Скільки Держава отримала від УРП на Угнівській ділянці: чому мовчать Держгеонадра?

Скільки Держава отримала від УРП на Угнівській ділянці: чому мовчать Держгеонадра?
Джерело зображення: http://surl.li/fnhhz

І що з онлайн-обліком видобутих нафти, газу і конденсату, який мав запрацювати ще 10 років тому?

 

Одинадцять і одна

В Україні дійсними є 12 Угод про розподіл вуглеводнів, перша з яких була укладена в січні 2013 р., остання – в листопаді 2021 р..

В Державній службі геології та надр України надали NADRA.INFO перелік чинних УРП:

4 ділянки (Бузівська, Іванівська, Берестянська, Балаклійська) надано у користування державному АТ «Укргазвидобування».

2 ділянки (Охтирська і Грунівська) – «І.Пі. Україна Бі.Ві.» (ЕР UKRAINE B.V., європейська група EP Holding).

По одній ділянці контролюють:

  • Юзівська – «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV) Б.В.» і ТОВ «Надра Юзівська» (про продаж ТОВ «Надра Юзівська» на користь НАК «Нафтогаз України» розповідав голова правління НАК «Надра України» Тарас Кузьмич);
  • Софіївська – ТОВ «Гео Альянс Партнерство» (кінцеві бенефіціарні власники – Віктор Пінчук і родина) і компанія «Гео Альянс Партнершіп Б.В.» (Geo Allianсе Рartnership B.V.);
  • Зінківська – Компанія «Ойл Енд Гез Оверсіз Трейдинг БіВі» (Oil&Gas oversеas trading B.V.) і ТОВ «Нафтогазексплуатація» (Рінат Ахметов);
  • Варвинська – Компанія «Юкрейніан Енерджі Л. Л. С.» (Ukrainian Energy L. L. C., засновники Aspect Holdings, LLC та SigmaBleyzer Investment Group, LLC).
  • Ічнянська – «ЙОРК ЕНЕРДЖИ (Ю-КЕЙ) ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД» (York Energy (UK) Holdings Limited, проект Alpha Energy LLC);
  • Угнівська – ТОВ «ВЕЛЛ КО» (Зіновій Козицький).

За даними Асоціації газовидобувних компаній України, підписані в 2020-2021 роках УРП «передбачають мінімальні зобов’язання у майже 500 млн доларів США протягом перших 5 років».

За даними Держгеонадр, які неодноразово озвучувалися в 2022 р., в 11 із 12 УРП було оголошено форс-мажор на тлі війни РФ проти України.

 

Перша дієва УРП 

УРП між Державою Україна та ТОВ «ВЕЛЛ КО» на ділянці Угнівська є єдиною діючою і першою Угодою про розподіл продукції, яка реалізується – тобто, компанія-інвестор здійснює видобування вуглеводнів.

Імовірно, у березні 2023 року спливає рік з моменту, коли видобування на ділянці Угнівська розпочалося. Проте в Держгеонадр не кажуть, скільки газу видобула компанія, і скільки – отримала Держава. Хоча, імовірно, інвестор звітував про обсяги видобутку і розподілену продукцію ще у лютому 2022 р.

Ми вжили слово «імовірно», оскільки в Державній службі геології та надр України не змогли назвати дату, коли саме ТОВ «ВЕЛЛ КО» розпочало видобуток газу на ділянці Угнівська. Хоча в травні минулого року очільник Служби Роман Опімах заявляв, що «третій місяць на обʼєкті здійснюється постійний видобуток газу і держава отримує свою частку».

Не кажуть у Держгеонадрах і про обсяги компенсаційної продукції, якою компанія-інвестор покривала свої витрати протягом першого року з дати початку реалізації УРП. Також не розкривають ціну видобутих вуглеводнів, закладену для розрахунків компенсаційної і прибуткової продукції (прибуткова – та, що підлягає розподілу між інвестором і державою).

Щодо цих та інших обставин реалізації УРП на ділянці Угнівська ми звернулися до Держгеонадр із офіційним запитом. Ось про що ми запитали:

  1. Вкажіть дату (число, місяць, рік), коли розпочалося видобування вуглеводнів у рамках УРП по ділянці Угнівська, укладеної Державою Україна з ТОВ «ВЕЛЛ КО» (Інвестором)? Яка дата є датою початку реалізації цієї УРП?
  2. Скільки і яких вуглеводнів було видобуто Інвестором з моменту початку видобування?
  3. Яку частину видобутих вуглеводнів було обліковано на Пункті Виміру і передано Інвестору в якості компенсаційної продукції? Надайте дані у відсотках, а також в абсолютних величинах, в одиницях, в яких обліковується компенсаційна продукція.
  4. Який обсяг і яких вуглеводній було обліковано Інвестором на Пункті Виміру і передано Державі в якості результату сплати прибуткової продукції і ренти за користування надрами в рамках УРП по ділянці Угнівська з моменту початку видобування?
  5. Хто саме (посада і ПІБ) підписував Акт приймання видобутої вуглеводневої сировини відповідно до УРП по ділянці Угнівська?
  6. Чи відбулося розкриття витратної частини інвестора (ТОВ «ВЕЛЛ КО») в Акті приймання вуглеводнів, видобутих у межах ділянки Угнівська?
  7. Яка формула розподілу продукції зафіксована в угоді про розподіл вуглеводнів, які видобуваються у межах ділянки Угнівська, між Державою Україна та товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕЛЛ КО»? Будь ласка, розкрийте цю формулу з максимально можливою деталізацією для розʼяснення читачам NADRA.info умов користування вуглеводневими надрами в рамках УРП з ТОВ «ВЕЛЛ КО».
  8. Яку ціну вуглеводнів було закладено в розрахунки для зарахування компенсаційної і розподілу прибуткової продукції в рамках УРП по ділянці Угнівська?
  9. Які операції Інвестора є неоподатковуваними, відповідно до УРП по ділянці Угнівська?
  10. Які податки є несплачуваними для Інвестора, відповідно до УРП по ділянці Угнівська?
  11. Коли саме Інвестор подав до Держгеонадр Декларацію про характеристики видобутку, відповідно до УРП по ділянці Угнівська за 2022 р.? Будь ласка, надайте копію декларації.
  12. Чи справді Інвестор має право експортувати продукцію, видобуту в рамках УРП по ділянці Угнівська без справляння мита, акцизного податку, інших податків та обовʼязкових платежів, а також на таку продукцію не поширюється режим ліцензування та квотування під час експорту – відповідно до тексту УРП? Чи відомо Держгеонадр про експорт такої продукції?

