Офіційно: Держгеонадра впроваджують принципи paperless та peopleless

Офіційно: Держгеонадра впроваджують принципи paperless та peopleless
Джерело фото: https://www.geo.gov.ua/

Функціонування Електронного кабінету надрокористувача покликане зменшити вплив суб’єктивного фактору на процедуру надання спеціального дозволу та скоротити строк від подання заяви надрокористувачем до отримання бланку

 

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило Положення про електронний кабінет надрокористувача. Відповідним наказом визначені загальні засади функціонування електронного кабінету надрокористувача згідно з Кодексом України про надра. Повідомляють на офіційному сайті Державної служби геології та надр України.

 
Система створена для забезпечення умов взаємодії заявників / надрокористувачів з Держгеонадрами через відповідні автоматизовані робочі місця, що реалізується через портальне рішення із застосуванням ГІС, сервісів, інформаційних ресурсів та програмно-апаратних рішень. Дозволяє створювати, вносити зміни, переглядати, надсилати, використовувати електронні документи. Відкритий і безоплатний доступ до кабінету здійснюється через Державний геологічний веб-портал.

«Електронний кабінет надрокористувача розроблений з метою скорочення відмов заявникам через технічні помилки, прискорення розгляду заяв та дозволить здійснити поступове цифрування адміністративних послуг із надання спеціальних дозволів на користування надрами, – повідомив Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах. – Сьогодні його функціонал дозволяє подавати заяви та документи в електронній формі для отримання, продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами, внесення змін до нього, а також вносити зміни до угоди про умови користування надрами, ініціювати ділянки надр для виставлення на електронні торги, подавати заяви та документи для реєстрації артезіанських свердловин. Після затвердження оновлених форм звітності щодо обліку запасів корисних копалин 5-ГР, 6-ГР, 7-ГР буде розроблено сервіс подачі звітності онлайн. Функціональними можливостями кабінету передбачена онлайн реєстрації робіт і досліджень з геологічного вивчення надр 3-ГР, реєстрації нафтових і газових свердловин».

Спеціальний дозвіл на користування надрами надається у формі витягу із Державного реєстру спеціальних дозволів на користування надрами в електронній формі. До створення та забезпечення належного функціонування Державного реєстру спеціальних дозволів на користування надрами спеціальний дозвіл публікується на офіційному веб-сайті Держгеонадр, а його електронний образ розміщується в автоматизованому робочому місці надрокористувача.

Джерело фото: https://www.geo.gov.ua/

Користувачу кабінету надається право перегляду журналу всіх дій щодо поданих й отриманих ним електронних документів, інформації, включаючи, зокрема, фіксацію дати та часу відправлення, отримання документів через е-кабінет і будь-якої зміни даних. Для забезпечення контролю за роботою й адміністрування Електронного кабінету Держгеонадрам також надається доступ до журналу, який зберігається безстроково. Інформація, що міститься в журналі, може бути отримана через Електронний кабінет у формі електронного документа.

Доступ до е-кабінету надається користувачам після проходження процедури електронної ідентифікації / автентифікації в установленому законодавством порядку. Подати документи на розгляд можна й уповноваженим представникам суб’єкта господарської діяльності після накладення його цифрового підпису на довіреність для третьої особи.

Функціонування Електронного кабінету забезпечує сумісність та електронну інформаційну взаємодію у режимі реального часу з електронними інформаційними системами та мережами, що становлять інформаційні ресурси органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

У разі виявлення користувачем е-кабінету програмно-апаратної чи методологічної помилки в роботі системи він може оперативно повідомити про неї, скориставшись спеціально розробленим портальним рішенням.

 

Як ми писали раніше, Держгеонадра шукають керівника ІТ-підрозділу