У Фонді держмайна назвали стартову ціну ДП «Бурштин України»

У Фонді держмайна назвали стартову ціну ДП «Бурштин України»

Бурштин України приватизують разом зі спецдозволом на видобування бурштину-сирцю в Рівненській області

В.о. Голови Фонду державного майна України Ольга Батова назвала ціну, з якої стартуватиме аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу державного підприємства «Бурштин України». Повідомляє NADRA.info із посиланням на Facebook-сторінку Ольги Батової:

«Стартова ціна на ЄМК ДП «Бурштин України» становитиме 12,9 млн гривень. Окрім понад 6 тисяч м² приміщень на 0,67 га землі, новий власник отримає підприємство, здатне успішно конкурувати на ринку завдяки досвіду працівників та надійній репутації. Усі ліцензії та дозволи буде збережено завдяки новим покращеним приватизаційним правилам», – йдеть у дописі очільниці ФДМУ, опублікованому в ніч 05/06.09.2022.

Разом з Головою Рівненської ОДА Віталієм Ковалем, в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Іваном Пустовітом та депутатами, Ольга Батова відвідала Бурштин України:

В.о. Голови ФДМУ Ольга Батова

 

За час дії спецдозволу №3855, Бурштин України видобув понад 13 т сирцю

 

Під час візиту. На передньому плані: Іван Пустовіт, Ольга Батова, Віталій Коваль

 

Ольга Батова поділилася враженнями від «унікального підприємства, що займається видобутком та переробкою цього дорогоцінного каменю»:

«Кремовий, блідо-жовтий, коричневий, помаранчевий, червоний, зеленуватий, фіолетовий, блакитний і майже чорний. Все це — кольори бурштину, яким багата Рівненщина. … Протягом багатьох років рівненський завод пропонував понад 500 різновидів продукції з бурштину: від ювелірних прикрас та картин до унікальних виробів з індивідуальних замовлень. На жаль вже багато років підприємство майже зупинене, живе за рахунок реалізації продукції на складі, накопиченої раніше. Для належного розвитку такого підприємства потрібні масштабні приватні інвестиції.

Саме тому Фонд державного майна України готовий запропонувати придбати цей об’єкт бізнесу і готує його до приватизації. …  Інвестиційне меню Фонду держмайна на Рівненщині — це наша відповідь на потреби бізнесу. Ми раді, що завдяки приватизації такі підприємства, як «Бурштин України», можуть отримати нове життя в руках приватного власника!», – заявила Ольга Батова.

Як раніше писали NADRA.info, в липні ФДМУ змінив керівника ДП «Бурштин України»: замість Павла Ніколаєнка підприємство очолив Іван Пустовіт. Згодом у Фонді заявили, що збиток ДП за 2021 рік перевищив 2 млн грн (2,005 млн грн), і одне із основних завдань нового керівника – підготувати Бурштин України до приватизації.

ДП “Бурштин України” засновано в 2006 р.. Статутний капітал 8 867 800 грн. Реєстрація – м. Рівне. ДП перебуває в управлінні ФДМУ. Володіє спецдозволом №3855 на видобування бурштину родовища Клесівське (Рівненська обл.). За даними Публічного аудиту надрокористування, які до війни були доступні на Державному геологічному порталі, за весь час дії спецдозволу з 2006 р. ДП «Бурштин України» видобуло понад 13 тонн бурштину-сирцю. Запаси родовища Клесівське, за протоколом ДКЗ СРСР №10952 від 16.11.1990: основні/бурштин, кат. С1 – 46651,431 кг, кат. С2 – 28700 кг.

Нагадаємо, ДП «Бурштин України» було передано в управління ФДМУ восени 2020 р.. Раніше підприємством управляла Державна служба геології та надр України, втім за рішенням Уряду в серпні 2020 р. Бурштин України, а також іще три геологічні підприємства Держгеонадр було передано на приватизацію (згодом РНБО вивела з-під приватизації УкрДГРІ). За даними ФДМУ, станом на жовтень 2020 р., на балансі Бурштину України перебувало 23 одиниці нерухомого майна. В грудні 2021 р. у відповідь на запит NADRA.info в ФДМУ заявляли, що ДП «Бурштин України» буде приватизовано в 2022 р..

Загалом ФДМУ здійснює управління понад 20-тьма державними підприємствами добувної галузі.