НАДПУ просить виключити РФ зі складу комітету CRIRSCO

НАДПУ просить виключити РФ зі складу комітету CRIRSCO

Національна асоціація добувної промисловості України (НАДПУ) просить виключити державу-агресора Російську Федерацію зі складу Комітету з міжнародних стандартів звітності про запаси корисних копалин (CRIRSCO). Відповідне звернення виконавча директорка НАДПУ Ксенія Оринчак надіслала в липні голові комітету CRIRSCO Едсону Рібейро. NADRA.info публікує копію документу: 

«Асоціація глибоко стурбована та здивована рівноправною участю Російської Федерації як члена CRIRSCO та її можливостям отримувати всі переваги членства. Така позиція була сформована не лише на основі тих проблемних і жорстоких обставин, в яких уже п’ять місяців перебуває наша держава Україна. Це також випливає із загальних гуманістичних принципів мирного, сталого розвитку нашої планети, для чого, зокрема, працює CRIRSCO та які також є основними в діяльності Європейської економічної комісії ООН, з якою ваш Комітет тісно співпрацює.

Незаперечним фактом є те, що переважна більшість російських гірничодобувних корпорацій глибоко пов’язані з російськими олігархічними структурами та особами, які зараз перебувають під найширшими економічними санкціями в історії через жорстоке вторгнення Росії в Україну, такими як «Норнікель» і Володимир Потанін, або UC RUSAL і Олег Дерипаска. Прибуток і навіть саме існування таких корпорацій у суворих умовах російського авторитарного «держкапіталізму» можливе лише за умови приналежності та підпорядкування Кремлю та вищому керівництву країни (яке зараз віддає накази здійснювати щоденні авіаудари по мирному населенню України).

Крім того, деякі російські сировинні компанії відверто пов’язані з військово-промисловим сектором російської економіки. Наприклад, ВАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» є найбільшим виробником титану в світі і не тільки переробляє сировину, але й володіє ліцензіями на видобуток ільменіту. Його основним акціонером є ТОВ «Ростех», яке в свою чергу входить до 9 холдингових компаній російського ВПК і виробляє для нього продукцію. Як наслідок, ракети та літаки з цього титану щодня обстрілюють мирні міста України, вбивши 353 дитини та травмувавши 666 (про це повідомляє Офіс Генерального прокурора України станом на ранок понеділка, 18 липня).

І це право Росії користуватися всіма перевагами членства в CRIRSCO нарівні з іншими миролюбними членами ООН, право застосовувати передовий досвід і шаблони звітності в галузі мінеральних ресурсів дає країні-агресору можливість знайомити інвесторів зі своїми звітами про запаси корисних копалин, проводити IPO, отримувати інвестиції та колосальні прибутки. Надалі, гігантські суми цих коштів спрямовуються на чергову гонку озброєнь і нове вторгнення в сусідню країну (до Грузії, східної України, а згодом і на всію її територію).

Цей факт парадоксальний; він суперечить усім принципам ООН та глобального мирного розвитку та співіснування, завдає величезної шкоди бізнесовому та етичному іміджу Комітету. Тому Асоціація та всі надрокористувачі України просять CRIRSCO розглянути питання про виведення Росії зі складу Комітету (як це передбачено п. 4.17 Організаційного статуту CRIRSCO). Оскільки країна-агресор, яка вчинила неспровокований напад на територію іншої країни, апріорі не може пропагувати цінності та підтримувати цілі Комітету (який роками забезпечує єдині високі стандарти у сфері мінеральних ресурсів саме для стійкого, безпечного і відповідального розвитку всієї планети).

Таке рішення Комітету дасть потужний сигнал вищому російському керівництву, яке з кожним днем цієї жорстокої війни все більше вводить свою країну в цивілізаційну ізоляцію. Це значно зменшить можливості Росії шантажувати весь світ і фінансувати свій мілітаризм.

Асоціація та кожна гірничодобувна компанія України заздалегідь дякують вам, пане Рібейро, та CRIRSCO за вашу увагу до нашого листа, а також за допомогу, яку Комітет надає протягом багатьох років, щоб допомогти Україні наблизити свої стандарти звітності до шаблон CRIRSCO. Тому ми дуже сподіваємося на солідарність Комітету та всього вільного світу у протидії злочинній агресії», – йдеться у зверненні НАДПУ.

Раніше Ксенія Оринчак в авторській колонці розповідала про важливість протидії “ресурсному тероризму” Російської Федерації.

Комітет з міжнародних стандартів звітності про запаси твердих корисних копалин (CRIRSCO) – це міжнародна громадська організація, метою якої є просування передових міжнародних практик у галузі публічної звітності про результати геологорозвідувальних робіт, оцінки мінеральних ресурсів та запасів родовищ корисних копалин. Сфера впливу CRIRSCO поширюється на усі види твердих корисних копалин, зокрема чорні, кольорові, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння і тверду енергетичну сировину: кам’яне та буре вугілля, а також уран. Комітет об’єднує Національні організації зі звітності країн-членів, які призначають у Комітет представників. Зараз в організації 14 повноправних членів, серед яких Австралія, Бразилія, Канада, США, Європа, Чилі, Колумбія, Південноафриканська республіка, Індія, Індонезія, Казахстан, Монголія, Туреччина та Росія (джерело).

 

Автор фото Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow