Міндовкілля: озеро Алмазне в Києві НЕ віддають під видобування піску

Міндовкілля: озеро Алмазне в Києві НЕ віддають під видобування піску
Озеро Алмазне. Фото: https://www.facebook.com/kekz.ua

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України не погоджували виставлення на аукціон спецдозволу на геологічне вивчення і подальше видобування піску в Озері Алмазне (м. Київ). А оприлюднена раніше інформація про начебто ухвалене позитивне рішення є наслідком помилки. Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO заявила заступник Міністра Олена Крамаренко після публікації:

«Відповідно до протоколу засідання Робочої групи з питань надрокористування Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (далі – Робоча група) від 07.07.2023 пунктом 2 було розглянуто питання щодо можливості включення ділянки Алмазна, що знаходиться у м. Києві, з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки корисних копалин з подальшим видобуванням корисних копалин (промислова розробка родовищ) піску, до переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон (копія протоколу додається).

За результатами розгляду матеріалів було вирішено внести зауваження щодо включення ділянки Алмазна, що знаходиться у м. Києві, з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ, з подальшим видобуванням (промислова розробка родовищ) піску, до переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон, а саме:

Майже вся площа ділянки Алмазна розташована в території ландшафтного заказника місцевого значення «Озеро Алмазне» (рішення Київської міської ради від 27.10.2022 No 5484/5525).

Таким чином, Робоча група надала відмову на включення ділянки Алмазна, що знаходиться у м. Києві, до переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон.

Разом з тим, секретарем Робочої групи при підготовці відповіді на Держгеонадра було допущено технічну помилку в листі Міндовкілля від 11.07.2023 No 25/4-17/11040-23, в зв’язку з чим на заміну даному листу на Держгеонадра був направлений лист Міндовкілля від 26.07.2023 No 25/4-17/12147-23 (копія листа додається), що відповідає дійсному рішенню, прийнятому Робочою групою під час засідання 07.07.2023, розміщеному на вебсайті Міндовкілля за посиланням.

Водночас інформуємо, що питання вжиття заходів дисциплінарного впливу до особи, винної в допущенні даної технічної помилки буде вирішено в найкоротші строки», – заявили в Міндовкілля.

На підтвердження, в Міністерстві надали копію протоколу засідання Робочої групи з питань надрокористування і нового листа до Держгеонадр (від 26.07.2023) із зауваженням щодо виставлення на аукціон спецдозволу на ділянку Алмазна:

Як ми вже писали, з проханням виставити спецдозвіл на ділянку Алмазна на аукціон до Держгеонадр в 2022 р. звернулося ТОВ «Київ Алмаз Видобування» (власники Терещук Ольга, Іванов Станіслав, Ярославський Денис).

Також нагадаємо, що найближчим часом Держгеонадра можуть виставити на аукціон частину скандального Кіровоградського (Сухокліївського) родовища гранітів.