Нелегально видобутий бурштин продадуть через Прозорро.Продажі

Нелегально видобутий бурштин продадуть через Прозорро.Продажі

У 2021-2022 роках суди конфіскували і передали до Державного сховища дорогоцінного каміння щонайменше 7 400 кг бурштину незаконного походження

 

Продаж бурштину з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України здійснюватиметься через державну електронну торгову систему ДП «Прозорро.Продажі». Саме це держпідприємство Уряд визначив адміністратором електронної торгової системи відповідно до Постанови КМУ №1069 від 27 вересня 2022 року. Повідомляє NADRA.info із посиланням на реліз ДП «Прозорро.Продажі»

Організатором онлайн-аукціонів з продажу бурштину в системі буде державна установа «Державне сховище дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України» на підставі рішення Міністерства фінансів України.

Аукціони з продажу бурштину проходитимуть на підвищення та на пониження ціни. Торги у системі проводитимуться через 15 календарних днів з дати оголошення аукціону. Якщо лот не продасться на першому аукціоні, протягом п’яти робочих днів після його завершення, в системі зʼявиться оголошення про повторні торги.

«Процес продажу бурштину цифровізувався і стане ще прозорішим та доступнішим. Бурштин продаватиметься через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі, через яку сьогодні проводяться аукціони з приватизації, оренди державного та комунального майна, з продажу спецдозволів на користування надрами. Процедури кардинально не відрізнятимуться, тож ніяких труднощів у потенційних учасників не виникне. Учасники аукціонів з продажу бурштину зможуть брати в них участь, зареєструвавшись через один з акредитованих в системі «Прозорро.Продажі» майданчиків, які проконсультують з усіх питань щодо участі в аукціоні. Перелік таких майданчиків завжди доступний на сайті prozorro.sale

Учасниками можуть бути юридичні особи та фізичні особи підприємці, як згідно з Законом мають право здійснювати операції з дорогоцінним камінням і металами. Організатор аукціону може передбачити перелік необхідних для учасників документів для участі у торгах. Крім того, для участі у торгах учасник має сплатити гарантійний внесок, який відповідно до Постанови №1069 від 27 вересня 2022 року складає 10% від стартової ціни лота. Лоти формує та готує організатор аукціону з продажу бурштину — Держсховище, після чого Мінфін погоджує всі необхідні аспекти. 

Аукціони з продажу бурштину у системі проводитимуться через 15 календарних днів з дати оголошення аукціону. Протягом цього часу учасники зможуть поставити всі запитання щодо лота організатору торгів. Уся інформація про хід та результати аукціонів з продажу бурштину буде доступна у публічному модулі аналітики bi.prozorro.sale», – заявив у коментарі NADRA.info директор ДП «Прозорро.Продажі» Олексій Соболев.

 

В інтервʼю NADRA.info в липні 2020 р. Олексій Соболев (по центру) і Роман Опімах (праворуч) розповідали про прозорі аукціони з продажу спецдозволів на користування надрами. Автор фото: Григорій Веприк, The Gate Agency

 

Згідно з Постановою КМУ від 30 березня 1998 р. №387, «до Державного  фонду  зараховуються  дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння,  дорогоцінне каміння органогенного  утворення та напівдорогоцінне каміння,  закуплені на території України та за її межами за рахунок коштів державного бюджету,  відходи  і  брухт дорогоцінних  металів і дорогоцінного каміння у будь-якому вигляді та стані,  дорогоцінні метали та дорогоцінне каміння,  дорогоцінне каміння  органогенного утворення та  напівдорогоцінне  каміння у виробах  і  брухті,  скуплені  у  населення і юридичних   осіб, конфісковані   або  реквізовані  відповідними  органами  згідно з законодавством України чи здані  як  скарб,  безхазяйні, а також одержані за правом спадкоємства чи дарування, цінності Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України, який є  складовою частиною Державного фонду. Цінності, зараховані до Державного фонду, є державною власністю».

Відтак одне з джерел наповнення Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України – бурштин, вилучений правоохоронцями в результаті слідчих дій в межах кримінальних проваджень за фактами незаконного видобування сонячного каменю.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, в 2021-2022 роках суди ухвалили близько 100 рішень про передачу вилученого бурштину у власність держави в особі Державного сховища дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України. Загальна вага переданого каміння тільки за проаналізованими нами ухвалами – понад 7 400 кг.

 

Нагадаємо, в грудні 2021 року Голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль заявив, що в Рівненській області на легальному промислі було знайдено камінь бурштину вагою 5 305 г. Зі слів Віталія Коваля, знахідка є найбільшою в Україні і входить в десятку найбільших бурштинових каменів світу:

Найбільший легально видобутий в Україні камінь бурштину важить понад 5,3 кг

Коштовний самоцвіт видобула компанія ТОВ «Центр «Сонячне Ремесло» Ігоря Мазепи, Юрія Благодира і Галини Симхи на родовищі Володимирець-Східний.

Раніше власним рекордом поділилися в КП «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради. Директор Анатолій Капустюк оприлюднив фото знайденого каменю вагою понад 2 кг, від якого відколовся шматок і вага цілого каменю знизилася до 1 928,2 г:

Найбільший легальний бурштин волинського походження