Держава отримала 18 мільйонів за ділянку надр біля ворожого кордону 

Держава отримала 18 мільйонів за ділянку надр біля ворожого кордону 

Стратегічні надра

Мідний спецдозвіл таки продали – з 8-ї спроби!

ТОВ «Інтер Актив» Ігоря Воронова заплатило 18 000 005 грн за спецдозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою покладів мідних руд ділянки «Рудоносне поле Заліси-Шменьки» у Волинській області. Сплату повної вартості спецдозволу NADRA.info підтвердили керівник компанії Інтер Актив Ігор Нестеренко і Голова Державної службі геології та надр України Роман Опімах.

Рудоносне поле Заліси-Шменьки знаходиться за 10 км від кордону з Білоруссю (відкриті дані).

Компанія сплатила за спецдозвіл протягом терміну, передбаченого договором, укладеним 10.06.2022 за результатами аукціону, що відбувся 18.05.2022. Ці торги стали восьмою спробою продати Заліси-Шменьки. 7 попередніх зривалися: ніхто з переможців не виявився готовим заплатити свою цінову пропозицію. Найвища обіцяна ціна – 122 222 222 грн від ТОВ «Глобал аналітика» на торгах 09.08.2021 (цей переможець навіть не підписав протокол торгів).

18 000 005 грн від переможця ТОВ «Інтер Актив», запропоновані на торгах 18.05.2022, стали найнижчою ціновою пропозицією серед усіх аукціонів з продажу спецдозволу на Заліси-Шменьки. Відзначимо, у вересні 2021 р. ТОВ «Інтер Актив» пропонувало за лот учетверо більше, ніж у травні 2022 р. – понад 81 млн грн.

Якщо Інтер Актив таки отримає дозвіл на геологічне вивчення поля Заліси-Шменьки, це буде третій власне мідний спецдозвіл в Україні. Двома іншими володіють комунальне підприємство Волинської обласної ради «Волиньприродресурс» (Волинська обл., родовище Жиричі, руди самородно-мідні, видобування. Супутні корисні копалини – золото і срібло) і ТОВ “Північно-Західне Видобування” (Рівненська обл., рудопрояв Південно-Рафалівський, руди самородно-мідні, геологічне вивчення з ДПР). Крім цього, спецдозволом на геологічне вивчення з ДПР сульфідних мідно-нікелевих руд володіє ТОВ «Кольормет України» (Житомирська обл., Рудопрояв – Прутівський).

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року, введеного в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021, мідні руди визнано корисною копалиною стратегічного значення.  

За цінами на мідь на Лондонській біржі металів можна стежити за посиланням.

 

 

Зображення асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/vZoWhgJ