Війна і надра: як інвестори платять за спецдозволи, розіграні на аукціонах після вторгнення РФ

Війна і надра: як інвестори платять за спецдозволи, розіграні на аукціонах після вторгнення РФ

Переможці чотирьох аукціонів заплатили за спецдозволи, розіграні під час дії режиму воєнного стану після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24.02.2022. Повідомляє NADRA.info із посиланням на представників компаній-переможців. 

Йдеться про бурштиноносні ділянки Федорівська-5, Федорівська-7 і Федорівська-8 (усі – Рівненська обл.), а також ділянку пісків Левадівська (Одеська обл.). 

Федорівську-5, Федорівську-7 і Федорівську-8 Державна служба геології та надр України розігрувала 29.04.2022. 

На торгах з продажу Федорівської-5 перемогло ТОВ «Амберлайт». Аукціон стартував з 335 580 грн, переможець запропонував 347 580 грн. Договір купівлі-продажу спецдозволу було підписано 17.05.2022. Керівник і власник ТОВ «Амберлайт» Роман Руденко заявив NADRA.info, що станом на 14.06.2022 компанія вже сплатила повну вартість спецдозволу.

Право купити спецдозволи на Федорівську-7 і Федорівську-8 вибороло ТОВ «Кенлікс Продакт». 13.05.2022 компанія уклала з Держгеонадр договори купівлі-продажу спецдозволів (349 700 грн за Федорівську-7 і 361 500 за Федорівську-8). Сплату вартості спецдозволів NADRA.info підтвердив очільник і власник ТОВ «Кенлікс Продакт» Денис Наумець. Зауважимо, за обидві ділянки Кенлікс Продакт заплатив на порядок менше, ніж півроку тому пропонувала інша компанія пана Наумця:

За даними YouControl, Денис Наумець став власником і очолив Кенлікс Продакт у червні (дата актуалізації даних щодо пана Наумця – 13.06.2022). Під час проведення аукціону ТОВ «Кенлікс Продакт» контролював Віталій Третяк. Його ж підпис стоїть під договорами про купівлю-продаж спецдозволів. Відтак компанію було продано після того, як вона отримала право купити два бурштинові спецдозволи. 

Денис Наумець також є власником і керівником ТОВ «Мансап Алтин». Ця компанія раніше брала участь в аукціонах із продажу бурштинових спецдозволів, втім їх результати скасовувалися. За згадану вище Федорівську-5 у грудні 2021 р. ТОВ «Мансап Алтин» пропонувало понад 25 млн грн, перемогло в торгах, але не сплатило свою ставку. За Федорівську-8 (того ж аукціонного дня, що розігрували Федорівську-5) компанія Наумця пропонувала 28 мільйонів і 1 гривню, і також не сплатила обіцяне. Так саме завершился спроба розіграти спецдозвіл на Федорівську-7 18.02.2022: ТОВ «Мансап Алтин» запропонувало за ділянку понад 15 млн грн, але не заплатило. 

 

Протягом передбачених договором 30 робочих днів було сплачено повну вартість ще одного лоту воєнного часу – на ділянку піску Левадівська, кажуть у ТОВ «Сенддиггер». Там заявили, що перерахували на рахунок Держгеонадр обіцяні 2 002 000 грн. 

Попри заяви компаній-переможців торгів, на 15.06.2022 в електронній системі ДП «Прозорро.Продажі» статус трьох згаданих аукціонів – «Очікується оплата» (по Федорівській-5 – «Очікується рішення про викуп»). Хоча по трьом із чотирьох уже сплив 30-денний термін на оплату за лот, і оплату було проведено (за словами переможців). 

Відтак дехто з опитаних інвесторів побоюються ускладнень із отриманням спецдозволів під час дії режиму воєнного стану: «Чи видадуть нам спецдозвіл, за який ми вже заплатили Державі? Коли видадуть? Чи не скасують результати аукціонів, тому що в момент їх проведення і підписання договорів купівлі-продажу спецдозволів діяв воєнний стан?»

Голова Держгеонадр Роман Опімах запевняє, що підстав для тривоги у інвесторів немає: «[Спецдозволи] видамо. Усі дозволи видаємо за процедурою, затримок немаємо, скарг теж».

За даними офіційного сайту Верховної Ради України (розділ Законодавство), до постанов Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» (від 30 травня 2011 р. № 615) і «Про затвердження Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами» (від 23 вересня 2020 р. № 993) – під час дії режиму воєнного стану у 2022 р. зміни не вносилися.

Про те, що воєнний стан не є перепоною для проведення аукціонів, участі в них і отримання спецдозволів за результатами торгів, говорять і юристи.  

«Держава в особі Держгеонадр дотримується взятих на себе зобов’язань. Процеси, які були розпочаті, завершуються. … Дозволи видаються як на підставі проведених аукціонів, так і на підставах, для яких проведення аукціону не вимагається», – пояснила засновниця Геологічної інвестиційної групи Ірина Супрун. Адвокатка відзначила, що українські надра залишаються вартими інвестицій, хоча війна РФ проти України вплинула на настрої бізнесу: «Як показує практика, починаючи з 24 лютого цього року інвестувати в надра мають намір переважно дійсні надрокористувачі, які продовжують вести свою господарську діяльність за наявних умов».

Про намір сплатити повну вартість спецдозволу протягом передбачених договором 30 днів NADRA.info заявив також директор ТОВ «Інтер Актив» Ігор Нестеренко. Як ми вже писали, компанія підписала договір купівлі-продажу спецдозволу на рудоносне поле Заліси-Шменьки (мідні руди, Волинська обл.) 10.06.2022, а 11.06.2022 кінцевим бенефіціарним власником у базі YouControl став Ігор Воронов.

Викупити спецдозвіл планують і в ТОВ “Партизанський гранітно-піщаний карʼєр”. Компанія 03.05.2022 перемогла в торгах спецдозволом на Янівську ділянку граніту і мігматиту (Вінницька обл.), договір з Держгеонадр було укладено 30.05.2022 (стартова ціна на т.з. “голландському” аукціоні на пониження була 147 112 грн, переможна ставка – 41 200 грн).

Свою цінову пропозицію 206 000 грн за ділянку Згарівську (граніт і мігматит, Вінницька обл., аукціон стартував з 82 918 грн) планує сплатити ТОВ “Девелопмент бізнес”. Це NADRA.info підтвердив керівник і власник компанії Дмитро Доценко. Торги відбулися 03.05.2022, договір зі Службою укладено 30.05.2022.

Із ФОП Гавришків Святослав Любомирович Держгеонадр договір ще не уклала, але Святослав Гавришків впевнено заявив NADRA.info, що також планує викупити спецдозвіл на ділянку надр у м.Бережани (підземні мінеральні природні столові води, Тернопільська обл.), за обіцяні 260 000 грн. Торги відбулися 18.05.2022, ціна стартувала з 247 787 грн.

 

Про аукціони з продажу спецдозволів на користування надрами, які відбулися з 24 лютого до 24 травня 2022 року ми писали тут.

Про 10 спецдозволів на воду, які можна купити на торгах у липні – читайте тут.