Анульований 7 років тому спецдозвіл на видобування титанових руд «воскресили» в суді

Анульований 7 років тому спецдозвіл на видобування титанових руд «воскресили» в суді
Зображення асоціативне. Автор фото Григорій Веприк, The Gate Agency

Після того, як компанія змінила власника і прописалася в Кривому Розі

Спецдозвіл на родовище титанових руд у Житомирській обл., який Державна служба геології та надр України анулювала в 2016 р., може виявитися фактично відновленим унаслідок нещодавної ухвали суду, про яку NADRA.INFO стало відомо з наказу Держгеонадр від 06.05.2024 №214 (завантажити).

Цим наказом Держгеонадра зупинили дію наказу від 03.11.2016 №394 про анулювання спецдозволу – «до набрання законної сили рішенням у справі» (деталі див. нижче). 

Передісторія

Спецдозвіл, який в 2016 р. анулювали і в 2024 р. «реанімували», має номер 5690 і наданий з метою видобування руд титану родовища Злобицьке.

Родовище Злобицьке знаходиться в Житомирській області, неподалік Селищанської ділянки, яку контролює державне АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК, джерело). Супутніми корисними копалинами є ванадій, скандій, цирконій (джерело).

 

В презентації Держгеонадр «Інвестиційний атлас надрокористувача. Стратегічні та критичні мінерали» станом на 2022 р. Злобицьке родовище значилося у переліку «Відкриті пропозиції для інвестування».

За даними Урядового порталу, в січні 2010 р. Кабінет Міністрів України розпорядився Злобицьке родовище без аукціону віддати ДП «Іршанський державний гірничо-збагачувальний комбінат» (джерело).

Але в грудні 2012 року спеціальний дозвіл на ділянку промислового освоєння, виділену в межах Злобицького родовища на 20 років отримало ТОВ «Укрільменіт». В березні 2013 р. надрокористувач уклав угоду про умови користування надрами.

Під час планової перевірки у вересні 2015 р. державний геологічний контроль зафіксував низку порушень, зокрема, невиконання програми робіт. В листопаді того ж року дію спецдозволу зупинили. В січні 2016 р. було ініційовано процедуру припинення права користування надрами, яка завершилася 29.09.2016 рішенням Житомирського окружного адміністративного суду про анулювання спецдозволу №5690 (повний текст складено 04.10.2016).

Чому спецдозвіл «воскресили» через 7 років?

Тому що у ТОВ «Укрільменіт» змінився власник, який, як випливає з матеріалів справи, заявив суду, що до березня 2024 року рішення першої інстанції про анулювання спецдозволу «в очі не бачив».

В січні 2024 р. контроль над Укрільменітом встановив Владислав Лаврінович з Кривого Рогу (YouControl), змінивши швейцарця Джозефа Шпрехера. Компанія змінила реєстрацію із с. Мелені в Житомирській обл. на місто Кривий Ріг .

Саме Владислав Лаврінович 07.03.2024 звернувся до апеляції зі скаргою на постанову про анулювання, проголошену 29.09.2016. Мовляв, оскаржуване судове рішення було вручене апелянту лише 05.03.2024. Відтак суд поновив пану Лавріновичу строк на апеляційне оскарження, відкрив провадження і зупинив дію постанови від 29.09.2016 про анулювання спецдозволу (ухвала).

Сьомий апеляційний адмінсуд (м. Вінниця) розгляне скаргу Владислава Лавріновича в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами. Учасники справи мають не пізніше 09.05.2024 подати до суду відзив на апеляційну скаргу, заяви та клопотання.

Отримати оперативні коментарі пана Лавріновича не вдалося – зазначений в реєстрі контактний телефон Укрільменіту не відповідав.