Велта відновила експорт титановмісної продукції

Велта відновила експорт титановмісної продукції
В карʼєрі Велти. Джерело: https://velta-ua.com/

Новини компаній

Виробничо-комерційна фірма «Велта» (ТОВ «ВКФ «Велта») отримала дозвіл на експорт титановмісної продукції і відновила відвантаження. Повідомляє NADRA.info із посиланням на заяву засновника і генерального директора Велти Андрія Бродського.

«Дозвіл на експорт своєї власної продукції Велта отримала. Відвантаження партнерам відновлене. Зарплатня працівникам виплачена у повному обсязі по всієї групі компаній. Податки тільки за вчорашній день – майже 5 млн грн сплачені! ПДВ нам не повертають. Валюту, яка надходить на наши рахунки ми продаємо Державі дешевше за ринкову ціну на 30 відсотків. Кожного дня триває наша допомога ЗСУ», – заявив Андрій Бродський.

Днями засновник Велти оприлюднив лист Державної служби експортного контролю України, відповідно до якого ільменітовий концентрат було включено до переліку продукції, експорт якої вимагає погодження. Такий крок бізнесмен назвав «пострілом в ногу, якщо не в серце» титановій видобувній галузі України і «ударом під дих нашим головним партнерам – США», оскільки «левова частка поставок Велти і державної ОГХК здійснюється в Америку»:

Андрій Бродський назвав погодження експорту ільменітового концентрату “ударом під дих США”

Нагадаємо, раніше у Велті заявляли, що планують релокацію заводу титанових виробів, який будували в Новомосковську Дніпропетровської області.

В лютому 2022 р. в компанії повідомляли, що з 2010 по 2021 рік сплатили 520 мільйонів гривень податків у бюджети різних рівнів. Фонд заробітної плати за аналогічний період становив 379,4 мільйонів гривень. При цьому тільки у 2021 році компанія сплатила 98,2 млн грн податків.

Наприкінці січня в компанії заявили про початок серії багатораундних перемовин з американськими партнерами. Ціль таких сесій — розробити дорожню карту взаємодії українського постачальника титанової сировини та компаній й інституцій з США, які на різному рівні є споживачами титану. Зокрема йшлося про те, що у 2022 році поставки на північноамериканський ринок мають скласти 65% від загального об’єму видобутої сировини компанією Велта.

ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ВЕЛТА» засновано в 2000 р.. Статутний капітал 88 100 000 грн. Реєстрація – м. Дніпро. Кінцевий бенефіціарний власник і керівник – Андрій Бродський (контролює 60% через ВЕЛТА ХОЛДІНГ ЮС ІНК (США) і ТОВ «ВЕЛТА ХОЛДІНГ» (Україна)). Володіє двома дійсними спецдозволами на видобування титанових руд родовищ Лікарівське і Бирзулівське (Кіровоградська обл.).

В 2017 р. було створено дослідну лабораторію Velta RD Titan у Дніпрі, яка в 2020 та 2021 роках отримала український патент на власну технологію Velta Ti Process™. «Нашим науковцям з центру досліджень та розробок знадобилось 3 роки та 3 мільйони доларів корпоративних інвестицій, щоб розробити новий метод отримання доступного титану, ґрунтуючись на світових наукових знаннях. Запатентований процес «Велти» знизив вартість титану в чотири рази та звів до нуля виробничі відходи. З його допомогою компанія зробить титан доступним для виготовлення будь-яких виробів з металу та створить конкуренцію для нержавіючої сталі та алюмінію, що зараз домінують на ринку», – йдеться на сайті компанії.

Про команду Велти Андрій Бродський розповідав в інтервʼю NADRA.info в травні 2020 р.