Укрзалізниці зупиняють дію двох спецдозволів на камʼяні карʼєри 

Укрзалізниці зупиняють дію двох спецдозволів на камʼяні карʼєри 
Виробничі потужності одного з карʼєрів Укрзалізниці

Надра Укрзалізниці 

Державна служба геології та надр України зупиняє дію двох спецдозволів на користування надрами, якими володіє АТ «Українська залізниця». Повідомляє NADRA.info із посиланням на Наказ Держгеонадр від 22.08.2022 № 295. Один спецдозвіл зупинили з дати підписання наказу, інший – може бути зупинений за три місяці: 

  • Зупинений спецдозвіл №4663 на видобування монцоніту і діориту родовища Хлистунівське (Черкаська обл.). Укрзалізниці надано 30 днів на усунення порушень.
  • Можуть зупинити з 01.12.2022 спецдозвіл №5862 на видобування діориту, гранодіорит родовища Томашгородське 3 (Рівненська обл.).

Підстава зупинення дії спецдозволів – підпункти 1 і 3 пункту 21 Постанови КМУ від 30.05.2011 № 615, якою затверджено Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами: 

«21. Дія дозволу може бути зупинена органом з питань надання дозволу безпосередньо або за поданням Міндовкілля, Держпраці, МОЗ, Держекоінспекції, органів місцевого самоврядування, ДПС у разі:

1) порушення надрокористувачем умов користування надрами, передбачених дозволом або угодою про умови користування ділянкою надр;

3) невиконання в установлений строк приписів уповноважених органів щодо усунення порушення вимог законодавства у сфері надрокористування або охорони навколишнього природного середовища; 

… » 

Як NADRA.info писали раніше, Укрзалізниця має в активі 20 піщаних і камʼяних карʼєрів. За результатами 2020 року карʼєрне господарство Укрзалізниці згенерувало 200 млн грн збитків. Екс-голова правління компанії Володимир Жмак заявляв про плани приватизувати частину видобувних активів, втім далі розповідей про проведений аудит справа не пішла. В липні 2021 р. в Укрзалізниці оприлюднили проміжні фінансові результати карʼєрів і перелік керівників, відповідальних за управління конкретними видобувними обʼєктами. Загалом карʼєрним господарством залізничників керує філія «Центр управління промисловістю», яку очолює Олексій Осман. В лютому 2022 р. Укрзалізниці зупинили спецдозвіл № 4742 на видобування граніту і габро родовища Пенізевицьке 1 (Житомирська обл.)

 

Зображення новини асоціативне.