Мідь на паузі: Держгеонадра зупинили спецдозвіл на Заліси-Шменьки

Мідь на паузі: Держгеонадра зупинили спецдозвіл на Заліси-Шменьки

Державна служба геології та надр України зупинила на 5 років дію спецдозволу на рудне поле мідних руд Заліси-Шменьки у Волинській області. Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на наказ Голови Держгеонадр Романа Опімаха №385 від 28.07.2023.

Мідні руди в Україні визнано корисною копалиною стратегічного значення (рішення РНБО).  

Спецдозволом №5408 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою покладів мідних руд володіє ТОВ «Інтер Актив». Компанія купила право користування рудним полем Заліси-Шменьки за результатами електронного аукціону 18.05.2022. За дозвіл на ділянку надр, що знаходиться за 10 км від кордону з Білоруссю, було сплачено понад 18 млн грн. В червні 2022 р., після підписання договору купівлі-продажу спецдозволу, власником компанії став Ігор Воронов. У вересні 2022 р. контроль над міноритарною часткою (24,99%) в ТОВ «Інтер Актив» встановила компанія Вадима Новинського «СМАРТ ХОЛДИНГ Н.В.» (Нідерланди). В грудні 2022 р. до Вадима Новинського було застосовано санкції Ради національної безпеки та оборони України. Що і стало підставою для зупинення спецдозволу компанії ТОВ «Інтер Актив», відповідно до ч.3 ст.57 Кодексу України про надра (в редакції, що набула чинності 28.03.2023).

ТОВ «Інтер Актив» засновано в 2008 р.. Статутний капітал 169 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Кінцеві бенефіціарні власники: Воронов Ігор, Новинський Вадим, Шипковенскі Ангел (Болгарія). Керівник: Ковальчук Андрій. Анкетні дані YouControl. Заліси-Шменьки були єдиною ділянко надр в користуванні ТОВ «Інтер Актив». В інвестиційному фонді IF Smart в рамках Смарт-Холдингу інвестицію в мідний спецдозвіл оцінювали як ризиковану: «Необхідно пройти довгий шлях геологічного вивчення та підтвердження запасів, провести дослідно-промислову розробку, отримати відповідні експертизи державних установ Міністерства екології та природних ресурсів України, Держгеонадр та інших. Тобто, по факту на разі власники дозволу мають право лише на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку родовища. Далі у разі успіху довгий шлях від проектування до видобутку. Це ризикована інвестиція і її майбутнє ще не очевидно. Обсяг потрібних інвестицій від 10 млн доларів. … сьогодні важливо продемонструвати вітчизняним та міжнародним інвесторам можливості інвестицій в тому числі в розробку надр, що сприятиме більш швидкому відновленню економіки після перемоги України».

Нагадаємо, у квітні-травні в санкційному порядку зупинили спецдозволи на користування надрами компаніям Group DF (видобування титанових руд, підземних вод) та Смарт-Холдингу (видобування вуглеводнів, підземних вод). У червні Держгеонадра зупинила дозволи компаніями групи UNIGRAN (видобування гранітів). 

NADRA.INFO зверталося до РНБО з пропозицією ініціювати обговорення та ухвалення механізму, який забезпечить функціонування видобувних обʼєктів, а відтак захистить Державу і громадян від збитків і ризиків, викликаних зупиненням дії спецдозволів на користування надрами на виконання нових вимог Кодексу України про надра. Опрацювати порушені нами питання в РНБО запропонували Кабінету Міністрів України.

Крім ТОВ «Інтер Актив», спецдозволами на ділянки надр із покладами мідних руд володіють Комунальне підприємство Волинської обласної ради «Волиньприродресурс» (Волинська обл., родовище Жиричі, руди самородно-мідні, видобування. Супутні корисні копалини – золото і срібло) і ТОВ «Північно-Західне Видобування» (Рівненська обл., рудопрояв Південно-Рафалівський, руди самородно-мідні, геологічне вивчення з ДПР). 

Спецдозволом на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою сульфідних мідно-нікелевих руд володіє ТОВ «Кольормет України» (Житомирська обл., Рудопрояв – Прутівський).