Нафтогазу України змінили голову правління

Нафтогазу України змінили голову правління
Після Юрія Вітренка, крісло голови правління НАК "Нафтогаз України" зайняв Олексій Чернишов. Фото: https://www.facebook.com/YVitrenko, https://expro.com.ua

Кабінет міністрів України призначив Олексія Чернишова на посаду голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». Повідомив журналіст РБК-Україна Юрій Дощатов із посиланням на власні джерела в Уряді.

«Призначення відбулося на сьогоднішньому вечірньому засіданні», – зазначило джерело.

У виданні відзначають, що раніше сьогодні Верховна рада звільнила Чернишова з посади Міністра розвитку громад та територій. Він обіймав посаду в уряді Дениса Шмигаля з березня 2020 р.. До цього кілька місяців очолював Київську обласну державну адміністрацію.

РБК-Україна з посиланням на джерела раніше писало, що Мінрегіон планується об’єднати з Міністерством інфраструктури на чолі з Олександром Кубраковим. Його також, ймовірно, підвищать до віце-прем’єра.

1 листопада Кабінет міністрів вирішив звільнити Юрія Вітренка, який півтора роки очолював “Нафтогаз”. Номінально він залишався на посаді до сьогодні.

Однією з причин звільнення, за припущеннями видання, міг стати провал переговорів щодо реструктуризації боргів НАК «Нафтогаз України» цього літа. Крім того, негативно на іміджі Вітренка позначився скандал з купівлею його радником Олегом Діденком елітного авто, а також публічна критика уряду Шмигаля.

Вже надвечір Юрій Вітренко написав на своїй Facebook-сторінці розлогий пост, в якому подякував команді Нафтогазу, та згадав про основні здобутки компанії:

