Профком СхідГЗК: «Остання зарплата була за квітень. Зарплатні борги перед колективом – 195 мільйонів»

Профком СхідГЗК: «Остання зарплата була за квітень. Зарплатні борги перед колективом – 195 мільйонів»
В Новокостянтинівській шахті Східного ГЗК. Джерело: https://vostgok.com.ua/

Існує реальна загроза затоплення уранових шахт ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК), персонал підприємства виведено в «примусовий безстроковий простій», борги з заробітної платні сягають три місяці. Про це заявив голова Первинної профспілкової організації Атомпрофспілки України  ДП «СхідГЗК» Віталій Скуба в електронній петиції на сайті Президента України «Врятуємо ДП «СхідГЗК» та урановидобувну галузь України і збережемо енергонезалежність України». Станом на ранок 24.08.2022 документ підписали 1929 громадян. NADRA.info зателефонували пану Скубі, аби поставити кілька запитань.

 

NADRA.info: Нам відомо, що минулого тижня в Міненерго відбулася нарада з питань СхідГЗК за участі міністра. Що обговорювали, і який результат?

Віталій Скуба: Вона тривала два дні. Основна нарада була в четвер, під керівництвом Міністра енергетики Германа Галущенка. Вів нараду перший заступник міністра Юрій Власенко. І друга частина відбувалася в пʼятницю зранку. Там був присутній тільки пан Власенко і представники СхідГЗК.

В нараді брали участь представники профспілок СхідГЗК і НАЕК Енергоатом. Від менеджменту СхідГЗК були Сергій Шовгеля і Світлана Борисенко (заступниця генерального директора з економіки). Від НАЕК Енергоатом були пан Петро Котін і ще кілька представників.

 

Що було на порядку денному?

Шляхи виходу СхідГЗК з ситуації, в якій опинилося ДП. На жаль, не було складено ні протоколу – особисто я його не бачив, і ніяких доручень письмових не було нікому надано – тільки усні.

Були доручення НАЕК Енергоатому від міністра енергетики Германа Галущенка – забезпечити наше виробництво сіркою. Згідно з додатковою угодою, вони повинні були нам поставити сірку ще на початку серпня, загалом 14 компонентів для виробництва сірчаної кислоти. Але на жаль, не поставили.

Немає сірки – немає виробництва сірчаної кислоти, а відтак і уранового концентрату.

 

Який обсяг сірки потрібний заводу? СхідГЗК має кошти на закупівлю?

Згідно угоди між НАЕК Енергоатом і ДП СхідГЗК деякі компоненти постачаються нам напряму Енергоатомом. До війни ми переробляли казахську сірку. Зараз везтимуть зі сторони Польщі. Чия вона – не знаю.

Друге доручення – було першому заступнику генерального директора ДП СхідГЗК вирішити питання забезпечення газом.

У нас борги за газ на сьогодні в районі 192 мільйонів гривень (з них 180 за газ, і 12 за розподіл). Але це питання станом на зараз досі не вирішене.

Також маємо борги за електроенергію в районі 80 млн грн.

 

В електронній петиції на сайті Президента Ви пишете, що борги по зарплаті перед працівниками СхідГЗК – три місяці. Скільки коштів не виплачено гірникам і металургам держпідприємства?

Заборгованість по заробітній платі в районі 195 млн грн за три місяці.

 

Співробітники СхідГЗК розповідають, що востаннє отримували зарплатню за квітень. Це правда?

Так, ви правильно сказали. За квітень.

Ми отримали зарплатню за квітень у червні.

 

Повідомлялося, що через невиплату заробітної плати працівники зверталися до поліції із заявою про злочин. Кримінальне провадження зареєстрували? Хто розслідує?

Колективну заяву подали навесні, у травні. Це була заява не від профспілки, її підписували індивідуально, 15 співробітників, які звернулися до національної поліції. Але потім генеральний директор зустрічався з колективом і попросив забрати цю заяву. На жаль, колектив забрав заяву з поліції.

Була чи не була справа – я не бачив. Але заяви людей були. Люди були в поліції, у них відбирали покази в Камʼянському відділенні поліції, в Жовтих Водах. Справа повинна бути. Не буває ж такого, щоб був вчинений злочин, відкрили справу, але заяву забрали – і що, справу закрили?

Була ще одна заява, від представників колективу. Її подали в прокуратуру, уже в серпні. Але так як прокуратура не займається цими справами, то і цю заяву передали туди ж до поліції, про результати я не знаю, бо минуло 7-10 днів.