Відповідати на жодне з цих запитань у Службі не стали, пославшись на умови УРП: «Згідно з Угодою про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Угнівська, запитувана інформація відноситься до конфіденційної», – заявив заступник Голови Держгеонадр Володимир Бучко.

 

Онлайн?! Не чули!

Крім обставин та результатів першого року реалізації УРП, ми запитали в Держгеонадр, чи виконуються надрокористувачами і Службою вимоги Порядку централізованого обліку видобутку нафти, природного газу, газового конденсату, супутньої пластової води, а також закачки в пласти води та газу, затвердженого Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України та Міністерство фінансів України № 538/1109 від 22.10.2012.

Всі користувачі надр, які видобувають вуглеводні, мають дотримуватися Порядку, а Державна служба геології та надр і Державна податкова служба контролювати виконання – і збирати в режимі онлайн дані про весь видобуток нафти, газу і конденсату.

Відповідно до цього Наказу, угодами про умови користування надрами мало передбачатися встановлення надрокористувачами спеціального вимірювального обладнання, яке сертифіковане відповідно до законодавства. На Держгеонадр було покладено обовʼязок пломбування спеціального вимірювального обладнання. А інформація про кількість видобутої кожного виду вуглеводневої сировини повинна в автоматизованому режимі передаватися до Централізованої системи обліку видобутку нафти, природного газу, газового конденсату, супутньої пластової води, а також закачки в пласти води та газу Державної служби геології та надр, а також до Державної податкової служби України.

Ось про що ми запитали:

  1. Яка посадова особа (посада і ПІБ), а також структурний підрозділ Держгеонадр відповідальні за виконання вимог Порядку централізованого обліку видобутку нафти, природного газу, газового конденсату, супутньої пластової води, а також закачки в пласти води та газу (Наказ № 538/1109 від 22.10.2012)? 
  2. Чи було внесено зміни до угод про умови користування надрами, відповідно до згаданого Наказу № 538/1109 від 22.10.2012? Якщо зміни було внесено до частини угод про умови користування надрами – вкажіть конкретні спецдозволи на користування надрами, угоди яких після внесених змін передбачають встановлення спеціального вимірювального обладнання, яке сертифіковане відповідно до законодавства? 
  3. Якщо зміни до угод про умови користування надрами, на виконання згаданого Наказу № 538/1109 від 22.10.2012 не було внесено – поясніть, чому такі зміни не було внесено? 
  4. Якщо зміни було внесено, чи було надрокористувачами встановлене спеціальне обладнання – на виконання вимог угод про умови користування надрами? 
  5. Якщо обладнання встановлювалося – надайте перелік надрокористувачів, які встановили таке обладнання.
  6. Скільки одиниць вимірювального обладнання (встановленого на виконання Наказу № 538/1109 від 22.10.2012) було опломбовано Держгеонадр з 2012 р.?
  7. Чи передається інформація про кількість видобутої кожного виду вуглеводневої сировини до Централізованої системи обліку видобутку нафти, природного газу, газового конденсату, супутньої пластової води, а також закачки в пласти води та газу Державної служби геології та надр – на виконання Наказу № 538/1109 від 22.10.2012? Якщо не передається – чому?

У Держгеонадрах відповіли, що ці питання – не до них:

«Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачено Конституцією України. Положення про Державну службу геології та надр України, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015р. № 1174 визначено, що Державна служба геології та надр України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра захисту довкілля та природних ресурсів і який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр. Виходячи з вищенаведеного, питання зазначені в пунктах 14 – 20 запиту, не відносяться до компетенції Держгеонадра»:

 

Нагадаємо, нещодавно NADRA.INFO писали, що в Міністерствах енергетики та економіки вважають передчасним оголошення і проведення під час війни конкурсів для укладення угод про розподіл продукції щодо ділянок надр із покладами стратегічних корисних копалин. Оскільки це не забезпечить належні умови участі максимальної кількості потенційних інвесторів.

У вересні 2022 р. Держгеонадра визначили ТОВ «Нексія ДК Аудит» зовнішнім аудитором для аналізу Звіту про витрати на нафтогазову діяльність ТОВ «ВЕЛЛ КО».

В грудні 2022 р. стало відомо, що витрати нафтогазової діяльності компанії Надра Юзівська перевірить українська дочка PwC – ТОВ «Прайсвотерхаус (Аудит)»

 

Зображення новини асоціативне