“Вчергове, четвертий раз за останні 20 років, йду з Нафтогазу. Дякую всім, хто був разом і допомагав.
Особливо хочу подякувати своїм колегам в компанії, які в надзвичайно складних умовах показали позитивні результати. Ви – зіркова команда.
Виділю тут окремі напрями. Вибачаюсь, що всіх не можу зазначити.
Видобуток – це ключова складова енергетичної безпеки України.
У 2021 році ви переломили тенденцію і видобуток почав збільшуватися після років падіння. Повномасштабна війна призвела до незначного падіння, але якщо порівнювати з приватними компаніями, які останні роки якраз показували кращі результати, а зараз у них падіння в п’ять разів більше (за 9 місяців 2021 року), то ваші результати є дуже гарними. У річному вимірі ця різниця означає більше мільярда кубометрів. Більше власного видобутку – менша потреба в імпорті. Тобто Україні ви економите більше 1,5-2 мільярди доларів на рік. На заході України ви взагалі демонструєте зростання видобутку. І ви збільшуєте обсяги буріння попри війну.
З відновленням видобування на деокупованих територіях ви скоро можете вийти на зростання.
Також ви змогли показати реальну перспективу різкого збільшення видобутку за рахунок освоєння нетрадиційних покладів, зокрема за рахунок технології горизонтального буріння. Вихід на близько 1 трлн кубометрів перспективних ресурсів газу – це дійсно багатообіцяюча перспектива.
Дякую за все це великій команді газовиків, зокрема Маврікію Калугіну, Олегу Толмачову, Олександру Романюку.
Ви забезпечили надійне постачання газу в минулому опалювальному сезоні. Газу вистачило навіть, щоб підстрахувати електрогенерацію в березні, інакше були б віялові відключення.
Коли приватні постачальники не змогли виконувати свої обов’язки, ви перебирали на себе постачання, і ніхто не залишався без газу. Йдеться про майже 10 млн споживачів. І ви нарешті зробили так, що між Нафтогазом і споживачами немає посередників, які заробляли на перепродажі газу, не беручи на себе ризиків, які мають брати справжні постачальники.
На цей опалювальний сезон ви вже закачали достатні обсяги газу. Звісно, подальші обстріли енергетичної інфраструктури або нераціональне споживання природного газу, так само як і затримки з отриманням передбаченої законом компенсації з держбюджету “різниці в тарифах”, впливають на ситуацію з достатністю газу. Але поки прем’єр-міністр відзначає, що у сховищах ми накопичили достатньо газу для стабільного проходження зими. Так що подяка вам за це. На додаток до наших видобувників, зазначу тут вклад і колег, які займаються постачанням і імпортом газу, і фінансистів, оскільки ключова складова надійного постачання газу – це фінансова сталість, тобто гроші. Дякую зокрема Роману Чумаку, Сергію Беляєву, Ірині Журавльовій, Ірині Міхайленко, Володимиру Томашу, Світлані Іванчук.
Щодо фінансової сталості, подякую окремо взагалі за те, що після 19 млрд грн збитків у 2020 році і 10 млрд збитків тільки у першому кварталі 2021 року нова команда забезпечила повернення до прибутковості за результатами 2021 року (+ 12 млрд грн).
Ви досягли цього, не взявши ні копійки з держбюджету, навпаки, збільшивши податкові платежі до держбюджету. У перші місяці повномасштабної війни ви взагалі збільшили частку у податкових надходженнях держбюджету до 1/3!
Війна принесла компанії величезні збитки. Руйнування, втрата, знецінення активів. Витрати на допомогу армії та цивільним. Додаткові відрахування в резерв сумнівних боргів через неплатоспроможніть клієнтів. Це все компанії потрібно було провести в обліку в першому кварталі, коли почалась повномасшабна війна. Але вже з другого кварталу 2022 ви знову зробили компанію прибутковою, зокрема завдяки тому, що ви на цей час добровільно знизили собі зарплати на 70%, при цьому працюючи в два рази більше. Компанія взагалі має вийти на прибуток за результатами року у разі реалізації вже прийнятих законів щодо компенсації “різниці в тарифах”.
У компанії (групи Нафтогаз) на рахунках десятки мільярдів гривень, вчасно виплачується зарплата, фінансуються капіталовладення. Це гарний результат під час війни. Особливо враховуючи, що компанія поки не отримувала передбачену законом компенсацію за різницю в тарифах (станом на кінець вересня ця сума вже склала 49 млрд грн).
Окремо прокоментую дефолт. Це прикра ситуація, але в контексті реструктуризації зовнішнього боргу держави уряду потрібно було, щоб Нафтогаз не платив, саме уряд визначав весь процес звернення до тримачів облігацій щодо реструктуризації, тому це питання не до вас.
Хочу подякувати колегам, які забезпечували фізичну та економічну безпеку активів Компанії. Зокрема, щоб мінімізувати крадіжки та корупцію. Знаю, наскільки складними були умови.
Також тим, хто займався юридичним захистом інтересів Компанії та України. Це і арбітраж в Гаазі щодо активів в Криму, і скарга в антимонопольний орган ЄС на зловживання Газпрому, це новий арбітраж проти Газпрому, це блокування Північного потоку-2. Також це отримання контролю над такими складними активами як “труба” та заправки Медведчука, облгази Фірташа, ТКЕ. І ще проблемна заборгованість на десятки мільярдів.
Зокрема подякую Владиславу Воловику, Ользі Іванів, Руслану Голованьову, Олександру Бутенку, Антону Токарєву.
Наш головний капітал – це людський капітал. Тому величезна подяка тим, хто зберігає та розвиває людський капітал Нафтогазу.
Подяка за підвищення рівня професійності, за меритократію.
Повномасшабна війна – це протилежність нормальним умовам. Це багато людського горя. Це невизначеність, в якій важлива самоорганізація.
Тому я вдячний і за самоорганізацію співробітників, і за допомогу з боку компанії: виплачену у перші дні війни матеріальну допомогу всім співробітникам групи Нафтогаз, допомогу з евакуацією та розміщенням. Вдячний і колегам, які перші тижні війни залишилися зі мною в Києві, щоб працювати з секретною інформацію, щоб краще координуватися з Міністерством енергетики, ну і щоб ворог бачив, що ми не здаємося.
Добре, що в цих складних умовах ви знайшли можливісь для підвищення зарплат співробітникам.
Знову-таки, дякую багатьом колегам, зокрема Олені Бойченко, Роману Борисенку, Наталії Бережинській, Павлу Кондику.
Окрема подяка за відкритий конкурс на членів наглядової ради, який нарешті був проведений у повній відповідності до міжнародних стандратів, і який нова команда просувала.
Корпоративна трансформація і зелений перехід є важливою складовою розвитку компанії. Важливо було поставити процеси на правильні рейки, і ви почали це робити.
Відзначу розвиток бізнесу біонергії, як важеля таких необхідних реформ в енергетиці та комунальному господарстві. Концепцію таких реформ було розроблено, і навіть успішно реалізовуються конкретні проекти, які доводять актуальність цих реформ прямо зараз, а не тільки після війни. І таких проектів вже цілий портфель. Ці реформи дозволяють вирішувату проблему неефективності непрямих субсидій, які у 2022 році сягають 842 млрд грн, або 20% ВВП. А також можуть дозволити компанії вже наступного року почати експортувати суттєві обсяги газу.
Подяка за це зокрема Сергію Боєву, Олексію Бутенку, Вікторії Ворочек, Валерії Орєшко, Олексію Рябчину.
Нафтогаз – це багато геополітики. Тому дякую за ефективне залучення міжнародних стейкхолдерів та роботу з міжнародними ЗМІ.
Це був високий рівень і висока якість, яка часто перевищувала всі очікування.
Дякую зокрема Світлані Заліщук, Мирону Василику, Світлані Власовій.
Дякую колегам з Нафтогаз Тепло за надійну роботу підприємств теплокомуненерго та колегам з Укртрансгазу за надійну роботу підземних сховищ в умовах війни.
Як написано на обкладинці річного звіту Нафтогазу за 2021 рік: Вистоїмо! Переможемо! Відбудуємо!
До речі, принагідно раджу всім почитати наш річний звіт за 2021 та щойно опублікований звіт менеджменту за перше півріччя 2022 року! Так є всі детальні дані, висновки міжнароднаи аудиторів, глибока аналітика по найважливіших і найбільш гострих питаннях.
Хочу подякувати і колегам поза Нафтогазом, з якими працювали ці 1,5 року, з парламенту, уряду, інших органів державної та місцевої влади, мІжнародним партнерам, колегам з українських компаній. Подякувати нашим клієнтам. У нас спільна мета, хоча і різні ролі. Дякую, що разом ми досягали цю спільну мету!
Ну і щиро бажаю успіху наступникові. І щоб якомога швидше була призначена незалежна та компетентна наглядова рада, щоб компанія продовжила трансформацію від Державного комітету нафти та газу до сучасної корпорації з врядуванням за міжнародними стандартами.
Вистоїмо!
Переможемо!
Відбудуємо!” – написав Юрій Вітренко.

 

 

Фото: https://www.facebook.com/YVitrenko, https://expro.com.ua