Уряд затвердив Порядок ведення Держреєстру спецдозволів на користування надрами

Уряд затвердив Порядок ведення Держреєстру спецдозволів на користування надрами
Фото: https://www.geo.gov.ua/

Новини Держгеонадр

Нормативно-правовий акт встановлює належний облік відомостей щодо спеціальних дозволів на користування надрами, продовження строку їх дії, внесення до них змін, у тому числі до угоди про умови користування надрами

Кабінет Міністрів України схвалив постанову «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру спеціальних дозволів на користування надрами», розроблену на виконання вимог Закону України від 1 грудня 2022 р. № 2805-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами». Повідомляють в Державній службі геології та надр України.

«Служба розробила порядок ведення Державного реєстру спеціальних дозволів на користування надрами для забезпечення належного виконання вимог Закону 2805-ІХ, – повідомив Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Здійснення поступового цифрування адміністративних послуг із надання спеціальних дозволів на користування надрами посприяє підвищенню прозорості й оперативності вирішення завдань, пов’язаних із надрокористуванням, залученню інвестицій у видобувну галузь України, мінімізації корупційних ризиків у сфері надрокористування».

Порядок визначає загальні засади функціонування та ведення Державного реєстру спеціальних дозволів на користування надрами, наповнення його відомостями про надання спецдозволів, продовження строку їх дії, внесення змін (у тому числі і до угоди про умови користування надрами) та доступу до інформації Реєстру.


Державна служба геології та надр України розробила порядок з метою врегулювання окремих положень державного обліку спеціальних дозволів на користування надрами, подальшої діджиталізації сфери користування надрами, а також удосконалення нормативно-правового регулювання відносин у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Нагадаємо, встановлено Правила охорони підземних вод: порядок буріння, консервації та ліквідації свердловин, вимоги регулярного звітування водокористувачів та подання ними паспортів свердловин до Державного реєстру артезіанських свердловин.