Родовище сапропелю і ділянку торфу виставили на продаж зі знижкою 25% 

Родовище сапропелю і ділянку торфу виставили на продаж зі знижкою 25% 
Паливні брикети з торфу. Автор фото: Олег Петрасюк

Коли Держгеонадра проведуть торги? І чому інвесторам варто звернути увагу на ці лоти?

 

04.04.2023 Державна служба геології та надр України проведе повторні аукціони з продажу двох спедцозволів на користування надрами у Волинській і Житомирській областях. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO. Торги відбудуться в режимі онлайн на електронній платформі ДП «Прозорро.Продажі», зі знижкою -25%: 

  • Родовище сапропелю Довге у Волинській області. Стартова ціна (98 952 грн) 74 214 грн. На аукціон спецдозвіл номінувало КП «Прилісненадраресурс» Прилісненської сільської ради. На торги 15.03.2023 прийшов тільки один учасник (ТОВ «ПЛАНЕТА КОМФОРТ»), який запропонував за лот 201 500 грн. Оскільки одного учасника недостатньо, аукціон було визнано таким, що не відбувся.
  • Ділянка торфу Південноостапська у Житомирській області. Стартова ціна (2 793 525 грн) 2 095 143.75 грн. На аукціон спецдозвіл номінувало МП «Полісянка». На торги 15.03.2023 не зареєструвався жоден учасник.

Подати заявки на участь у торгах можна до 20:00, 03.04.2023. Гарантійний внесок по кожному лоту – 500 000 грн. Якщо переможець торгів відмовиться від ставки – внесок зарахується до державного бюджету. Якщо гарантійний внесок більший, ніж ціна викупу лоту, різниця повернеться на рахунок переможця.

 

Що кажуть експерти? 

Розповісти більше про виставлені на продаж ділянки надр ми попросили фахівців Геологічної інвестиційної групи. Ось на що звертає увагу Тетяна Коцюба, геолог-еколог ТОВ «Геологічна Інвестиційна Група».

 

NADRA.INFO: Назвіть переваги кожної ділянки надр, якщо вони існують. 

Тетяна Коцюба: Цінність сапропелів полягає у широких можливостях застосування. До прикладу, їх використовують:  у якості добрив для підвищення врожайності сільськогосподарських культур, для мінерально-вітамінної підгодівлі тварин і птахів, для бальнеологічного лікування, фармацевтичної промисловості – на їх основі можна отримати біоактивні препарати; як сорбуючий матеріал в системах очистки води, у якості сировини для хімічної і будівельної промисловості. Також агрономічну ефективність сапропелів визначають вміст азоту, фосфору, калію, обмінна кислотність, вміст мулистої фракції та біологічно активних речовин, а їх ефективність як кормової добавки пояснюється високим вмістом каротину й вітаміну В12. Серед переваг родовища Сапропелю Довге можна відзначити те, що ділянка надр достатньо вивчена для промислової розробки корисної копалини, немає обмежень щодо природно-заповідного фонду і є погодження земельного питання на місцевому рівні. Розробка родовища створить додаткові надходження до бюджету та нові робочі місця в громаді. 

Що стосується Південноостапської ділянки торфу, то на даному етапі вона потребує геологічного вивчення та підрахунку запасів. Тому інвестор, який придбає цю ділянку надр, має бути готовий до капіталовкладень, з переваг – відсутні ПЗФ та житлові забудови.

 

Чи адекватна ціна на спецдозволи? 

Завдяки потужності покладів корисної копалини сапропель, початкова вартість лоту є економічно обгрунтованою. За раціонального і правильного підходу до розробки родовища сапропелю Довге, на мою думку, окупність становитиме близько двох років. 

Щодо Південноостапської ділянки торфу, розрахунок, очевидно, проводився по площі, а не запасах, які ще не підтверджені, тому існують певні ризики для потенційного покупця, оскільки ті ресурси, що описані в аукціонній документації, можуть не підтвердитись. Для потенційного покупця існує ризик не підтвердження достатньої кількості запасів торфу, або якісні характеристики будуть незадовільними.  

 

Які підводні камені може приховувати кожен лот?

