Конфіскований державою Глухівський карʼєр кварцитів заводять у процедуру банкрутства

Конфіскований державою Глухівський карʼєр кварцитів заводять у процедуру банкрутства
Глухівський карʼєр кварцитів. Джерело: https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30221208.html

Санкційні надра

25 грудня 2023 р. Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області звернулося до Господарського суду Сумської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» (ГКК), конфіскованого в дохід держави за рішенням Вищого антикорупційного суду. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на ухвалу суду від 29.12.2023.

Глухівський карʼєр кварцитів володіє спецдозволом на користування Баницьким родовищем пісковика кварцитовидного (родовище високочистих кварцитів, єдине таке в Україні, що розробляється). До повномасштабного вторгнення РФ в Україну, продукція ГКК постачалася до РФ.

Суд прийняв заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» до розгляду, підготовче засідання призначено на 11.01.2024.

Розпорядником майна Глухівського карʼєру кварцитів ГУ ПФУ в Сумській області просить призначити арбітражного керуючого Удовенка Романа Петровича. Він вже подав заяву про участь у справі про банкрутство ГКК, угоду про виконання повноважень укладено.

Станом на 04.01.2024 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань єдиним засновником, власником 100% капіталу ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» досі вказано кіпрську компанію ЮНАЙТЕД КОМПАНІ РУСАЛ СІЛІКОН ЛІМІТЕД (UNITED COMPANY RUSAL SILICON LIMITED).

Нагадаємо, 16.02.2023 Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення стягнути в дохід держави 100% корпоративних прав чотирьох компаній-надрокористувачів, які повʼязують із підсанкційним громадянином РФ Олегом Дерипаскою: ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» (МГЗ), ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів», ПрАТ «Жежелівський карʼєр», ПрАТ «Хустський карʼєр». 16.06.2023 Апеляційна палата ВАКС скасувала конфіскацію Жежелівського і Хустського карʼєрів, а стягнення МГЗ і ГКК залишила в силі.

В 2022-2023 рр.. Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) двічі проводило конкурси із відбору управителя для арештованого карʼєру. Переможцем першого відбору визначили ПрАТ «Бластко» Олександра Ярославського, проте карʼєр в управління так і не передали. Повторний конкурс, оголошений в січні 2023 року, також не відбувся