Уряд заборонив експорт українського природного газу та енергетичного вугілля

Уряд заборонив експорт українського природного газу та енергетичного вугілля

Кабінет Міністрів України встановив нульові квоти на експорт в 2022 році вугілля кам’яного, антрациту; брикетів, котунів та аналогічних видів твердого палива, одержаних із кам’яного вугілля (крім коксівного вугілля за кодом згідно з УКТЗЕД 2701 12 10 00), а також газу природного українського походження.

Відповідну Постанову КМУ №666 («Про внесення змін у додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1424») було ухвалено 10.06.2022.

Також було встановлено нульову квоту на експорт рідкого палива (мазуту).

Нагадаємо, раніше в інтервʼю NADRA.info виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко заявляв, що експорт природного газу спершу було обмежено Кризовим комітетом при Міністерстві енергетики.

«Коли розпочалася війна, при Міненерго було створено Кризовий комітет. Одним із перших його рішень стала заборона на експорт природного газу з території України. Тобто, наразі приватні компанії, якщо не можуть реалізувати газ, то закачують його в підземні сховища. Звичайно, він належить видобувникам, і в майбутньому, з юридичної точки зору, вони можуть його або зберігати, або продавати на території України. … До речі, Кризовий комітет частково обмежив цю заборону, але для іноземних трейдерів. Тобто, експорт газу дозволено, якщо він завозиться в режимі митного складу для зберігання в наших ПСГ. Це зроблено для того, щоб стимулювати іноземні компанії закачувати газ в українські газосховища», – пояснив Артем Петренко.