Спецдозвіл на Кіровоградське родовище граніту спробують продати з торгів

Спецдозвіл на Кіровоградське родовище граніту спробують продати з торгів

Раніше компанія-ініціатор намагалася змусити Держгеонадра дати дозвіл без аукціону

 

Державна служба геології та надр України планує оголосити електронний аукціон із продажу спеціального дозволу на видобування граніту на Північно-східній ділянці Кіровоградського (Сухокліївського) родовища. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на офіційні дані Держгеонадр. Намір Служби виставити спецдозвіл на продаж випливає з оновленого влітку 2023 року переліку заяв, які надійшли до регулятора для виставлення ділянок надр на аукціон.

Торги ініціює ТОВ «Гранторг». З відповідною заявою до Держгеонадр компанія звернулася 19.05.2023, статус кінцевого розгляду цієї заяви – «ЧЕРГОВИЙ АУКЦІОН». Станом на 27.07.2023 аукціон ще не оголосили.

Нагадаємо, в жовтні 2021 р. NADRA.INFO писали про видобування гранітів родовища Кіровоградське (Сухокліївське) без спецдозволу на користування надрами (читайте Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?). ВАТ «Кіровоградський карʼєр», яке раніше володіло дозволом, збанкрутувало (арбітражний керуючий Ігор Стіфутін). Майновий комплекс карʼєру (будівлі, дробарки, грохоти, самоскиди, екскаватор, навантажувачі та ін.) за еквівалент 22 тис. дол. США у 2018 р. купило ТОВ «Гранторг». Не території каʼєру організували промислове видобування гранітів і виробництво щебеневої продукції. При цьому дія спецдозволу закінчилася ще у 2017 році, і його не було продовжено. Перший заступник начальника ДЕІ Придніпровського округу Віктор Петрікеєв повідомляв NADRA.info, що тільки у 2017-2019 рр.. роботами на родовищі без спецдозволу державі могло бути завдано збитків у понад 500 млн грн: «Протягом зазначеного періоду загальна кількість зрушеної гірської породи… становить 163 066,7782 м3»

У звʼязку із видобуванням корисних копалин, яке має ознаки незаконного, і якому не можуть покласти край, до тодішнього Генерального прокурора Ірини Венедіктової і Голови Національної поліції України, генерала поліції першого рангу Ігоря Клименка влітку 2022 р. звертався народний депутат від політичної партія «Слуга народу» Олександр Дануца. Після розголосу, у вересні 2022 р. кінцевою бенефіціарною власницею ТОВ «Гранторг» (дані YouControl) стала громадянка Південної Африканської Республіки Янсе Вае Ренсбург Карін Елізабет – замість Володимира Дубівки (полковник Дубівка Володимир Володимирович – вказаний очільником Кіровоградського відділення навчально-наукового інституту заочного навчання Національної академії внутрішніх справ).  

Гранторг намагався змусити Держгеонадра надати спецдозвіл на Північно-східну ділянку Кіровоградського (Сухокліївського) родовища без аукціону, але в листопаді 2022 р. отримав остаточну відмову.