Спецдозволи Укрспирту не змогли переоформити на приватні спиртові заводи

Спецдозволи Укрспирту не змогли переоформити на приватні спиртові заводи
Джерело фото: https://tvoemisto.tv/

Державна служба геології та надр України відмовила у внесенні змін до двох спеціальних дозволів, наданих Державному підприємству спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» (ДП «Укрспирт») на видобування питних підземних вод. Повідомляє ІА NADRA.INFO.

У внесенні змін відмовлено, оскільки надрокористувач має податковий борг із рентної плати.

 
Обидва спецдозволи мали бути переоформлені на нових власників спиртових заводів у Львівській обл., які Фонд державного майна України приватизував у 2022-2023 роках:

  • ТОВ «Сторонибабський спиртовий завод» мало стати власником спецдозволу №6025 (видобування питних підземних вод Сторонибабського родовища). Товариство купило окреме майно Сторонибабського провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» (спиртзаводу) за результатами аукціону 12.01.2023. Торги стартували з 53,3 млн грн. Найвищу ціну – понад 142 млн грн – запропонувало ТОВ «Єс Ойл», яке в лютому 2023 р. змінило назву на ТОВ «Сторонибабський спиртовий завод» (дані YouControl). 
  • ТОВ «Вузлівський спиртовий завод» мало стати власником спецдозволу №5716 (видобування питних підземних вод Вузлівського родовища). Товариство купило окреме майно Вузлівського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» (спиртзаводу) за результатами аукціону 11.10.2022. Торги стартували з 23,6 млн грн. Найвищу ціну – понад 235 млн грн – запропонувало ТОВ «Італі Фром», яке не викупило лот. Відтак переможцем визнали ТОВ «Полі Стар» зі ставкою близько 130,4 млн грн. В січні 2023 року ТОВ «Полі Стар» змінило назву на ТОВ «Вузлівський спиртовий завод» (дані YouControl).

Згідно з Кодексом України про надра, суб’єкт господарювання, який приватизував державне підприємство відповідно до Закону України «Про особливості приватизації вугледобувних підприємств» або Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», набуває право на користування надрами шляхом внесення змін до спеціального дозволу на користування надрами, наданого зазначеному державному підприємству, на строк дії такого спеціального дозволу.

Підставою для відмови у внесенні змін до спеціального дозволу на користування надрами для таких випадків є наявність інформації про неусунення надрокористувачем порушень умов користування надрами, передбачених угодою про умови користування надрами, до якої вносяться зміни, за результатами здійснення останнього заходу державного нагляду (контролю) або наявність податкового боргу з рентної плати.

Як випливає з наказу Голови Держгеонадр Романа Опімаха №389 від 28.07.2023 (завантажити), саме наявність податкового боргу з рентної плати стала підставою відмовити у внесенні змін.


Раніше в липні Державна служба геології та надр України відмовила в наданні спецдозволу ТОВ «Спиртовий завод «Лопатин», яке купило спиртзавод у Львівській області на приватизаційному аукціоні в жовтні 2020 р.. В торгах компанія брала участь під назвою ТОВ «Офіс Інвестицій» і змінила назву на ТОВ «Спиртовий завод «Лопатин» в грудні 2019 р.. Підставою для відмови в наданні спецдозволу стали неправдиві відомості, виявлені Держгеонадрами у поданих документах (наказ №353 від 13.07.2023, завантажити).

ТОВ «Сторонибабський спиртовий завод» засновано в 2021 р.. Статутний капітал 1 000 000 грн. Реєстрація – с. Сторонибаби, Львівська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник (КБВ) і керівник: Лущик Андрій. Спецдозволи на користування надрами відсутні. Тут і далі анкетні дані YouControl.

ТОВ «Вузлівський спиртовий завод» засновано в 2021 р.. Статутний капітал 1 200 000 грн. Реєстрація – с. Вузлове, Львівська обл.. КБВ: Огородник Орест. Керівник: Цибрівський Ігор. Спецдозволи на користування надрами відсутні.

ТОВ «Спиртовий завод «Лопатин» засновано в 2019 р.. Статутний капітал 10 000 грн. Реєстрація – смт Лопатин, Львівська обл.. КБВ: Василевська Вікторія, Семашко Олексій, Полторацький Артем. Керівник: Личак Андрій. Спецдозволи на користування надрами відсутні.