Кабмін має план. Які кроки в надрах Уряд вважає пріоритетними на 2023 рік?

Кабмін має план. Які кроки в надрах Уряд вважає пріоритетними на 2023 рік?

Кабінет Міністрів України затвердив План пріоритетних дій Уряду на 2023 рік. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на Розпорядження №221-р від 14.03.2023.

План Уряду містить 569 кроків, низку присвячено сфері користування надрами (в хронологічному порядку):

  • В березні Кабінет Міністрів України має схвалити постанову про затвердження переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Відповідальні за розроблення та подання проекту постанови – Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України і Державна служба геології та надр України.
  • У квітні КМУ має подати до Верховної Ради України проект закону про відходи видобувної промисловості, в якому буде впроваджено механізм фінансових гарантій для ліквідації наслідків діяльності підприємств видобувної промисловості. Відповідальне – Міндовкілля.
  • У травні КМУ повинен затвердити Порядок ведення єдиної державної електронної геоінформаційної системи. Єдиний інформаційний простір має обʼєднати 17 інформаційних баз даних та реєстрів у сфері надрокористування на єдиному ресурсі. Це забезпечить прозорість і оперативність виконання завдань у сфері надрокористування і електронну взаємодію між надрокористувачами, органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Відповідальні – Міндовкілля і Держгеонадра.
  • Також у травні очікується прийняття розпорядження КМУ про затвердження Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об’єкта на 2023—2027 рр.. Програма забезпечить безпечне зняття з експлуатації урановидобувного і переробного комплексів Смолінської шахти ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК), приведення в екологічно безпечний стан території з підвищеним рівнем іонізуючого випромінювання, забезпечення захисту здоров’я населення, а також створення засад для сталого розвитку реабілітованих територій. Відповідальні – Міністерство енергетики та СхідГЗК.
  • До червня КМУ схвалить Державну цільову економічну програму розвитку атомно-промислового комплексу до 2026 року. Очікується, що програма забезпечить стале функціонування і подальший розвиток урановидобувного та уранопереробного комплексів для збільшення виробництва уранового оксидного концентрату. Відповідальні – Міненерго і СхідГЗУ.
  • До грудня Кабмін має врегулювати обовʼязковий продаж окремих видів сировини добувними компаніями виключно на організованих товарних ринках (біржах) в Україні. Відповідальне – Міністерство економіки.
  • До грудня на онлайн-аукціони має бути виставлено понад 80 спецдозволів на користування надрами. Відповідальні – Міндовкілля і Держгеонадра.
  • До грудня Держгеонадр мають розмістити на інтерактивних картах корисних копалин 45% геологічних звітів – в рамках продовження оцифрування вторинної геологічної інформації, забезпечення розвитку ІТ-архітектури Державного геологічного порталу. Відповідальні – Міндовкілля і Держгеонадра.
  • До грудня КМУ має подати до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності з буріння та використання свердловин для добування підземних вод. Відповідальні – Міндовкілля і Держгеонадра.