Перед початком видобування корисних копалин є обов’язковим проведення процедури з оцінки впливу на довкілля та отримання висновку з ОВД.  Якщо говорити про родовище сапропелю Довге, це етап буде досить складним через геологічні умови, зокрема, через те, що корисна копалина знаходиться у водоймі та житлові забудови входять до санітарно-захисної зони.

 

Чи можна з опису лоту зробити висновок щодо «земельного питання» чи «лісового питання». З цим можуть бути проблеми? Які? 

Що стосується родовища сапропелю Довге, то тут земельне питання – вирішене, оскільки є погодження місцевих рад у додатках до лоту.  Водночас рубки лісового масиву не передбачається, хоча, слід враховувати, що з трьох сторін розташовані землі лісового фонду.

В ділянці торфу Південноостапська – земельне питання недостатньо розкрито в лоті, щоб його аналізувати майбутньому інвестору. Після отримання спеціального дозволу на користування надрами, необхідно звернутись в громаду для оформлення права користування земельною ділянкою. 

 

Наскільки затребуваним є сапропель на ринку України? Чи можна налагодити його виробництво і експорт? Чи достатньо запасів родовища для промислового виробництва? Якою може бути рентабельність такого виробництва? Коли підприємець може почати заробляти, інвестувавши в спецдозвіл у квітні 2023 р.? 

В цілому розробка сапропелю відноситься до простих об’єктів, хоча має свої особливості. Слід проводити аналіз родовища, виходячи з якісних показників корисної копалини (вологість, хімічний склад) та сфери застосування, що напряму пов’язана з цими показниками. 

Окупність лоту також залежатиме від підходу підприємства до розробки та реалізації продукції, оскільки, за умови експорту, вартість сировини зростає. Рентабельність самого виробництва можна оцінювати лише за умови надання переліку техніки, кількості залучених працівників та річної потужності видобутку підприємства та способу збагачення сапропелю. Некоректно говорити зараз про рентабельність проєкту.

 

Торф на ділянці Південноостапська – це торф для паливних брикетів, чи для с/г потреб? Чи достатньо запасів ділянки для промислового виробництва? Якою може бути рентабельність такого виробництва? Коли підприємець може почати заробляти, інвестувавши в спецдозвіл у квітні 2023 року? 

Для виготовлення брикетів зазвичай використовують торф, із зольністю 23-35 %  (і, чим зольності менше, тим краще). На ділянці Південноостапська зольність коливається в широких межах від 12,5% до 50%, при середній 37%. Тому існують великі ризики, що при розвідці торф може виявитися не придатним для виготовлення торфобрикетів. Згідно “РСТ УССР 1959-85 Торф для виготовлення компостів. Технічні умови.” зольність торфу не повинна перевищувати 25%.

Згідно з описом лоту, торф Південноостапської ділянки може бути придатний для виробництва торфу фрезерного для виготовлення брикетів та напівбрикетів, виготовлення компостів та ґрунтів торф’яних рослинних. Водночас необхідно провести ряд досліджень та аналізів для більш чіткої картини, яка стосується якісних показниках корисної копалини. Середня потужність покладів торфу очікується 1,1 м, що стосується кількості запасів, то зараз цю інформацію важко прогнозувати, адже насамперед необхідно провести геологічну розвідку ділянки надр та затвердити запаси в ДКЗ України. На етапі геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки можна реалізовувати лише 5 відсотків від загальної кількості продукції. Саме тому підприємству, в першу чергу, варто інвестувати у проект, а вже після отримання спеціального дозволу на видобування можна буде говорити про рентабельність самого проєкту.

 

Про що слід памʼятати потенційному інвестору, який хоче купити той чи інший лот із запропонованих? 

Інвестиції у надра – це довготривалий процес, який потребує вкладень не лише фінансових, але й інтелектуальних та часових. Тому, перед тим, як розпочинати бізнес в надровидобуванні, варто запастись терпінням. Також не менш важливо мати в команді фахових спеціалістів, які допоможуть опрацювати послідовно та якісно шлях виходу на проектні потужності. За консультацією та рішеннями завжди можна звернутися до команди Геологічної Інвестиційної Групи.