Мінфін: Держбюджет не отримав доходів від УРП у 2022 р.

Мінфін: Держбюджет не отримав доходів від УРП у 2022 р.

Про те, що держава отримує свою частку продукції від УРП на ділянці Угнівська, навесні минулого року заявляв Роман Опімах

 

За результатами 2022 року Державний бюджет України не отримав доходу ані від реалізації Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуваються на ділянці Угнівська, ані від жодної іншої Угоди про розподіл продукції. Таке випливає з відповіді Міністерства фінансів України на запит Інформаційного агентства NADRA.INFO.

Нагадаємо, Угоду про розподіл продукції (УРП) на ділянці Угнівська між Державною Україна та Інвестором (ТОВ «ВЕЛЛ КО» Зіновія Козицького) було підписано 31.12.2020 року, і навесні 2022 року Інвестор приступив до видобування газу. Це єдина із 12 УРП, на виконання якої видобуваються вуглеводні.

В травні 2022 р. Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах заявляв, що «третій місяць на обʼєкті здійснюється постійний видобуток газу і держава отримує свою частку» (тобто, з березня 2022 р.).

В березні 2023 р. ми звернулися до Держгеонадр із запитом щодо результатів першого року реалізації цієї УРП. Заступник Голови Служби Володимир Бучко відповів, що цю інформацію не може бути розголошено, оскільки вона «згідно з Угодою… відноситься до конфіденційної».  Відтак, NADRA.INFO звернулися до Міністерства фінансів, і ось що нам повідомили:

«Класифікацією доходів бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію», визначено код доходу бюджету 21090000 «Кошти від використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угод про розподіл продукції, та/або кошти у вигляді грошового еквівалента такої державної частини продукції», кошти якого розподіляються у співвідношенні 90 відсотків до загального фонду державного бюджету та 10 відсотків до надходжень бюджету розвитку місцевих бюджетів.

За даними звітів Казначейства у 2022 році надходження за кодом класифікації доходів бюджету 21090000 відсутні», – заявив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук:

У Мінфіні також нагадали, що «відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 №1657-р «Про підписання Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Угнівська, між Державою Україна та товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕЛЛ КО» і визначення уповноваженого органу з питань реалізації Угоди» уповноваженим органом з питань реалізації цієї Угоди визначено Державну службу геології та надр України».

 

Нагадаємо, 14.02.2023 Кабінет Міністрів України затвердив перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом укладення угод про розподіл продукції. Підтвердилися дані наших джерел в Уряді щодо кількості обʼєктів та корисних копалин, які увійшли до переліку: 26 ділянок надр із покладами ванадієвих, літієвих, титанових, уранових руд і калійних солей.  В Міністерствах енергетики та економіки вважають передчасним оголошення і проведення під час війни конкурсів для укладення угод про розподіл продукції щодо стратегічних корисних копалин, оскільки це не забезпечить належні умови участі максимальної кількості потенційних інвесторів.