Видобувачу титанової руди закидають порушення меж спецдозволу

Видобувачу титанової руди закидають порушення меж спецдозволу
В карʼєрі Велти (Бирзулівське родовище). Джерело фото: https://www.facebook.com/velta.ua

В компанії спростовують «абсурдні звинувачення» і заявляють про переслідування

 

ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Велта» заявляє про чергову хвилю тиску з боку правоохоронних органів.

В компанії повідомляють, що в четвер, 04.05.2023 до гірничо-збагачувального комплексу ТОВ «ВКФ «Велта» (м. Новомирогород, Кіровоградська обл.) прибула група слідчих з метою отримання тимчасового доступу до документів та натурного огляду меж видобувної діяльності компанії. Національна поліція у Кіровоградській області звинувачує компанію «Велта» у видобутку ільменіту за межами свого спеціального дозволу на користування надрами.

«Вважаємо дані дії продовженням послідовного переслідування компанії «Велта» шляхом висунення абсурдних звинувачень для паралізації роботи підприємства», – йдеться у заяві компанії.

«ТОВ «ВКФ «Велта» здійснює господарську діяльність з видобування титанових руд на підставі спеціальних дозволів на користування надрами, виданих Державною службою геології та надр України, та актів про надання гірничого відводу, виданих Державною службою України з питань праці. На виконання вимог чинного законодавства України в сфері регулювання гірничих та земельних відносин, «Велта» належним чином оформлює правовстановлюючі документи на користування земельними ділянками.

Окрім того, компанія, незважаючи на військові умови роботи, у 2022 році виконала план робіт на 62%, сплатила 140 млн. грн. податків, не проводить скорочень та продовжує здійснювати поставки сировини до Європи та США.

Варто зазначити, що це не перший випадок тиску на компанію з боку правоохоронних органів. Наприкінці 2022 року Бюро Економічної Безпеки звинувачувало ТОВ «ВКФ «Велта» у несплаті податків, проводило обшуки з вилученням документів у присутності озброєних правоохоронців. Наразі кримінальне впровадження закрите, згідно з постановою детектива», – повідомляють в компанії.

Візит силовиків на підприємство прокоментував засновник Велти Андрій Бродський:

«Правоохоронні органи продовжують замість того, щоб боротися з реальним ворогом, шукати приводи втрутитися та зупинити підприємства, що генерують податки та платять заробітну плату.

Я розумію, чому «Велта» не дає нікому спокою. Бо ми – це стратегічна сировина, та на сьогодні «Велта» єдине українське титанове підприємство, що продовжує системні відвантаження. Відвантаження до США!!!

Окрім того, ми активно працюємо над нашим планом побудувати альтернативне підприємство з виготовлення металевого титану у США для потреб в першу чергу воєнного сектору», – йдеться у заяві на сторінці Андрія Бродського у мережі Facebook.

Нагадаємо, за даними Державної служби експортного контролю, ТОВ «ВКФ «Велта» є одним з найбільших в Україні експортерів ільменітового концентрату – в 2022 р. компанія отримала 10 дозволів Держекспортконтролю на закордонний продаж ільменіту (до Мексики і Чеської Республіки).

В липні і жовтні 2022 р. Андрій Бродський оприлюднював інформацію про тиск на його бізнес з боку Бюро економічної безпеки, звертаючись по допомогу зокрема до Президента України Володимира Зеленського.

В липні заява Андрія Бродського про тиск на підприємство збіглася в часі з оприлюдненням оголошення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виставив на торги зобовʼязання Велти перед банком «Промінвестбанк» (в заставі по кредитах – майно і корпоративні права). ФГВФО кілька разів намагався продати права вимоги до Велти, але марно. Перший аукціон зі стартовою ціною близько 5,8 млрд грн було заплановано на 01.08.2022, але він не відбувся через відсутність учасників. Наступні торги, зі зниженою на 10%, 20% і 30% стартовою ціною мали відбутися 05.08.202211.08.2022 і 17.08.2022 відповідно, проте на них також не зареєструвався жоден учасник. В грудні у ФГВФО пояснили NADRA.INFO, що відмовилися від подальших спроб продати борги Велти, «оскільки Фонд розглядає питання щодо реструктуризації заборгованості».

У вересні 2022 р. повідомлялося, що холдингова компанія групи Андрія Бродського – Velta Holdings US Inс. – отримала патент Бюро патентів й товарних знаків США на технологію виготовлення порошків металевого титану та його сплавів.