СхідГЗК: триває робота над проектом виведення з експлуатації Смолінської шахти

СхідГЗК: триває робота над проектом виведення з експлуатації Смолінської шахти
Джерело фото: https://www.facebook.com/vostgok.com.ua

Триває робота над проєктом Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об’єкта на 2023 – 2027 рр.. 17 травня відбулося засідання робочої групи з опрацювання проєкту Програми. Повідомляють на Facebook-сторінці державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

«6 січня 2023 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового об єкта на 2023 – 2027 роки. Концепцією визначено напрями, шляхи та способи вирішення завдання щодо безпечного зняття з експлуатації урановидобувного, переробного комплексів Смолінської шахти ДП «СхідГЗК» і рекультивації території. Наступний крок – розробка відповідної державної програми. З цією метою було створено робочу групу, до складу якої увійшли представники Міністерства енергетики, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Кіровоградської облради та обласної військової адміністрації, ДП «СхідГЗК», Смолінської селищної ради.

З метою формування взаємоузгодженої редакції проєкту Програми 17 травня відбулося розширене засідання робочої групи. Крім її членів у засіданні взяли участь в.о. генерального директора ДП «СхідГЗК» Ігор Бугайов та головні фахівці комбінату. Обговорення пройшло в досить емоційній, але конструктивній атмосфері. За словами голови робочої групи, директора департаменту Міненерго Дмитра Чальцева, Програма має стати дієвим документом з реальними засобами і термінами виконання», – йдеться у дописі.

Як повідомляють у СхідГЗК, під час засідання робочої групи було обговорено багато питань: економічні, екологічні, технічні, виробничі, соціальні, майнові та інші.

«Адміністрація ДП «СхідГЗК» опікується подальшою долею працівників Смолінської шахти, які поступово вивільнятимуться. Персонал, не задіяний у виробничих процесах відповідно до проєкту, буде працевлаштований на інші шахти комбінату. Наразі обидві шахти підприємства потребують великої кількості працівників. Фахівцями ДП «СхідГЗК» та Смолінської селищної ради будуть опрацьовані та врегульовані питання передачі майна», – відзначають у ДП.

Водночас, на підприємстві звертають увагу, що вітчизняний досвід зняття з експлуатації уранових об’єктів в України відсутній. Саме цим і ускладнюється робота над проєктом Програми. Вона потребує фахового підходу з урахуванням економічної, екологічної, соціальної складових в процесі закриття уранового об’єкту. Програма має врахувати інтереси української енергетичної галузі, інтереси підприємства, працівників шахти, Смолінської територіальної громади.

Довідково:

ДП СхідГЗК створене в 1951 році. Першу руду шахта «Нова» комбінату видала в 1956 році, перший кілограм концентрату урану отримали в 1959 році. Східний гірничо-збагачувальний комбінат – це один з 28 уранодобувних центрів світу, серед яких він знаходиться в першій десятці,а також є найбільшим у Європі. СхідГЗК – єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. Комбінат географічно розташований у двох областях: Дніпропетровській та Кіровоградській, центральний офіс знаходиться в м. Жовті Води Дніпропетровської області. Основна продукція комбінату – концентрат природного урану. СхідГЗК виробляє також сірчану кислоту, гірничошахтне устаткування. Комбінат надає транспортні послуги (авто- і залізничні) , ремонтно-будівельні, науково-дослідні і конструкторські розробки, послуги зв’язку та ін. (джерело). За даними Публічного аудиту надрокористування, станом на жовтень 2021 р. СхідГЗК володів 8 спецдозволами на видобування уранових руд, піску та технічних і питних вод (всі в Кіровоградській обл.). Запаси одного з родовищ підприємства – Мічуринського (Мічурінського) – обліковуються як дотаційні. Дані про обсяги запасів і видобування – для службового користування. Колектив підприємства нараховує більш ніж 4500 робочих місць (джерело). В серпні 2022 р. ми писали про проблеми з виплатою зарплат трудовому колективу СхідГЗК. Восени 2022 р. ДП очолив Ігор Бугайов.