До уваги надрокористувачів та підприємств з буріння – встановлено Правила охорони підземних вод

До уваги надрокористувачів та підприємств з буріння – встановлено Правила охорони підземних вод
Фото: https://www.facebook.com/geonadra

Новини Держгеонадр

Норми є обов’язковими для всіх надрокористувачів, незалежно від мети й обсягів видобутку підземних вод

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України видало наказ «Про затвердження Правил охорони підземних вод». Документ встановлює порядок буріння, консервації та ліквідації свердловин (згідно з ДБН В.2.5-74:2013), вимоги регулярного звітування водокористувачів та подання ними паспортів свердловин до Державного реєстру артезіанських свердловин. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Повідомляють у Державній службі геології та надр України.

«Держгеонадра розробили правила охорони підземних вод з метою попередження забрудненню, виснаженню та інших дій, які можуть погіршити умови водозабору. Встановлені вимоги допоможуть запобігти негативному впливу будь-яких із видів антропогенної діяльності, що може позначитися на якісних та кількісних показниках підземних вод, знизити їх здатність до природного відновлення, порушити їх гідрогеологічний режим, завдавати шкоди здоров’ю людей», – інформує Голова Держгеонадр Роман Опімах. 

Водокористувачі, згідно з вимогами Порядку здійснення державного моніторингу вод, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 року № 758, для водозаборів підземних вод з обсягом видобутку понад 100 кубічних метрів на добу в межах зон санітарної охорони та на прилеглих територіях, облаштовують локальну мережу спостережних свердловин з метою визначення кількості води, хімічних і фізико-хімічних показників та для надання даних спостережень Держгеонадрам, за формою звітності № 7-ГР.

Конструкція свердловини повинна передбачати можливість проведення вимірів дебіту та рівня, відбору проб води, а також виконання ремонтно-відновлювальних робіт при експлуатації свердловини. Водокористувачі, які є власниками або користувачами водозабірних споруд, зобов’язані забезпечувати монтування та експлуатацію пристроїв, призначених для здійснення регулярного контролю за обсягами та якістю підземних вод.

Відповідальність за порушення вимог цих Правил охорони підземних вод встановлюється Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України.

 
Розробка цього документу передбачена рішенням РНБО України від 19 березня 2021 року «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації», введеним в дію Указом Президента України від 23 березня 2021 року №111.

NADRA.INFO писали, що в Держгеонадрах розробили Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності з буріння та використання свердловин для добування підземних вод».  Документом пропонується запровадити новий вид ліцензійної діяльності – з буріння свердловин для добування підземних вод та їх ліквідації та/або тампонування. Також законопроект пропонує встановити обовʼязок для водокористувачів залучати до проведення робіт з буріння свердловин для добування підземних вод (та їх ліквідації та/або тампонування) суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на відповідний вид господарської діяльності.