Санкційні надра Дерипаски і Сальдо: чому Україна досі не власник конфіскованих компаній?

Санкційні надра Дерипаски і Сальдо: чому Україна досі не власник конфіскованих компаній?
Суд стягнув видобувні активи, повʼязані з підсанкційними Олегом Дерипаскою (ліворуч) і Володимиром Сальдо (праворуч) у травні-червні 2023 р.. Чому держава ще не стала їх власником? Фото: 1 - https://www.rbc.ru/ (автор Сєргєй Бобильов, ТАСС), 2 - https://www.facebook.com/SaldoVladimir

У Фонді державного майна України пояснили, чому досі не здійснили реєстрацію за державою корпоративних прав ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» та ПрАТ «Каштан», стягнутих в дохід України рішеннями Вищого антикорупційного суду. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на відповідь Директора Департаменту супроводження санкційного майна та майна на тимчасово окупованих територіях ФДМУ Ірини Несин на запит (сканкопію див. нижче).

Передісторія і контекст

У 2023 р. ВАКС стягнув у дохід держави три товариства, які є надрокористувачами: ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» (ГКК) і ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» (МГЗ) у справі проти Олега Дерипаски, а також ПрАТ «КАШТАН» у справі проти Володимира Сальдо.

ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» володіє спецдозволом на видобування вод підземних питних і технічних родовища Галицинівське (Миколаївська обл.), зупинку якого вдалося відтермінувати після розголосу в листопаді 2023 р.;

ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» до війни видобувало пісковик кварцитовидний родовища Баницьке (Сумська обл., єдине таке родовище в Україні, що розробляється, продукція постачалася до РФ), до суду подано заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство товариства;

ПрАТ «Каштан» розробляло родовище габро-лабрадориту Букинське (Житомирська обл.).

Станом на грудень 2023 року, згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, не відбулася реєстрація цих товариств за державою в особі Фонду держмайна (як це сталося з ТОВ «Демурінський ГЗК» за два місяці після постанови Апеляційної палати ВАКС про конфіскацію у справі проти Михайла Шелкова). Попередніх учасників і керівників усіх трьох товариств вказано в ЄДР і станом на 10.01.2023:

Власницею акцій ПрАТ «Каштан» досі значиться Любов Сальдо (екс-дружина Володимира Сальдо), керівником – Ігор Колпаков (YouControl)

 

Учасниками ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» залишаються ТОВ «Гуардон Україна» і ТОВ «Компанія «Алюміній України» (ними досі володіють дві компанії з реєстрацією в Аруба – острівній державі в Карибському морі), а керівником – Віктор Кожевніков (YouControl)

 

Учасником ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» залишається кіпрський РусАл (United Company Rusal Silicon Limited), директором – Василь Лагутін) (YouControl)

Відтак, ми попросили ФДМУ розповісти:

  • Чи було Фондом прийнято в управління ці товариства і їх майно? Коли саме і чиїм рішенням стягнуті компанії було передано Фонду?
  • Яка посадова особа Фонду відповідальна за управління стягнутими товариствами?
  • Чи було проведено інвентаризацію та які залишки товарної продукції зафіксовано на кожному підприємстві?
  • Що чи хто заважає Фонду здійснити реєстрацію права власності на стягнуті товариства за державою, і ефективно управляти ними, та зрештою коли згадані конфісковані компанії будуть виставлені на продаж?

Що кажуть у Фонді держмайна

В ФДМУ пояснили, що Фонд було визначено уповноваженим органом управління активами, стягнутими в дохід держави згідно з рішенням ВАКС у справі проти Володимира Сальдо, в серпні 2023 р., розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Забезпечити ж виконання рішень щодо активів Олега Дерипаски Уряд доручив Фонду лише в листопаді – протокольним рішенням під час засідання Уряду 21.11.2023, і лише 28.11.2023 Секретаріат Кабміну надіслав до Фонду копії судових рішень для їх виконання.

Щоб привести у відповідність структуру власності ПрАТ «Каштан» та передати конфісковані цінні папери на рахунок у цінних паперах Держави Україна, відкритий у депозитарній установі ПАТ АБ «Укргазбанк», враховуючи призупинення ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарної установи ТОВ «Зберігач-Капітал», довелося чекати на ухвалення окремого рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21.12.2023 №1442 «Щодо проведення вичерпного переліку операцій в системі депозитарного обліку цінних паперів». До того ж, вчинення реєстраційних дій ПрАТ «Каштан» з липня 2022 р. заборонено ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира.

Аналогічні заборони влітку 2022 р. суди наклали і на реєстраційні дії ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» та ТОВ «Миколаївський глиноземний завод».

«Враховуючи зазначене, на виконання рішення суду Фонд здійснює заходи щодо зняття заборон та арештів з метою здійснення реєстрації стягнутої частки (акцій) статутного капіталу Товариств за державою в особі Фонду, для подальшого управління та/або реалізації таких активів відповідно до чинного законодавства», – заявили у ФДМУ.

Відтак на інші запитання нам пообіцяли відповісти «після вжиття Фондом визначених чинним законодавством заходів»:

Далі буде.