Волинська мідь: Ігор Воронов придбав компанію, яка купує рудоносне поле Заліси-Шменьки 

Волинська мідь: Ігор Воронов придбав компанію, яка купує рудоносне поле Заліси-Шменьки 

Всі попередні спроби продати мідний спецдозвіл – зривалися 

 

Що сталося?

10.06.2022 Державна служба геології та надр України і ТОВ «Інтер Актив» підписали договір купівлі-продажу спецдозволу на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою покладів мідних руд ділянки «Рудоносне поле Заліси-Шменьки» у Волинській області. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані ДП «Прозорро.Продажі». Копію договору було завантажено на сторінку лоту:

Від Держгеонадр угоду підписав Голова Роман Опімах. Від ТОВ «Інтер Актив» – директор Ігор Нестеренко

 

Аукціон з продажу спецдозволу на Заліси-Шменьки відбувся 18.05.2022. ТОВ «Інтер Актив» стало переможцем зі ставкою 18 000 005 грн. 

Ставка ТОВ “Інтер Актив” усього на 4 гривні перевищила ціну, яку запропонував наступний учасник

 

Щойно договір купівлі-продажу спецдозволу на Заліси-Шменьки було підписано, ТОВ «Інтер Актив» змінило власника.

100% учасник товариства Ігор Нестеренко поступився своєю часткою на користь Ігоря Воронова ще 07.06.2022, номінально зберігаючи контроль над компанією. А в перші години 11.06.2022 – Ігор Воронов став повноцінним кінцевим бенефіціарним власником ТОВ “Інтер Актив”:

Дані YouControl

 

Ігор Воронов знайомий читачам NADRA.info як колишній власник міноритарної частки в капіталі ТОВ “УкрЛітійВидобування”. Нинішнім власником частки Воронова у цій компанії є відомий бізнесмен Ігор Кривецький. NADRA.info писали про входження Кривецького в УкрЛітійВидобування рік тому. Згодом його частку було “розмито” – після збільшення капіталу компанії до 297,5 млн грн. Про деякі деталі тих подій в інтервʼю NADRA.info розповідав СЕО УкрЛітійВидобування Денис Альошин.

За даними YouControl, до лютого 2022 року Ігор Воронов контролював компанію ТОВ “Антарес-9”, яка володіє т.з. наскрізним спецдозволом на геологічне вивчення з подальшим видобуванням природного газу родовища Королівське. Також раніше мав інтерес у низці інших видобувних компаній.

 

Що далі?

ТОВ «Інтер Актив» Ігоря Воронова має 30 робочих днів, щоб сплатити свою цінову пропозицію, а також заплатити за геологічну інформацію. Якщо переможець торгів не викупить лот, він втратить гарантійний внесок – трохи більше 17 тис. грн.

Зауважимо, власне підписання договору не гарантує викупу і надання спецдозволу. Нагадаємо, переможець перших торгів спецдозволом на Заліси-Шменьки ТОВ «БЛ Ресурс» (аукціон відбувався 25.02.2021, ми детально писали про нього) також підписав договір з Держгеонадр. Але не сплатив свою цінову пропозицію (20 566 000 грн), втратив право отримати спецдозвіл, а також 8,5 тис. грн гарантійного внеску. 

18 000 005 грн від переможця ТОВ «Інтер Актив», запропоновані на торгах 18.05.2022, стали найнижчою ціновою пропозицією серед усіх аукціонів з продажу спецдозволу на Заліси-Шменьки. Відзначимо, у вересні 2021 р. ТОВ «Інтер Актив» пропонувало за лот учетверо більше, ніж у травні 2022 р. – понад 81 млн грн.

 

Контекст

NADRA.info вже писали, що спецдозвіл на Заліси-Шменьки марно намагалися продати 7 разів (останні торги 18.05.2022 – восьма спроба). Найвища зафіксована цінова пропозиція – 122 222 222 грн від ТОВ «Глобал аналітика» на торгах 09.08.2021. Цей переможець навіть не підписав протокол торгів.

В листопаді 2021 року – на тлі численних зривів торгів – Роман Опімах заявляв, що «Держгеонадра разом з Міндовкілля ініціюють зміни до Порядку продажу спецдозволів на аукціонах, а саме, підвищення мінімального розміру гарантійного внеску для участі в е-торгах». Ці зміни так і не було ухвалено.

Якщо Інтер Актив таки викупить Заліси-Шменьки, це буде третій власне мідний спецдозвіл в Україні. Двома іншими володіють комунальне підприємство Волинської обласної ради «Волиньприродресурс» (Волинська обл., родовище Жиричі, руди самородно-мідні, видобування. Супутні корисні копалини – золото і срібло) і ТОВ “Північно-Західне Видобування” (Рівненська обл., рудопрояв Південно-Рафалівський, руди самородно-мідні, геологічне вивчення з ДПР). Крім цього, спецдозволом на геологічне вивчення з ДПР сульфідних мідно-нікелевих руд володіє ТОВ «Кольормет України» (Житомирська обл., Рудопрояв – Прутівський).

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року, введеного в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021, мідні руди визнано корисною копалиною стратегічного значення.  

За цінами на мідь на Лондонській біржі металів можна стежити за посиланням.

 

Зображення новини асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/hJVUyll