Руди марганцю, вуглеводні і пісок: відчуження спецдозволів триває

Руди марганцю, вуглеводні і пісок: відчуження спецдозволів триває
Зображення асоціативне

В липні 2023 р. до Державної служби геології та надр України надійшли низка заяв, які можуть свідчити про нові випадки відчуження спеціальних дозволів на користування надрами. Повідомляє IA NADRA.INFO.

Нагадаємо, 28.03.2023 набули чинності зміни до Кодексу України про надра, передбачені Законом Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами (законопроект 4187). Серед іншого, було дозволено відчуження спецдозволів на користування надрами шляхом укладення договору купівлі-продажу або внесення як вкладу до статутного капіталу (запроваджено так званий вільний обіг прав користування ділянками надр). Першим спецдозволом, про відчуження якого стало відомо, є право користування родовищем титанових руд Лікарівське (Кіровоградська обл.). NADRA.INFO писали, що ТОВ «ВКФ «Велта» Андрія Бродського відчужує його на користь ТОВ «Декарт Мінералс» Олексія Царапкіна. Згодом, Держгеонадра погодили зміни до двох вуглеводневих спецдозволів, відчужених ТОВ «Альба Ресурс» і ТОВ «Миронівкабудмонтаж» на користь ТОВ «Компанія «Технокомсервіс» (всі три компанії контролюють Каріна і Анна Злочевські – дочки екс-міністра екології і природних ресурсів України Миколи Злочевського).


Про застосування процедури відчуження до інших спецдозволів можуть свідчити щонайменше 5 нових заяв, що надійшли до Держгеонадр станом на 28.07.2023:

  • ТОВ «Системойлінженерінг» звернулося до Держгеонадр із заявами щодо двох вуглеводневих ділянок:
    • Західно-Ольгівська площа (чинний надрокористувач – ТОВ «Кубгаз-Борова»);
    • Ржавецьке родовище (чинний надрокористувач – ДП «Алдеа Україна»).
  • ТОВ «Норден Лондон» – щодо вуглеводневої площі Коломийська (чинний надрокористувач – ТОВ «Інжинірингова Компанія «Сфера Плюс»).
  • ТОВ «Рентленд Груп» – щодо ділянок №1, №2 Сереховицького родовища піску (чинний надрокористувач – Потапчук Володимир Антонович (Волинська обл.)).
  • ТОВ «Мегапромекологія» – щодо шламосховища РЗФ ім. Максимова (техногенне родовище руд марганцю) (чинний надрокористувач – ТОВ «Ландшафт»).

Згідно зі ст. 161Кодексу України про надра, надрокористувач, який відчужив права на користування надрами, передбачені спеціальним дозволом на користування надрами, шляхом укладення договору купівлі-продажу або вніс їх як вклад до статутного капіталу створеного за його участю суб’єкта господарювання, продовжує мати усі права та обов’язки надрокористувача за відповідним спеціальним дозволом на користування надрами у повному обсязі до внесення до нього відповідних змін дозвільним органом у порядку, встановленому цим Кодексом. Відповідні права та обов’язки, зокрема щодо провадження планованої діяльності на підставі наявного за діючим спеціальним дозволом на користування надрами висновку з оцінки впливу на довкілля та (або) рішення про провадження планованої діяльності, у повному обсязі переходять до набувача прав на користування надрами за відповідним спеціальним дозволом на користування надрами з дати внесення змін до нього у встановленому цим Кодексом порядку з одночасним внесенням відповідної інформації до Державного реєстру спеціальних дозволів на користування надрами.

Надрокористувач, який вніс права на користування надрами, передбачені спеціальним дозволом на користування надрами, як вклад у спільну діяльність, продовжує мати права та обов’язки надрокористувача за відповідним спеціальним дозволом на користування надрами у повному обсязі.

ТОВ «Системойлінженерінг» засновано в 2012 р.. Статутний капітал 3 002 558,60 грн. Реєстрація – м. Київ. Кінцеві бенефіціарні власники (КБВ): Злочевська Каріна, Злочевська Анна. Керівник: Лошковський Денис. ТОВ «Системойлінженерінг» вже володіє дійсним спецдозволом на геологічне вивчення з подальшим видобуванням вуглеводнів родовища Водянівське (тут і далі анкетні дані YouControl).

ТОВ «Кубгаз-Борова» засновано 2014 р.. Статутний капітал 1 000 000 грн. Реєстрація – смт Борова, Борівський р-н, Харківська обл.. КБВ: Злочевська Каріна, Злочевська Анна. Керівник: Удовенко Олександр. Спецдозвіл на Західно-Ольгівську площу – єдиний дозвіл надрокористувача.

ДП «Алдеа Україна» засновано в 2002 р.. Статутний капітал 55 830 643,06 грн. Реєстрація – м. Київ. КБВ: Злочевська Каріна, Злочевська Анна. Керівник: Недайхліб Євгеній. Спецдозвіл на Ржавецьке родовище – єдиний дозвіл надрокористувача.

ТОВ «Норден Лондон» засновано в 2023 р.. Статутний капітал 4 545 531,52 грн. Реєстрація – м. Київ. КБВ: Берьозкін Михайло, Ніколюк Леся, Голубцов Руслан. Керівник: Завербний Андрій.

ТОВ «Інжинірингова Компанія «Сфера Плюс» засновано в 2008 р.. Статутний капітал 20 052 500,00 грн. Реєстрація – м. Коломия, Івано-Франківська обл.. КБВ: Берьозкін Михайло, Ніколюк Леся, Голубцов Руслан. Керівник: Матковський Василь. Спецдозвіл на Коломийську площу – єдиний дозвіл надрокористувача.

ТОВ «Рентленд Груп» засновано в 2018 р.. Статутний капітал 330 000 грн. Реєстрація – м. Луцьк. КБВ: Бондар Світлана, Головачук Світлана, Горпинко Олександр. Керівник: Мельник Анатолій. ТОВ «Рентленд Груп» володіє дійсним спецдозволом на видобування піску родовища Новоукраїнське у Волинській обл..

ТОВ «Мегапромекологія» засновано в 2010 р.. Статутний капітал 24 000 000 грн. Реєстрація – м. Марганець, Дніпропетровська обл.. КБВ і керівник: Зленко Сергій.

ТОВ «Ландшафт» засновано в 2002 р.. Статутний капітал 16 500 грн. Реєстрація – м. Марганець. КБВ: Петровський Олександр, Бовін Володимир. Керівник: Мирон Георгій. Спецдозвіл на шламосховище рудозбагачувальної фабрики ім.Максимова (техногенне родовище) – єдиний спецдозвіл надрокористувача.