Верховний суд засекретив розгляд справи за позовом Вадима Новинського до Володимира Зеленського

Верховний суд засекретив розгляд справи за позовом Вадима Новинського до Володимира Зеленського

Судові надра

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду ухвалив слухати в закритому режимі справу №990/7/23 за позовом екс-депутата Верховної Ради України Вадима Новинського до Президента України Володимира Зеленського. Повідомляє ІА NADRA.INFO із зали суду. Про розгляд справи в закритому режимі суд просив представник Служби безпеки України. 

За даними Судової влади України, своїм позовом Вадим Новинський просить суд визнати протиправним та скасувати Указ Президента України від 01.12.2022 №820/2022. Цим Указом було введено в дію рішення РНБО «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким на Вадима Новинського накладено санкції.

На підставі санкцій (в редакції рішення РНБО від 24.01.2023, введеного в дію Указом Президента України від 24.01.2023 № 43/2023) Державна служба геології та надр України зупинила компаніям Смарт-Холдингу дію спецдозволів на користування надрами.

Зупиненню спецдозволів передувало скасування Міністерством юстиції реєстраційних дій, внаслідок яких кінцевими бенефіціарними власниками компаній замість Вадима Новинського стали управителі трастів Smart Trust і Step Trust – пʼятеро громадян Республіки Кіпр: Софоклеус АндреасІона ЕленаАлківіадус КонстантінаСофоклеус ХарулаЛукаїду Афродіте. Нові бенефіціари заявили про порушення їх прав власності.

Зупиняючи спецдозволи, Держгеонадра виконали нову вимогу Кодексу України про надра, яка набула чинності 28.03.2023 і передбачає обмеження права користування надрами компаніям, щодо власників яких застосовано відповідні санкції.

В Смарт-Холдингу заявили, що блокування групи позбавить Україну 1,3 млрд грн податків і 135 млн кубів газу вже до кінця 2023 р..

Нагадаємо, ІА NADRA.INFO звернулося до Ради національної безпеки і оборони України із пропозицією ініціювати обговорення та ухвалення механізму, який забезпечить функціонування видобувних обʼєктів, а відтак захистить Державу і громадян від збитків і ризиків, викликаних зупиненням дії спецдозволів на користування надрами на виконання нових вимог Кодексу України про надра.

Також нагадаємо, що рішенням від 12.05.2023 РНБО застосувало санкції до юридичних та фізичних осіб – власників компаній групи UNIGRAN. Серед іншого, накладено обмеження у вигляді анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами (повне зупинення)

Відповідно до нової редакції Кодексу України про надра, «у разі застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) у вигляді анулювання або зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами відповідно до Закону України «Про санкції» до кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, яка є користувачем надр, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, відповідно анулює або зупиняє дію спеціального дозволу на користування надрами такого користувача через 30 днів з дня застосування таких санкцій, якщо через 30 днів з дня видання указу Президента України про застосування відповідної санкції особа, до якої її застосовано, залишається кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, що є власником відповідного спеціального дозволу на користування надрами».