Справа «Каштану»: видобувні сліди колаборанта Сальдо

Справа «Каштану»: видобувні сліди колаборанта Сальдо
Джерело фото: https://www.facebook.com/ssu.zhytomyr/

Що сталося?

В понеділок 05.09.2022 Управління СБУ в Житомирській області заявило про арешт активів «компанії, яка підконтрольна «гауляйтеру» тимчасово окупованої Херсонщини Сальдо». Йдеться про Володимира Сальдоколаборанта, голову окупаційної адміністрації Херсонської області.

Наші джерела на ринку одразу заявили, що йдеться про ПрАТ «Каштан», яке розробляє карʼєр в Житомирській області (родовище – Букинське, корисна копалина: габро-лабрадорит, спецдозвіл №2711, в 2002-2020 рр.. видобуто понад 71 тис. куб. м каменю). Водночас пролунали сумніви щодо реального звʼязку між підприємством і Володимиром Сальдо, підозрюваним у державній зраді.

В карʼєрі ПрАТ Каштан. Джерело: https://www.facebook.com/ssu.zhytomyr/

До чого тут Сальдо?

Дані YouControl і Публічного аудиту надрокористування (його Держгеонадр оприлюднювала в жовтні 2021 р., але закрила на тлі війни РФ проти України) – річ уперта: власницею ПрАТ «Каштан» вказано Сальдо Любов Павлівну (за даними наших джерел, це колишня дружина Володимира Сальдо).

Також нам вдалося знайти ухвалу, якою в серпні 2022 р. суд дозволив слідчим поліції оглянути і зафіксувати активи компанії, зокрема карʼєр по добуванню габро-лабрадориту на Буківському родовищі. В ухвалі фігурують три компанії: ПрАТ «Каштан», ПП «Вента» і асоціація «Житомирський граніт». За даними YouControl, Любов Сальдо є кінцевою бенефіціарною власницею ПрАТ «Каштан», а також співвласницею Житомирського граніту. Інша співвласниця асоціації – Анна Бдюлєва (в анкеті ПП «Вента» в базі YouControl пані Бдюлєва згадується як резидент РФ).

Судячи з судового документу, кримінальне провадження №12022060000000256 відкрили в червні 2022 р. за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки) і ч. 1 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади).

 

Що кажуть на підприємстві?

Претензії з боку силовиків і слідства в компанії вважають «нісенітницею». NADRA.info вдалося поговорити із представником ПрАТ «Каштан», а також директором підприємства Ігорем Колпаковим.

З їх слів, банківські рахунки ПрАТ «Каштан» було заблоковано ще на початку липня.

Компанія третій місяць не може ані виплатити заробітну платню, ані сплатити податки – працює «на склад».

Крім цього, в серпні слідчі оглядали і тимчасово опломбовували карʼєрну техніку. Відновити використання обладнання дозволили лише нещодавно.

Будь-які звʼязки з Володимиром Сальдо, а також закиди щодо фінансування незаконних дій чи приховування податків – у компанії заперечують. Мовляв, так, номінальною власницею «Каштану» вказана Любов Сальдо, але вона стала акціонером в 2011 році – за кілька років після розлучення з Володимиром Сальдо і розділу майна. До того ж пані Сальдо давно проживає у Франції, а фактичним власником добувного бізнесу є її колишній зять – громадянин України, активний учасник Територіальної оборони, жодним чином не повʼязаний з Сальдо-колаборантом. Також в ПрАТ «Каштан» заперечили будь-яке виведення коштів з компанії.

Більше в компанії пообіцяли розповісти після зняття арешту з банківських рахунків, виплати заробітної платні і сплати податків.

 

Контекст

Нагадаємо, наприкінці червня Служба Безпеки України заявила про блокування видобувних активів «російського олігарха». На оприлюднених силовиками фото наші джерела упізнали техніку і обладнання компаній з групи UNIGRAN – відомого гравця на ринку видобування корисних копалин і виробництва будівельних матеріалів, який також має значну частку на українському ринку буро-вибухових робіт. Засновник групи Ігор Наумець особисто підтвердив NADRA.info, що в релізі СБУ йдеться про його компанії, і розповів нашим читачам свою версію подій (частина перша: Ігор Наумець: Рейдери хочуть вкрасти видобутий нами пісок, а заразом і «віджати» весь Юнігран; частина друга: Ігор Наумець: “Ще кілька тижнів чи місяць – і карʼєри почнуть затоплюватися”). Згодом Ігор Наумець заявив журналістам, що майно і корпоративні права виробника щебеневої продукції, видобувача граніту і піску UNIGRAN не було передано до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

«Дуже багато чуток ходило щодо того, наші активи передадуть в управління АРМА. Але ми виграли цей судовий процес, тому ніхто нічого не передавав. Ані корпоративних прав, ані майнових прав, ані складів із піском – нічого. Але техніка, так, дійсно перебуває під арештом. Також під арештом – моє особисте майно. Але, тим не менш, ми працюємо із слідством, намагаємось їм довести їх неправоту. Є певний процес, який рухається», – пояснив Ігор Наумець.