Карʼєри UNIGRAN змінили власників. Коли відновлять спецдозволи?

Карʼєри UNIGRAN змінили власників. Коли відновлять спецдозволи?
Зображення асоціативне. Автор фото Олег Петрасюк

АТ «Коростенський кар’єр», АТ «Малинський каменедробильний завод» (МКДЗ) і ПрАТ «Пинязевицький кар’єр», які належать до групи UNIGRAN, у травні змінили кінцевих бенефіціарних власників (КБВ). Повідомляє NADRA.INFO.

Що сталося?

Ігор Наумець знову не власник Коростенського карʼєру, а Елена Калпа – Пинязевицького карʼєру та МКДЗ.

Кінцевим бенефіціаром компаній став Вагенкнехт Фрітц Герберт Фолкер (особа без громадянства з реєстрацією у Федеративній Республіці Німеччина). Про таке свідчать дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). За даними YouControl, зміна власників відбулася 2-3 травня.

Це вже вдруге з лютого, коли пан Фолкер замінює підсанкційних Наумця і Калпу в реєстрі як КБВ карʼєрів UNIGRAN.

Передісторія

  • В травні 2023 р. Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) застосувала до Ігоря Наумця та Елени Калпи персональні економічні обмеження – зокрема блокування активів і зупинення спецдозволів на користування надрами. Пані Калпа – власниця карʼєрів з лютого 2023 р..
  • В червні 2023 р. Держгеонадра зупинили спецдозволи компаніям Наумця і Калпи. По кому і як вдарила зупинка гірничих обʼєктів UNIGRAN, ми писали в матеріалі. Працівники карʼєрів просили Президента, Уряд і РНБО не знищувати їх робочі місця
  • В лютому-березні 2024 р. бенефіціаром карʼєрів став Вагенкнехт Фрітц Герберт Волкер.
  • 18 березня Держгеонадра поновили дію спецдозволів.
  • 19 березня Держгеонадра звернулися до Міністерства юстиції з листом, отримавши який Мінʼюст ініціював перевірку нотаріусів, що виключили з ЄДР записи про Наумця і Калпу як бенефіціарів.
  • В квітні зʼясувалося, що реєстраційні дії щодо зміни КБВ відбулися з порушенням законодавства. Нотаріуси заявили, що їх ідентифікаторами доступу до ЄДР скористалися «інші особи». Зміну КБВ скасували, записи про підсанкційних Наумця і Калпу повернули до реєстру (див. накази Мінʼюсту від 18 квітня №1126/5 і №1136/5).
  • 25 квітня Держгеонадра скасували відновлення дії спецдозволів.

02 травня 2024 р. до Держгеонадр надійшли листи від АТ «Коростенський кар’єр», АТ «Малинський каменедробильний завод» та ПрАТ «Пинязевицький кар’єр» щодо поновлення дії спеціальних дозволів на користування надрами у зв’язку з внесенням змін до ЄДР.

Коли Держгеонадра поновлять дозволи?

Питання поновлення спецдозволів карʼєрам UNIGRAN в Держгеонадрах розглянуть, імовірно, після того, як отримають підтвердження від Мінʼюсту, що реєстраційні дії стосовно зміни КБВ згаданих компаній були правомірними під час дії санкції РНБО у вигляді блокування активів. Принаймні, таку рекомендацію ухвалили на Робочій групі з питань надрокористування Держгеонадр, про що свідчить Протокол засідання №2024-22 від 07.05.2024 (завантажити).

Нагадаємо, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. Огляд наслідків – читайте за посиланням.

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонують в Європейській Бізнес Асоціації.