На ділянку піску біля Хмельницької АЕС заходить компанія з Дніпра

На ділянку піску біля Хмельницької АЕС заходить компанія з Дніпра
Фото: https://www.netishynrada.gov.ua/

В радіусі 15 км довкола вже заліцензовано понад 10 піщаних обʼєктів

Що сталося

Державна служба геології та надр України на онлайн-аукціоні 04.01.2024 розіграла спеціальний дозвіл на користування ділянкою піску Нетішинська (геологічне вивчення, з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням, на 20 років).

Переможцем стала компанія ТОВ «Пісок-Ресурс» із Дніпра, яка запропонувала за лот 11 млн грн (на 2,7 млн грн більше, ніж учасник №2 – ВКПП «Явір-Транс»).

Очікувані запаси піску Нетішинської ділянки – 3 660 тис. м3.

Директорка і одноосібна власниця товариства Олена Мозгова в телефонному коментарі NADRA.INFO заявила про твердий намір викупити спеціальний дозвіл на Нетішинську ділянку.

Олена Мозгова контролює ще одну компанію-надрокористувача: ТОВ «Захід-Ресурс 2022» з аукціону Держгеонадр в грудні 2022 р. купило спецдозвіл на користування Меденицькою ділянкою торфу у Львівській обл..

Другий номер

Якщо Пісок-Ресурс відмовиться викупити виграний лот, втратить 2 млн грн гарантійного внеску, і спецдозвіл за 8,3 млн грн зможе придбати ВКПП «Явір-Транс». Власниця цього товариства Наталія Лукашук контролює чотири ділянки піску за 10 км на схід від Нетішина, якими користується ВКП «Явір-Інвест» (див. нижче).

Хто ще користується піщаними надрами поблизу Нетішина

Нетішинська ділянка піску знаходиться за 2,7 км на південний захід від західної околиці міста Нетішин (Шепетівський р-н Хмельницької обл.), і за 2 км від Хмельницької атомної електростанції.

За підрахунками NADRA.INFO, нова ділянка може стати 14-тим піщаним обʼєктом в радіусі 15 км від Хмельницької АЕС.

За віддаленістю від електростанції та міста Нетішин, заліцензовані ділянки/родовища піску можна умовно розділити на дві групи.

І лінія:

  • Родовище «Стариця 2», Ділянка-Західна (цей обʼєкт – найближчий до Нетішинської ділянки): спецдозвіл №5300, дійсний до 2029 р.. Правом користуватися родовищем володіє ПАТ «Управління будівництва Хмельницької АЕС» (УБ ХАЕС, YouControl), але видобутку не здійснює: дію дозволу зупинено. Кінцевий бенефіціарний власник УБ ХАЕС – Петро Балачук, директор – Дмитро Оцабрика.
  • Родовище Сільцівське, ділянка-№1: спецдозвіл №6618, до 2042 року, надрокористувач ТОВ «Нетішинське карʼєроуправління» (YouControl). Компанія входить в групу Корпорація Бугські Карʼєри Матвія та Івана Ясеницьких (ключові видобувні активи групи – ТОВ «Прибузький гранкарʼєр» (Миколаївська обл.), ТОВ «Ново-Український кар’єр» (Кіровоградська обл.)). А директор Нетішинського карʼєроуправління Павло Дядюра володіє часткою в ПрАТ «Микитівський гранітний карʼєр» (видобуває пісок і граніт у Миколаївській області)
  • Родовище «Завитні 1»: спецдозвіл №5726, до 2026 р., надрокористувач ТОВ «Моноліт-Кривин» (YouControl). Власник і керівник компанії – Сергій Правдивець.
  • Родовище Полянське 2: спецдозвіл №5136, до 2030 р., надрокористувач ТОВ «Подільський пісок» (YouControl). Кінцевий бенефіціарний власник – Анатолій Бацан, керівник – Бєлоглазова Леся.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

ІІ лінія:

  • Родовище Вельбівненське-3 (Рівненська обл.): спецдозвіл №6318, до 2039 р., надрокористувач ТОВ «Острозький піщаний карʼєр» (ОПК, YouControl). Власники: Марʼян Онищак, Назарук Олег, Юхименко-Назарук Ірина. Керівник: Костюк Микола. До жовтня 2023 р. співвласниками ОПК були також Назар Керницький і Тарас Керницький.
  • Родовище Вельбівненське-2 (Рівненська обл.): спецдозвіл №6628, до 2042 р., надрокористувач ТОВ «Західна геологія» (YouControl). Власник і керівник Давидюк Андрій (в 2019-2020 рр.. очолював Острозький піщаний карʼєр).
  • Ділянка Новокривинська: спецдозвіл №5348, власник Мельничук Сергій Вікторович (YouControl). Дозвіл було надано в 2021 р. на два роки з метою геологічного вивчення. Надрокористувач вивчив ділянку, підрахував запаси і подав на затвердження до Державної комісії України по запасах корисних копалин, після чого зможе отримати видобувну ліцензію.
  • Родовище Репищенське, Ділянка-Західна, Ділянка-Східна: спецдозвіл №859, до 2037 р., надрокористувач КП «Славутський піщаний кар`єр» (YouControl). Власник: Матушевський Олександр, керівник: Степанюк Олександр / Матушевський Віктор.
  • Родовище Крупецьке-2: спецдозвіл №6333, до 2035 р., надрокористувач ВКП «Явір-Інвест» (YouControl). Власник: Лукашук Наталія, керівник: Врублевський Юрій.
  • Родовище Горинь-Крупецьке: №4101, до 2026 р.. надрокористувач ВКП «Явір-Інвест».
  • Родовище Горинь-Крупецьке, Ділянка-Південна: №6017, до 2031 р.. надрокористувач ВКП «Явір-Інвест».
  • Родовище Крупецьке-3: ВКП «Явір-Інвест» отримало спецдозвіл у серпні 2023 р., на 20 років (наказ Держгеонадр, завантажити). 
  • Борисівська ділянка: спецдозвіл №5660 ТОВ «Борисівський карʼєр» купило за результатами аукціону  14.09.2023. Учасники товариства: Фелонюк Ганна, Боглачов Вадим, Ревуцький Василь (керівник) (YouControl). До речі, єдиним конкурентом Борисівського карʼєру під час торгів було ТОВ «Буд-Мат-Сервіс», яке ініціювало аукціон з продажу Нетішинської ділянки.