Березівський карʼєр захистив право видобувати граніт

Березівський карʼєр захистив право видобувати граніт
В Березівському карʼєрі. Фото 2020 р. Джерело: https://www.facebook.com/Granrozrobka

Компанія планує відновити роботи на родовищі в Житомирській області (які зупинила півтора року тому, оскільки карʼєр змушували повторно пройти вже виконані процедури)

Товариство з додатковою відповідальністю «Березівський карʼєр» (група COMSPEC) захистило спецдозвіл №802 на видобування граніту родовища Березівське-1 в Житомирській області. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на низку судових рішень.

 

Що сталося?

Житомирський окружний адміністративний суд відмовився анулювати спецдозвіл ТДВ «Березівський карʼєр» за позовом Державної служби геології та надр України. Рішення ухвалили 26.06.2023 і днями оприлюднили в реєстрі. Держгеонадра ще можуть оскаржити його.

 

Чому Служба хотіла припинити дію спецдозволу?

Держгеонадра хотіли анулювати спецдозвіл, виходячи з того, що начебто компанія не виконала вимог приписів Геологічного контролю та Державної екологічної інспекції, а також наказів Служби про зупинення спецдозволу і встановлення термінів для усунення порушень.

Приписи було видано ще в 2021 р. за результатами перевірок, які встановили низку порушень, найтяжчим з яких було не проведення обов`язкової оцінки впливу на довкілля (ОВД) під час проведення планової діяльності з видобування корисних копалин (гранітів) Березівського-1 родовища.

В грудні 2021 спецдозвіл зупинили.

 

Чому суд відмовився анулювати спецдозвіл?

Відмова суду анулювати спецдозвіл Березівського карʼєру виглядає логічною, оскільки раніше всі приписи і накази, до яких апелювала Служба, вже було визнано незаконними та скасовано.

Так, 25.01.2023 скасовано припис ДЕІ і наказ Держгеонадр про зупинення дозволу (рішення). 05.06.2023 законність цього рішення підтвердила апеляція (постанова).

Раніше, а саме, 01.11.2022 суд скасував припис геологічного контролю і накази в частині надання карʼєру термінів на усунення порушень (рішення). 19.02.2023 рішення «засилив» апеляційний суд (постанова).

 

Зайва процедура?

Директор Березівського карʼєру Юрій Поліщук заявив NADRA.INFO, що компанія неодноразово пояснювала представникам Держгеонадр та ДЕІ безпідставність претензій щодо проходження процедури оцінки впливу на довкілля. Адже всі належні довкіллєві дозволи та погодження (на викиди забруднюючих речовин; проект обґрунтування встановлення (скорочення) санітарно-захисної зони промислової розробки і гірничотехнічної рекультивації кар`єру; висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи тощо) отримала ще до набрання чинності законом про ОВД в грудні 2017 р.. А відтак проходити нову оцінку – не зобовʼязана. Що і підтверджують судові рішення.

«Згідно з законом про ОВД, планова діяльність підприємства, яка розпочалася раніше, ніж закон про ОВД набув чинності, не підлягає повторній оцінці. Все, крапка. А в нас всі документи це підтверджують. … Вони намагалися в суді довести, що мовляв у нас були якісь зміни, якісь коригування робочих проектів, і начебто тому ми маємо пройти по суті повторну ОВД… але нічого не змогли предʼявити. Всі законом передбачені дозволи для роботи було отримано і вони дійсні. Ще до того, як суди ухвалили відповідні рішення, ми інформували Держгеонадра і ДЕІ, що ми не зобовʼязані виконувати ті дії, які вони від нас вимагали. Але в добровільному порядку нас не чули. Тепер мають почути», – заявив Юрій Поліщук.

Мовою судових документів: «…частиною 2 статті 17 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» №2059-VIII регламентовано, що дія цього Закону не поширюється на суб`єктів господарювання, які отримали рішення про провадження планованої діяльності до набрання чинності цим Законом … … на момент прийняття та набрання чинності зазначеним законом (18.12.2017) Товариство вже здійснювало вказану діяльність, а не лише планувало її здійснення. …». «При цьому, належних та допустимих доказів того, що позивач проводив розширення, зміну, включаючи перегляд або оновлення умов провадження планованої діяльності, здійснював реконструкцію, технічне переоснащення, капітальний ремонт, перепрофілювання діяльності та об`єктів, відповідач не надав» (джерело).

