Велта отримала патент у США на технологію доступного титану 

Велта отримала патент у США на технологію доступного титану 

Новини компаній

Velta Holdings US Inс. отримала патент Бюро патентів й товарних знаків США на технологію виготовлення порошків металевого титану та його сплавів. Патент підтвердив винахідницький рівень, новизну та здатність до промислового використання технології. Повідомляють на сайті української компанії ТОВ «ВКФ «Велта».

Velta Holdings US Inс., сформована двома українськими компаніями, у гірничо-добувному напрямку група працює понад 10 років та займає 2% світового ринку титанової сировини, інноваційний напрямок відкрито у 2017 році.

За 3 роки наукової роботи вчені Velta Holdings US Inc. розробила принципово новий метод отримання металічного титану, що знижує його вартість та має нульові відходи. У 2020 році сформований патент було передано до USPTO, за 25 місяців компанія отримала позитивний висновок та отримала патент. Два національні патенти були отримані у 2020 та 2021 році відповідно.

 «2 роки тому ми були впевнені у стрімкому рості ринку мирного та технологічного титану, але війна в Україні докорінно змінила глобальний ринок. Наразі титан це критична оборонна сировина й доступ до неї — питання національної безпеки. Розуміючи це та маючи запатентовану технологію, ми продовжимо наш шлях до мети — будівництва низки заводів з виготовлення кінцевих титанових виробів» — прокоментував Андрій Бродський, CEO Velta Holdings US Inc.

 

Довідка NADRA.info (анкетні дані – YouControl): ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ВЕЛТА» засновано в 2000 р.. Статутний капітал 88 100 000 грн. Реєстрація – м. Дніпро. Кінцевий бенефіціарний власник і керівник – Андрій Бродський (контролює 60% через ВЕЛТА ХОЛДІНГ ЮС ІНК (США) і ТОВ «ВЕЛТА ХОЛДІНГ» (Україна)). Компанія володіє двома дійсними спецдозволами на видобування титанових руд родовищ Лікарівське і Бирзулівське (Кіровоградська обл.). 

В 2017 р. було створено дослідну лабораторію Velta RD Titan у Дніпрі, яка в 2020 та 2021 роках отримала український патент на власну технологію Velta Ti Process™. «Нашим науковцям з центру досліджень та розробок знадобилось 3 роки та 3 мільйони доларів корпоративних інвестицій, щоб розробити новий метод отримання доступного титану, ґрунтуючись на світових наукових знаннях. Запатентований процес «Велти» знизив вартість титану в чотири рази та звів до нуля виробничі відходи. З його допомогою компанія зробить титан доступним для виготовлення будь-яких виробів з металу та створить конкуренцію для нержавіючої сталі та алюмінію, що зараз домінують на ринку», – йдеться на сайті компанії. 

Про команду Велти Андрій Бродський розповідав в інтервʼю NADRA.info в травні 2020 р.

Нагадаємо, раніше у Велті заявляли, що планують релокацію заводу титанових виробів, який будували в Новомосковську Дніпропетровської області.

В лютому 2022 р. в компанії повідомляли, що з 2010 по 2021 рік сплатили 520 мільйонів гривень податків у бюджети різних рівнів. Фонд заробітної плати за аналогічний період становив 379,4 мільйонів гривень. При цьому тільки у 2021 році компанія сплатила 98,2 млн грн податків.

Наприкінці січня в компанії заявили про початок серії багатораундних перемовин з американськими партнерами. Ціль таких сесій — розробити дорожню карту взаємодії українського постачальника титанової сировини та компаній й інституцій з США, які на різному рівні є споживачами титану. Зокрема йшлося про те, що у 2022 році поставки на північноамериканський ринок мають скласти 65% від загального об’єму видобутої сировини компанією Велта.

У липні 2022 р. у Велті заявляли про тиск з боку правоохоронних органів з ознаками рейдерства. Формальним приводом для атаки на компанію стало нібито завищення податкового кредиту на 28 млн. грн, «яке не встановлено та не підтверджено».

Тоді ж стало відомо, що Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) виставив на торги зобовʼязання компанії «Велта» перед банком «Промінвестбанк» (в заставі – майно і корпоративні права). Початкову ціну лоту визначили на рівні 5,8 млрд грн. Перші торги були заплановані на 01.08.2022, але не відбулися через відсутність учасників. Наступні торги, зі зниженою на 10%, 20% і 30% стартовою ціною мали відбутися 05.08.2022, 11.08.2022 і 17.08.2022 відповідно, проте на них також не зареєструвався жоден учасник.

Велта займає 2% світового ринку титанової сировини (джерело).

 

Джерело зображення новини: https://cutt.ly/1VsPber