Є також моє звернення до Держпраці, щоб виїхали, розібралися з невиплатою заробітної плати. І ми звернення писали – починаючи від Президента, і закінчуючи військовими адміністрації Кіровоградщини і Дніпропетровщини – по три рази. Відповіді є, але це відписки: Президента на Кабмін, Кабмін на пана Галущенка, а заступник Галущенка пан Власенко нам пише просто відписки.

А 22 серпня написали чергові листи до РНБО та СБУ. Чекаємо на відповіді.

 

Колектив чи менеджмент СхідГЗК звертався до депутатів ВР, які обрані від округів, на території яких розташовані активи підприємства? Яка реакція?

По нашому 34 округу (Дніпропетровська обл.) я звертався до Чорного (Віктор Чорний, народний депутат Верховної Ради України IX скликання, обраний від партії ОПЗЖ – Прим.). Він навіть не відповів.

По 101 округу депутат Кузбит (Юрій Кузбит, народний депутат Верховної Ради України IX скликання, фракція «Слуга народу» – Прим.) відповів, від свого імені звертався до КМУ, але результату немає…

Є підтримка і комунікація з Кіровоградською військовою адміністрацією, з Райковичем (Андрій Райкович, голова Кіровоградської ОДА – Прим.). Вони все зробили, що могли. Писали листи, зустрічалися. Але, на жаль, результату немає.

А наша Дніпропетровська ОВА – на наш лист у квітні навіть не відповіла. Більше ми до них не зверталися.

 

В електронній петиції ви повідомляєте, що СхідГЗК відправлено в простій. Йдеться про весь колектив ДП СхідГЗК?

Так.

Останній раз ми видавали продукцію в травні місяці. І до початку війни був простій, і в кінці 2021 року… Зараз також всі відправлені в простій.

 

СхідГЗК нещодавно оголосив понад 290 вакансій. Перепрошую, а який сенс оголошувати вакансії, шукати співробітників – якщо підприємство в простої?

І не тільки в простої, а ще й заробітну плату не платить!

Не знаю. Я питання задавав, але відповіді не отримав. Мені кажуть: «Так ми ж запрацюємо!» А коли запрацюємо? Про це ніхто не знає.

Ви розумієте, така ситуація склалася, що як дасть Бог, буде у нас сірка, газ і все інше – але не будуть виплачені зарплати, то люди розрахуються і не буде кому просто працювати. Більше 600 працівників комбінату мобілізовано до лав ЗСУ!

І ви ж розумієте, що коли починається невиплата зарплати, то перші розраховуються ті люди, які знають ціну своїй голові і рукам. Вже є такий досвід по Жовтих Водах.

 

Повертаючись до наради… Зафіксували суми боргів. Є розуміння – з яких джерел і коли можна погасити борги ДП, зокрема по зарплаті?

На жаль, немає розуміння.

Пан Котін сказав, що ми йому винні велику суму (ДП СхідГЗК винне НАЕК Енергоатом) (в грудні 2021 Сергій Шовгеля заявляв, що «станом на 1 жовтня 2021 р. заборгованість “СхідГЗК” перед генеруючою компанією досягла величезних розмірів. В кількісному вираженні вона складає 409 т концентрату, у вартісному — 1.429 млрд грн» – Прим.). І тому більше він коштів наперед не дає. Будуть виплачені кошти, тільки коли ми запустимо виробництво. А виробництво не можемо запустити, бо немає сірки і немає газу. Зачароване коло.

(В червні 2022 р. Петро Котін заявляв: «За нашими розрахунками, щоб СхідГЗК був прибутковим, необхідно вкласти у підприємство близько 12 млрд грн. На першому етапі достатньо вкласти до 2 млрд грн, щоб підприємство почало розвиватися» – Прим.).

 

В чому Ви особисто бачите вихід із ситуації?

Держава Україна повинна повернутися лицем до ДП СхідГЗК. Тому що ми єдині в Україні, хто видобуває уранову руду і виробляє концентрат. Інших немає.

Але в розумінні Котіна і Галущенка – наш продукт УОК дорогий, і вони куплять його за кордоном дешевше.

Але дешевше – це зараз дешевше, коли є на ринку СхідГЗК. Але, на мою думку, коли на ринку не буде продукції ДП СхідГЗК – спотові ціни на ринку підуть догори. І тоді вже дешевше не буде.

До речі, нам обіцяли, що Енергоатом укладе нову угоду зі СхідГЗК, за якою збільшать ціну за наш УОК – відповідно до котирувань світових цін. Але її, наскільки мені відомо, досі не уклали (про підготовку угоди розповідав Сергій Шовгеля в інтервʼю ЕнергоБізнесу – Прим.).

