ExPro: АРМА хоче віддати активи Укрнафтобуріння в управління без конкурсу

ExPro: АРМА хоче віддати активи Укрнафтобуріння в управління без конкурсу
Джерело фото: https://unb.ua/

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) звернулося до Кабінету міністрів України з пропозицією передачі арештованих активів ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» (УНБ) управителю без проведення конкурсу. Про це свідчить лист АРМА до Кабміну, який є у наявності в ExPro.

АРМА зазначає, що активи УНБ підлягають під виняткові випадки Статті 21-1 Закону про АРМА, а саме:

  1. існує ризик збою та/або переривання функціонування таких активів, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій або збоїв у тепло-, енерго-, електро-, водопостачанні або водовідведенні або постачанні природного газу;
  2. існує ризик переривання функціонування підприємств, установ та організацій оборонно-промислового комплексу та/або авіабудівельної галузі, у власності яких перебувають такі активи.

У зв’язку з цим АРМА звернулося до Кабміну, наголошуючи на необхідності застосування цієї статті. Згідно закону Кабмін з моменту звернення АРМА протягом 5 днів доручає Міністерству або іншому центральному органу виконавчої влади провести консультації щодо визначення управителя майном.

Прем‘єр-міністр України у відповідь на звернення АРМА видав доручення від 15.05.2023р №14418/1/1-23 щодо належного опрацювання пропозицій АРМА з залученням центральних органів виконавчої влади та НАК «Нафтогаз України».

За словами УНБ, на виконання вказаного доручення, 15 травня 2023р о 15:30 у форматі відеоконференції під головуванням заступника Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, Олексія Соболева, відбулася нарада.

За результатами консультацій орган виконавчої влади за погодженням з АРМА вносить на розгляд Кабміну проект рішення про передачу в управління активів у зв’язку з винятковим випадком. Видання нагадує, що саме за такою схемою в управління «Нафтогазу» було передано арештовані облгази.

Ймовірно, планується передати активи УНБ до «Укрнафти», яка раніше вже зверталася до Мінекономіки з проханням передати їй в управління активи УНБ.

У той же час, у компанії «Укрнафтобуріння» вважають такі дії АРМА рейдерським захопленням. «Очевидно, що своїм зверненням до Кабінету Міністрів України про застосування особливої процедури АРМА намагається перекласти тягар відповідальності за незаконні дії щодо корпоративних прав компанії «Укрнафтобуріння» на Кабінет Міністрів України», – йдеться у повідомленні компанії.

В УНБ зазначають, що комапнія ніколи не здійснювала і не здійснює діяльність з тепло-, енерго-, електро-, водопостачання або водовідведення або постачання природного газу для потреб населення та/або підприємств установ та організацій оборонно-промислового комплексу чи авіабудівельної галузі, у власності яких перебувають такі активи.

Також ні активи компанії ні вона сама не знаходяться у власності таких підприємств. Більше того,у компанії відсутні будь-які господарські відносини з оборонно-промисловими чи авіабудівельними компаніями.

Як повідомляло ExPro, Печерський районний суд за повторним клопотанням Офісу Генпрокурора та ДБР 4 травня знову арештував та передав до АРМА корпоративні права ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» та інших підприємств (ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум»), що розробляли Сахалінське нафтогазове родовище у Харківській області. Згідно з даними порталу Youcontrol, компанія пов’язана з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком.

Арешт та передача компанії проводилася в рамках розслідування кримінального провадження щодо розробки Сахалінського родовища газу (Харківська область).

«Укрнафтобуріння» є однією з найбільших газовидобувних компаній України. За оцінкою ExPro, компанія у 2022р входить у топ-3 приватних газовидобувних компаній країни.

Сама компанія зазначала, що вважає рішення суду неправомірним та буде домагатися скасування арешту.