Географія експорту українського ільменіту: Держекспортконтроль розкрив деякі дані

Географія експорту українського ільменіту: Держекспортконтроль розкрив деякі дані
Джерело фото: https://www.umcc-titanium.com/

Лідер за кількістю отриманих дозволів – виробничо-комерційна фірма Велта Андрія Бродського

 

Титанова експортна статистика

За період часу від липня 2022 р. до лютого 2023 р. включно, Державна служба експортного контролю надала 18 дозволів на експорт ільменітового концентрату. Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO повідомили у Держекспортконтролі.

У Службі наголошують, що «інформація про міжнародні передачі товарів, отримана органами, що здійснюють державний експортний контроль, від органів виконавчої влади, суб’єктів здійснення міжнародних передач товарів, використовується виключно у цілях експортного контролю і захисту національних інтересів»:

Дозволи на експорт ільменіту було надано трьом компаніям:

Також у Держекспортконтролі розкрили географію поставок українського ільменіту (інформація щодо держав, резиденти яких є кінцевими споживачами ільменітового концентрату, експортованого з України):

  • ТОВ «ВКФ «Велта» – Мексика (5 дозволів), Чеська Республіка (5);
  • АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» – США (4), Словаччина (2), Румунія (1);
  • ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» – Чеська Республіка (1).

Водночас, у службі експортного контролю не розкрили дані про обсяги та вартість експортованого ільменіту: «Стаття 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначає, що розпорядники інформації, які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди – лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Тому для отримання інформації стосовно обсягів ільменітового концентрату та задекларованої вартості ільменітового концентрату  рекомендуємо звернутись безпосередньо до суб’єктів здійснення міжнародних передач товарів», – порадив перший заступник Голови Держекспортконтролю Володимир Процько.

 

Хто четвертий?

Всі три компанії-експортери ільменітового концентрату з переліку Держекспортконтролю є видобувачами титанових руд:

  • ТОВ «ВКФ «Велта» – спецдозволи на Бирзулівське і Лікарівське родовища;
  • АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» – родовища Малишівське і Межирічне, ділянка Селищанська (спірна);
  • ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» – родовище Межирічне.

Одна з заявок про надання дозволу на експорт ільменіту надійшла від компанії, яка не є надрокористувачем – ТОВ «Компанія Сайпан». Компанія планувала експортувати до Туреччини «Концентрат ільменітовий, згідно з ТУ У 13.2-31614145-001:2008». Заснована в серпні 2022 року, Сайпан зареєстрована в тому ж населеному пункті, що й ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (конфіскований в дохід держави рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду). Дозвіл на експорт концентрату надано не було.

Нагадаємо, відповідаючи на запитання NADRA.INFO під час публічного звіту Держекспортконтролю за 2022 рік, Голова Служби Олександр Павліченко висловив припущення, що експорт ільменітового концентрату вимагатиме отримання дозволу Державної служби експортного контролю щонайменше до кінця дії правового режиму воєнного стану. «Думаю, що такий механізм є дієвим і виправданим в умовах воєнного стану, і, якщо Ви хочете мого прогнозу – я не бачу в найближчій перспективі, що можуть відбутися якісь зміни у цьому звʼязку», – пояснив Голова Держекспортконтролю.

Як NADRA.INFO писали раніше, восени минулого року в АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» нарікали, що процедури Держекспортконтролю заважають продажу продукції ОГХК закордонним покупцям. Згодом в Експортному контролі розʼяснили, що причиною затримки з наданням дозволів на експорт ільменіту ОГХК стали дії з боку компанії: «експортер змінив кінцевих споживачів, що обумовило потребу у видачі нових документів». Також в Службі надали повний перелік заяв, отриманих від експортерів щодо продажу за кордон ільменітового концентрату станом на грудень 2022 р.. На додаткову процедуру державного контролю ільменітового експорту нарікав також засновник і генеральний директор Виробничо-комерційної фірми «Велта» Андрій Бродський: «Не бачу жодного сенсу в обмеженні експорту ільменіту. Всіх експортерів та закордонних покупців можливо порахувати по пальцях однієї руки. Усі ці данні мають СБУ та Митна служба. Все для всіх дуже зрозуміло та прозоро».