Велта виходить з Лікарівського родовища титанових руд?

Велта виходить з Лікарівського родовища титанових руд?
Джерело фото: https://velta-ua.com/media/

Контроль над Лікарівським родовищем титанових руд (Кіровоградська обл.), або принаймні його частиною може перейти до ТОВ «Декарт Мінералс» із Дніпра. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на дані Державної служби геології та надр України і власних джерел.

Власником єдиного дійсного в Україні спецдозволу на Лікарівське родовище за номером 6378 є ТОВ «ВКФ «Велта» Андрія Бродського (це дані YouControl станом на 06.01.2023 р, їх неможливо оперативно підтвердити офіційно, оскільки під час війни РФ проти України Державна служба геології та надр закрила доступ до реєстрів спеціальних дозволів, а також суттєво обмежила надання інформації про користування надрами – Ред.). Велта – потужний виробник і експортер титановмісної продукції.

Спецдозвіл №6378 передбачає видобування руд титану як сировини для виробництва кольорових металів. Ресурс Лікарівського родовища у Велті оцінювали в 2,6 млн. тонн титанової сировини:

«Ми плануємо розширення власних потужностей за рахунок запуску Лікарівського ГЗК. Проект комплексу з виробничою потужністю на рівні 120 тис. тонн концентрату на рік знаходиться на стадії проектування.

Всі етапи отримання дозвільних документів було успішно пройдено. Розмір необхідних інвестицій в будівництво становить $35 млн», – йдеться на офіційному сайті Велти.

Про отримання гірничого відводу на Лікарівське родовище в компанії повідомляли в 2020 р.. 

В травні 2023 р. в компанії заявляли, що шукають інвестиції у ресурсний проект Лікарівського родовище.

Водночас, 25.05.2023 до Держгеонадр надійшла заявка щодо спецдозволу на Лікарівське родовище від компанії ТОВ «Декарт Мінералс», яка не володіла ним раніше. Відповідний запис зʼявився у реєстрі «Інформація про заяви на отримання спеціальних дозволів на користування надрами, що надійшли від субʼєктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях».

Із оприлюднених Держгеонадрами даних незрозуміло ані підставу для звернення ТОВ «Декарт Мінералс» із заявою щодо Лікарівського родовища, ані мету такого звернення. Втім, остання недвозначно випливає зі змісту реєстру заяв на отримання спецдозволів.

Директор ТОВ «Декарт Мінералс» Микола Рудя не зміг у телефонному режимі повідомити подробиці поданої до Держгеонадр заяви, а на письмовий запит не відповів.

«Якщо компанія ТОВ «Декарт Мінералс» купила спецдозвіл у ТОВ «ВКФ «Велта» – коли і за скільки?» – одне з наших запитань, які залишилися без відповіді.

У Велті відмовилися коментувати викладені вище події довкола Лікарівського родовища, не спростувавши імовірного відчуження спецдозволу на користь ТОВ «Декарт Мінералс».

ТОВ «ВКФ «Велта» засновано в 2000 р.. Статутний капітал 88 100 000 грн. Реєстрація – м. Дніпро. Кінцевий бенефіціарний власник (із контролем 60% капіталу) і керівник – Андрій Бродський, через Velta Holdings US Inс. (США) і ТОВ «Велта Холдінг» (Україна) (дані YouControl).

 ТОВ «Декарт Мінералс» засновано в 2016 р.. Статутний капітал 21 538 500 грн. Реєстрація – м. Дніпро. Кінцевий бенефіціарний власник – Царапкін Олексій, особисто і через ТОВ «Декарт-Прибуток Плюс». Керівник – Рудя Микола (дані YouControl).

Зауважимо, 28.03.2023 набули чинності зміни до Кодексу України про надра, передбачені Законом Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами (законопроект 4187). Серед іншого, було дозволено відчуження спецдозволів на користування надрами (запроваджено так званий вільний обіг прав користування ділянками надр). Про прецеденти продажу спецдозволів ще не повідомлялося.

Нагадаємо, на початку травня у Велті заявили про чергову хвилю тиску з боку правоохоронних органів, повʼязану із начебто порушенням меж спецдозволу. В липні і жовтні 2022 р. Андрій Бродський оприлюднював інформацію про тиск на його бізнес з боку Бюро економічної безпеки, звертаючись по допомогу зокрема до Президента України Володимира Зеленського. В липні заява Андрія Бродського про тиск на підприємство збіглася в часі з оприлюдненням оголошення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виставив на торги зобовʼязання Велти перед банком «Промінвестбанк» (в заставі – майно і корпоративні права). ФГВФО кілька разів намагався продати права вимоги до Велти, але марно. Перший аукціон зі стартовою ціною близько 5,8 млрд грн було заплановано на 01.08.2022, але він не відбувся через відсутність учасників. Наступні торги, зі зниженою на 10%, 20% і 30% стартовою ціною мали відбутися 05.08.202211.08.2022 і 17.08.2022 відповідно, проте на них також не зареєструвався жоден учасник. В грудні у ФГВФО заявили NADRA.INFO у відповідь на запит, що відмовилися від подальших спроб продати борги Велти, «оскільки Фонд розглядає питання щодо реструктуризації заборгованості». Як стверджують наші джерела, станом на дату публікації цієї новини, питання реструктуризації боргів Велти перед Промінвестбанком остаточно не закрито.

Крім володіння спецдозволом на Лікарівське родовище, Велта активно розробляє Бирзулівське родовище руд титану і цирконію. За даними компанії, поточна потужність Бирзулівського гірничо-збагачувального комбінату становить до 270 тис. тонн ільменітового концентрату на рік.

У вересні 2022 р. повідомлялося, що холдингова компанія групи Велта – Velta Holdings US Inс. – отримала патент Бюро патентів й товарних знаків США на технологію виготовлення порошків металевого титану та його сплавів. 

У травні 2023 р. ЗМІ із посиланням на директора з інвестицій і стратегії компанії Анатолія Амеліна писали про наміри Велти побудувати виробничий комплекс у три черги з доведенням випуску титанового порошку до 10 тис. тонн за п’ять із половиною років.