 

Все ж таки, коли підприємство може запрацювати?

На даний момент поставка нам 14 компонентів для виготовлення сірчаної кислоти – це відповідальність НАЕК Енергоатом. Це офіційно.

А газ – це наш функціонал. Здається, є просування вперед і повинні домовитися. Зі слів керівництва ДП, на дадуть газ, як тільки ми заплатимо 12 млн грн Дніпрооблгазу за перерозподіл газу. І зможемо перейти на постачання до НАК Нафтогаз України, оскільки СхідГЗК є стратегічним підприємством.

 

На нараді обговорювали питання приєднання СхідГЗК до Енергоатому?

Обговорювали. Але на розуміння панів Котіна і Галущенка – потрібно забрати в ДП СхідГЗК тільки ліквідні підрозділи: тільки Новокостянтинівську шахту, частину Інгульської шахти (завантажувально-розвантажувальний комплекс та дробарну частину), ГМЗ, СКЦ і частину жовтоводського майданчика. Все інше залишити на ДП СхідГЗК, з усіма боргами.

Ви ж розумієте, що якщо так буде, до ДП СхідГЗК працювати не буде! І борги ці або ляжуть на бюджет, або ніколи не будуть виплачені людям.

(Відповідаючи на запитання Ліга.Бізнес щодо обʼєднання Енергоатому і СхідГЗК, в червні 2022 р. Петро Котін заявляв: «Нещодавно ми надали Кабміну відповідні пропозиції. Сподіваюсь, що найближчими днями уряд ухвалюватиме рішення. Ми пропонуємо об’єднати не весь ГЗК, а тільки частину. Ми не візьмемо на себе ті шахти, які планується вивести з експлуатації та законсервувати.

Ми збережемо ту частину, яка може видобувати уран за конкурентною ціною, щоб можна було виходити на світовий ринок і виробляти з цього урану паливо для власних потреб. Ми готові в це інвестувати» – Прим.).

 

На якому етапі питання приєднання знаходиться зараз? Ви вважаєте – це питання вже вирішене?

Питання ще не вирішене. Але на моє запитання вони (Котін і Шовгеля) сказали, що ми йдемо в цьому напрямку. Не можу відповісти детальніше, тому що вони ведуть усе це кулуарно. Профспілці ніяких документів не надають, мотивуючи тим, що це секретні документи.

Я більше скажу. На мою думку, якщо це станеться і буде так званий розподіл, то Новокостянтинівська шахта, яка буде відокремленим підрозділом разом з ГМЗ і СКЦ – вона не виконає ті задачі, які ставляться згідно фінансового плану, планів по виробництва. Без двох інших шахт, план на одній Новокостянтинівській шахті не виконають.

І на моє запитання пану Котіну – що тоді станеться, якщо не буде виконуватися виробнича програма, пан Котін відповів: «Ну, що ж. Зупинимо, поставимо на реконструкцію, а УОК привеземо з-за кордному».

Довідково:

ДП СхідГЗК створене в 1951 році. Першу руду шахта «Нова» комбінату видала в 1956 році, перший кілограм концентрату урану отримали в 1959 році. Східний гірничо-збагачувальний комбінат – це один з 28 уранодобувних центрів світу, серед яких він знаходиться в першій десятці,а також є найбільшим у Європі. СхідГЗК – єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. Комбінат географічно розташований у двох областях: Дніпропетровській та Кіровоградській, центральний офіс знаходиться в м. Жовті Води Дніпропетровської області. Основна продукція комбінату – концентрат природного урану. СхідГЗК виробляє також сірчану кислоту, гірничошахтне устаткування. Комбінат надає транспортні послуги (авто- і залізничні) , ремонтно-будівельні, науково-дослідні і конструкторські розробки, послуги зв’язку та ін. (джерело). За даними Публічного аудиту надрокористування, станом на жовтень 2021 р. СхідГЗК володів 8 спецдозволами на видобування уранових руд, піску та технічних і питних вод (всі в Кіровоградській обл.). Запаси одного з родовищ підприємства – Мічуринського (Мічурінського) – обліковуються як дотаційні. Дані про обсяги запасів і видобування – для службового користування. Колектив підприємства нараховує більш ніж 4500 робочих місць (джерело). З жовтня 2021 р. обовʼязки генерального директора ДП СхідГЗК виконує Сергій Шовгеля (джерело).

 

Джерело зображення: https://cutt.ly/1XGnxm0