Компанії Вадима Новинського зупинили дозвіл на видобування газу і конденсату

Компанії Вадима Новинського зупинили дозвіл на видобування газу і конденсату
Вадим Новинський. Джерело фото: https://novynskyi.com/

Державна служба геології та надр України зупинила на 5 років дію спецдозволу на видобування газу і конденсату компанії ПрАТ «Укргазвидобуток». Повідомляє ІА NADRA.INFO. Наказ №195 Голова Держгеонадр Роман Опімах підписав 12.04.2023.

ПрАТ «Укргазвидобуток» володіє спецдозволом №4404 на видобування газу і конденсату родовища Островерхівське (Харківська обл.). Компанія входить до групи Smart Energy, яка реалізує проєкти з розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів та належить до п’ятірки найбільших приватних газовидобувників України, сумарно видобуваючи (до початку повномасштабної війни РФ проти України в лютому 2022 р.) понад 1 млн м3 газу на добу (дані групи). Кінцевий бенефіціарний власник ПрАТ «Укргазвидобуток» – Вадим Новинський (через Смарт Енерджі Б.В., Нідерланди – дані Єдиного державного реєстру станом на 12.04.2023) який в липні 2022 року склав повноваження народного депутата Верховної  Ради України.

Відповідно до тексту наказу Держгеонадр, спецдозвіл №4404 зупинено у звʼязку із рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 01.12.2022 «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеним в дію Указом Президента України від 01.12.2022 № 820/2022 (в редакції рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24.01.2023 «Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 24.01.2023 № 43/2023) спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) у вигляді анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами. Норма Закону України «Про нафту і газ», яка передбачає обмеження права користування надрами після відповідного санкційного рішення РНБО, набула чинності 28.03.2023.

Позицію ПрАТ «Укргазвидобуток»/Smart Energy щодо зупинення спецдозволу ІА NADRA.INFO опублікує, щойно отримає її.

Зауважимо, іншому надрокористувачу з групи Smart Energy – представництву «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» (без права юридичної особи) Держгеонадра надали термін для усунення порушень до 01.06.2023 – до цієї дати представництво має надати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника відповідно до Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» (наказ Держгеонадр №196 від 12.04.2023). Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» володіє дозволами на промислову розробку Свиридівського і Мехедiвсько-Голотовщинського родовищ вуглеводнів у Полтавській області.

Нагадаємо, наприкінці березня Держгеонадра зупинили на три роки дію всіх спецдозволів, якими володіють компанії Дмитра Фірташа.

Як раніше нагадували в Держгеонадрах, протягом 20 календарних днів після зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами надрокористувач зобов’язаний зупинити проведення робіт, передбачених відповідним спеціальним дозволом на користування надрами, на наданій йому в користування ділянці надр.