Перший пішов: Лікарівське родовище титанових руд таки змінює власника

Перший пішов: Лікарівське родовище титанових руд таки змінює власника
В карʼєрі Велти (Бирзулівське родовище). Джерело фото: https://www.facebook.com/velta.ua

Наразі це перший і єдиний офіційно зафіксований приклад відчуження спеціального дозволу на користування надрами

 

Незадовго після публікації ІА NADRA.INFO Велта виходить з Лікарівського родовища титанових руд? Державна служба геології та надр України внесла зміни до спеціального дозволу №6378 на Лікарівське родовище (Кіровоградська обл.), задовольнивши заяву ТОВ «Декарт Мінералс» (м. Дніпро). Про це свідчать дані реєстру Держгеонадр «Інформація про заяви на отримання спеціальних дозволів на користування надрами, що надійшли від субʼєктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях» та наказ Голови Держгеонадр Романа Опімаха №298 від 16.06.2023 (завантажити). В реєстрі статус заяви від ТОВ «Декарт Мінералс» змінився з «на розгляді» на «розглянуто», а в наказі Служби компанію Декарт Мінералс вже вказано як «надрокористувача». Підстава для внесення змін у спецдозвіл: «у зв’язку з відчуженням шляхом укладення договору купівлі-продажу права на користування надрами або внесення його як вкладу до статутного капіталу створеного за його участю суб’єкта господарювання».

Таким чином, підтвердилися припущення щодо відчуження права на користування Лікарівським родовищем компанією ТОВ «ВКФ «Велта» Андрія Бродського на користь компанії ТОВ «Декарт Мінералс» Олексія Царапкіна. Нагадаємо, і відчужувач, і набувач спецдозволу відмовилися розкривати ціну та інші деталі цієї угоди і взагалі коментувати її.

Водночас, чи стало ТОВ «Декарт Мінералс» повноцінним власником спецдозволу №6378 – питання відкрите.

«Станом на 26.06.2023 року Підприємство не набуло права власності на Дозвіл. Угода про умови користування надрами між Підприємством та Держгеонадрами не укладена», – повідомив NADRA.INFO Роман Опімах у відповідь на запит, отриману нами 26.06.2023: 

Зауважимо, окрім переходу права власності на спецдозвіл і укладення угоди про умови користування надрами з Декарт Мінералс, нас цікавили низка інших запитань, які стосуються не лише цього, але й інших випадків відчуження спецдозволів. Ось про що ми запитували у Держгеонадр:

  • Обовʼязки ТОВ «Декарт Мінералс» як надрокористувача, відповідно до цієї угоди, відрізняються від обовʼязків, які як надрокористувач несло ТОВ «ВКФ «Велта»?

  • Щодо яких інших спеціальних дозволів на користування надрами розпочато процедуру відчуження, передбачену відповідними змінами до Кодексу України про надра? Надайте повний перелік ділянок надр, спеціальні дозволи на які перебувають у процедурі відчуження, із вказанням надрокористувачів, які відчужують і набувають таких спецдозволів.

  • Хто в Держгеонадрах відповідальний за укладення та зміст нових угод про користування надрами, які Служба буде укладати з новими власниками спецдозволів? Поясність, як зміст таких угод (зокрема в частині обовʼязків надрокористувача) буде відрізнятися від угод, укладених з попередніми власниками спецдозволів?

  • Скільки нових угод про користування надрами вже укладено Держгеонадрами в рамках процедур відчуження спецдозволів на користування надрами? Надайте перелік всіх укладених угод з новими власниками відчужених спецдозволів.

На жодне з цих запитань у Держгеонадрах не відповіли по суті – обмежилися констатацією, що «Інформація стосовно стану розгляду заяв на отримання, продовження строку дії та внесення змін до спеціальних дозволів на користування надрами розміщується на офіційному веб-сайті Держгеонадр https://www.geo.gov.ua/ (підрозділ «Стан розгляду заяв» розділу «Надрокористування»).

Примірні Угоди про умови користування надрами затверджені наказом Міндовкілля від 28.03.2023 №176 та розміщенні за посиланням: https://mepr.gov.ua/nakaz-mindovkillya-176-vid-28-03-2023/».

Також у Службі зазначили, що «листи Держгеонадр носять інформаційний характер, не встановлюють норм права та не містять організаційно-розпорядчих вимог до суб’єкта господарювання», і наголосили, «що надання офіційних тлумачень нормативних положень законодавчих актів з метою встановлення їх однозначного та правильного розуміння і застосування на всій території держави та надання офіційних роз’яснень таких положень виходить за межі повноважень Держгеонадр, що діє відповідно до свого Положення».

Нагадаємо, 28.03.2023 набули чинності зміни до Кодексу України про надра, передбачені Законом Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами (законопроект 4187). Серед іншого, було дозволено відчуження спецдозволів на користування надрами (запроваджено так званий вільний обіг прав користування ділянками надр). Про прецеденти продажу спецдозволів, крім описаного вище, ще не повідомлялося.

Нагадаємо, на початку травня у Велті заявили про чергову хвилю тиску з боку правоохоронних органів, повʼязану із начебто порушенням меж спецдозволу. В липні і жовтні 2022 р. Андрій Бродський оприлюднював інформацію про тиск на його бізнес з боку Бюро економічної безпеки, звертаючись по допомогу зокрема до Президента України Володимира Зеленського. В липні заява Андрія Бродського про тиск на підприємство збіглася в часі з оприлюдненням оголошення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виставив на торги зобовʼязання Велти перед банком «Промінвестбанк» (в заставі – майно і корпоративні права). ФГВФО кілька разів намагався продати права вимоги до Велти, але марно. Згодом у Фонді заявили NADRA.INFO, що відмовилися від продажу боргів Велти, «оскільки Фонд розглядає питання щодо реструктуризації заборгованості», яке, за даними наших джерел, досі не вирішене.

Велта – потужний виробник і експортер титановмісної продукції, активно розробляє Бирзулівське родовище руд титану і цирконію. За даними компанії, поточна потужність Бирзулівського гірничо-збагачувального комбінату становить до 270 тис. тонн ільменітового концентрату на рік.

У вересні 2022 р. повідомлялося, що холдингова компанія групи Велта – Velta Holdings US Inс. – отримала патент Бюро патентів й товарних знаків США на технологію виготовлення порошків металевого титану та його сплавів. 

У травні 2023 р. ЗМІ із посиланням на директора з інвестицій і стратегії компанії Анатолія Амеліна писали про наміри Велти побудувати виробничий комплекс у три черги з доведенням випуску титанового порошку до 10 тис. тонн за п’ять із половиною років.

В червні 2023 р. у Велті заявили про збільшення видобутку ільменіту на Бирзулівському родовищі (Кіровоградська обл.) і сертифікацію науково-дослідного центру Velta RD Titan за стандартами ISO.