Геологічні служби України та Чехії налагоджують співпрацю

Геологічні служби України та Чехії налагоджують співпрацю
Завідувач Кафеди геології Чеської геологічної служби Петр Мікса і Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах

Новини Держгеонадр

Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах зустрівся з керівництвом Чеської геологічної служби. Зустріч відбулася в Празі – столиці головуючої країни в Раді Європейського Союзу, під час робочого візиту української делегації під керівництвом Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця. Повідомляє прес-служба Держгеонадр.

Під час наради Роман Опімах і Петр Мікса обговорили реформування галузі надрокористування та інвестиційні можливості для чеського бізнесу в Україні.

«На наш запит Геологічна служба Чехії та Міністерство промисловості та торгівлі Чеської Республіки наразі об’єднують зусилля для надання експертизи й аналізу реформи надрокористування, що готується до впровадження на законодавчому рівні в Україні, – повідомив Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Нові правила покликані спростити та прискорити дозвільні процеси, а також наблизити вітчизняне законодавство до європейських норм».

За результатами зустрічі сторони погодилися продовжити співпрацю та в подальшому закріпити домовленості на офіційному рівні шляхом підписання меморандуму про співробітництво. Також Державна служба геології та надр України організує та проведе ознайомчий вебінар для представників чеського бізнесу, на якому презентує потенційні можливості для інвестування в нові об’єкти та входження в уже діючі проєкти на умовах бізнес-партнерства.

Раніше в Держгеонадр повідомляли, що Чехія як головуюча країна Європи допоможе Україні імплементувати директиви ЄС.

12.09.2022 у столиці Чехії Празі відбулася міжнародна конференція «Сировинна безпека Європи». Захід проходив на високому рівні за участі Міністра промисловості та торгівлі Чеської Республіки Йозефа Сікели, віце-президента Європейської комісії з питань міжінституційних відносин та прогнозування Мароша Шефчовича, інших високопосадовців Європейського Союзу, а також керівників європейських галузевих підприємств. Українську делегацію представляли Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець і Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах.

В межах конференції Роман Опімах взяв участь у двосторонніх зустрічах української делегації під головуванням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. Зокрема, з Міністром промисловості та торгівлі Чеської Республіки Йозефом Сікелою, з Міністром економіки Румунії Флоріном Маріаном Спатару та з директором Генерального директорату «Внутрішній ринок, промисловість, підприємництво та малі і середні підприємства» (DG GROW) Європейської Комісії Хоакімом Нунесом де Алмейдою.

«Україна має багаті ресурси корисних копалин, Європа – капітал і технології, які можуть допомогти розкрити наш потенціал та зробити Україну частиною комплексного ланцюга “зеленого переходу”. Цьому сприятиме й покращення інвестиційного клімату, у тому числі шляхом спрощення дозвільних процесів та відкриття доступу до вітчизняної геологічної інформації», – переконаний Роман Опімах.

Нагадаємо, в листопаді 2021 р. було підписано дві угоди про розподіл вуглеводнів з чеським холдингом EPH – на Грунівській та Охтирській нафтогазових ділянках.

 

Джерело світлин: https://www.geo.gov.ua/