LITTOP ENTERPRISES LIMITED, BRIDGEMONT VENTURES LIMITED, BORDO MANAGEMENT LIMITED. Хоча кінцевого бенефіціарного власника ПАТ «Укрнафта» не вказано, ЗМІ повʼязують ПАТ «Укрнафта» з Ігорем Коломойським. Компанія володіє понад 80 спецдозволами на користування надрами. З урахуванням низки інших компаній, Ігор Коломойський може контролювати більше 100 спецдозволів, про них ми писали тут.

Анкетні дані компаній – за даними YouControl.

Нагадаємо, в квітні 2021 р. Аркона Газ-Енергія розпочала геофізичні дослідження на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі. В червні 2021 року повідомлялося про оцінку запасів родовища міжнародним незалежним консультантом. Польовий етап 3D-cейсморозвідувальних робіт було завершено в лютому 2022 р.