СхідГЗК: генеральний директор Сергій Шовгеля звільнений за власним бажанням

СхідГЗК: генеральний директор Сергій Шовгеля звільнений за власним бажанням
Сергій Шовгеля очолював ДП СхідГЗК з жовтня 2021 р.. Фото: https://biz.censor.net/

На Facebook-сторінці ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» повідомляють про звільнення Сергія Шовгелі від виконання обов’язків генерального директора підприємства.

«29 червня 2023 року Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав наказ про звільнення Сергія Шовгелі від виконання обов’язків генерального директора ДП “СхідГЗК”», – йдеться у дописі, який ілюструє копія наказу:

NADRA.INFO писали, що з вересня 2022 року обовʼязки керівника ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» було покладено на першого заступника генерального директора підприємства Ігоря Бугайова (на час тимчасової непрацездатності Сергія Шовгелі, призначеного в жовтні 2021 р.). Як повідомляли NADRA.info джерела на підприємстві, Сергій Шовгеля взяв лікарняний «одразу після того, як першим заступником призначили пана Бугайова». 

У травні повідомлялося, що на СхідГЗК триває робота над проєктом Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об’єкта на 2023 – 2027 рр.. (затвердження цієї екологічної програми є складовою Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 р.).

Довідково:

ДП СхідГЗК створене в 1951 році. Першу руду шахта «Нова» комбінату видала в 1956 році, перший кілограм концентрату урану отримали в 1959 році. Східний гірничо-збагачувальний комбінат – це один з 28 уранодобувних центрів світу, серед яких він знаходиться в першій десятці,а також є найбільшим у Європі. СхідГЗК – єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. Комбінат географічно розташований у двох областях: Дніпропетровській та Кіровоградській, центральний офіс знаходиться в м. Жовті Води Дніпропетровської області. Основна продукція комбінату – концентрат природного урану. СхідГЗК виробляє також сірчану кислоту, гірничошахтне устаткування. Комбінат надає транспортні послуги (авто- і залізничні) , ремонтно-будівельні, науково-дослідні і конструкторські розробки, послуги зв’язку та ін. (джерело). За даними Публічного аудиту надрокористування, станом на жовтень 2021 р. СхідГЗК володів 8 спецдозволами на видобування уранових руд, піску та технічних і питних вод (всі в Кіровоградській обл.). Запаси одного з родовищ підприємства – Мічуринського (Мічурінського) – обліковуються як дотаційні. Дані про обсяги запасів і видобування – для службового користування. Колектив підприємства нараховує більш ніж 4500 робочих місць (джерело). В серпні 2022 р. ми писали про проблеми з виплатою зарплат трудовому колективу СхідГЗК