Без РФ: Щорічне зібрання комітету CRIRSCO провели без представників терористичної держави

Без РФ: Щорічне зібрання комітету CRIRSCO провели без представників терористичної держави
Фото: https://www.linkedin.com/in/edson-ribeiro-5a549498/

Щорічні загальні збори Комітету з міжнародних стандартів звітності про мінеральні запаси (CRIRSCO) відбулися без участі представників Російської Федерації [яка здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, напавши на нашу державу 24.02.2022]. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.info із посиланням на Голову CRIRSCO Едсона Рібейро (Edson Ribeiro).

«Базуючись на принципах прозорості, суттєвості та компетентності, стандарти CRIRSCO є міжнародним довідником для публічної звітності про результати розвідки, мінеральні ресурси та запаси корисних копалин, прийняті країнами та регуляторами з метою кращого інформування та захисту інвесторів у гірничодобувному секторі».

Загальні збори CRIRSCO цього року відбувалися з 17 по 20 жовтня в Йоганнесбурзі (Південно-Африканська Республіка).

«У заході взяли участь представники 12 національних звітних організацій (Австралія, Бразилія, Канада, Чилі, Колумбія, Європа, Індія, Індонезія, Казахстан, Південна Африка, Туреччина та США). Монголія та Росія, інші два члени CRIRSCO, цього року не були представлені», – повідомив Едсон Рібейро.

Про причини неучасті РФ у зборах CRIRSCO – не повідомляється. NADRA.info готує запит до керівництва Комітету, щоб дізнатися про причини, а також почути актуальну позицію CRIRSCO щодо загарбницької війни РФ проти України.

На цьогорічних загальних зборах було затверджено керівництво CRIRSCO на наступний рік:

  • Едсон Рібейро (CBRR, Бразилія) – Голова
  • Кен Ломберг (SAMREC, Південна Африка) – колишній голова
  • Гарт Кіркхем (CIM, Канада) – заступник голови
  • Пітер Стокер (JORC, Австралія) – скарбник
  • Вільфредо Лопес (CCRR, Колумбія) – секретар

Загальні збори 2023 року планується провести в Бразилії в жовтні наступного року, коли Комітет може бути розширено із затвердженням нових членів. У списку кандидатів, які проходять процес вступу, є Китай, Філіппіни, Еквадор, Перу, Киргизстан і Західна Африка.

Нагадаємо, Національна асоціація добувної промисловості України (НАДПУ) просила розглянути питання щодо виключення держави-агресора Російської Федерації зі складу Комітету з міжнародних стандартів звітності про запаси корисних копалин (CRIRSCO). Відповідне звернення виконавча директорка НАДПУ Ксенія Оринчак надсилала Едсону Рібейро в липні. Як повідомили NADRA.info в НАДПУ, на листа відповіли лише два учасники CRIRSCO: KAZRC Association (Казахстанська асоціація публічної звітності про результати геологорозвідувальних робіт, мінеральних ресурсах і мінеральних запасах) і PERC (Панєвропейський комітет зі звітності про запаси та ресурси). Виконавча директорка Сауле Уразаєва заявила, що в KAZRC «не займаються іншими питаннями», крім впровадження стандартів публічної звітності CRIRSCO. В PERC висловили сподівання, «що нинішній конфлікт буде вирішено до того, як людям, які живуть у зонах конфлікту, а також тим, хто переміщено внаслідок конфлікту, доведеться пережити ще більше труднощів». А також нагадали про заяву, опубліковану Панєвропейським комітетом в березні. Щодо користування росіянами перевагами від членства у CRIRSCO у вигляді доступу до західних ринків капіталу, Голова PERC Едмунд Сайдс відзначив, що «на практиці ця перевага була закрита західними санкціями». І заявив: «PERC не вважає, що конфлікт в Україні є підставою для виключення або призупинення діяльності OERN (Російського товариства експертів з надрокористування) з CRIRSCO на основі організаційного статуту CRIRSCO».