 

Що далі?

Березівський карʼєр готується до відновлення видобувних робіт. Але почне їх після розуміння позиції Держгеонадр (з урахуванням рішень судів, які вже набули законної сили), щоб уникнути нових можливих закидів від регулятора.

«Скасовано приписи, скасовано накази про зупинку. То що і як нам поновлювати, якщо зупинки спецдозволу вже немає згідно з рішенням суду?!? Зараз намагаємося отримати від Служби відповідь, чи маємо право проводити видобуток, чи ні? Чи прийняли вони до уваги всі ці рішення? Бо зупиняють [спецдозволи] вони швидко – в три «кліки», а от поновлювати – вже довше.

Тому ми зараз ще не працюємо, чекаємо позицію від Держгеонадр. Бо якщо тільки на підставі рішень суду працювати, то можна напрацювати на нову новину про кримінальну справу, що хтось працює без спецдозволу. … Вони мають відобразити судові рішення в реєстрі спецдозволів, щоб всі бачили, що я маю право працювати», – пояснює Юрій Поліщук.

 

Збитки від зупинки

Директор Березівського карʼєру припускає, що втрати компанії від незаконної зупинки дії спецдозволу можуть перевищувати 10 млн грн. Однак чи вимагати від держави компенсації недоотриманого – в карʼєрі ще не вирішили.

«Зараз аудитори проводять експертизу, щоб зрозуміти збитки, спочатку для себе. А потім будемо вирішувати, чи стягувати ці збитки, і як стягувати. Але крім наших збитків – треба ще задуматися, скільки за цей час ренти і податків втратила держава і люди, які не працювали? …

На підприємствах, повʼязаних з Березівським карʼєром, до зупинки спецдозволу працювало біля 100 чоловік. Залишилося біля 35. Зрозуміло, частина пішла до ЗСУ, але частина мусила звільнятися, бо ми понад рік не працювали, завод стояв. До зупинки фонд оплати праці був 2-2,5 млн грн. Сьогодні – 300-500 тис. грн. Тому ми зараз чекаємо, чи буде, і як буде Служба виконувати рішення суду, і чи зможемо ми відновити роботу», – каже Юрій Поліщук.

 

Замість висновків

«Ми хотіли показати прецедент. Бо в такій ситуації, як виникла у нас – багато карʼєрів. А позиція Служби яка: якщо тобі щось не подобається – йди в суд. І байдуже, що це займе багато часу (як показала наша практика – півтора роки)! Тобто, у нас який вибір є? Піти на умови, скажімо так, деяких бюрократів? Або не працювати півтора-два роки? Або працювати, і потім відбиватися від кримінальних справ?

На жаль, в той час, коли надрокористувачі намагаються зберегти родовища, підтримувати їх в придатному для подальшого видобутку стані, втримати колектив та ще й допомагати армії в боротьбі з агресором, Держгеонадра ставить палки в колеса… Тому ми хочемо своїм прикладом показати всьому ринку, як в такій ситуації треба діяти, як боротися», – підсумовує Юрій Поліщук.

Довідково (дані YouControl і Публічного аудиту надрокористування Держгеонадр):

ТДВ «Березівський карʼєр» засновано в 1995 р.. Статутний капітал 1 440 000 грн. Реєстрація – с. Березівка, Житомирський р-н, Житомирська обл.. Кінцеві бенефіціарні власники: Єриш Сергій, Попович Світлана. Міноритарними часткам в товаристві володіють близько 100 громадян України. Керівник – Поліщук Юрій. Спецдозвіл №802, наданий для видобування граніту родовища Березівське-1 і дійсний до 2037 р. – єдиний дозвіл компанії на користування надрами. Запаси родовища Березівське-1 A+B+C1 – 8423,3 тис. м3 граніту як сировини для бутового каменю та щебеню (ДКЗ СРСР протокол №8776 від 05-06-1981).