На Львівщині впроваджують пілотний проєкт трансформації вугільних регіонів (Суспільне)

На Львівщині впроваджують пілотний проєкт трансформації вугільних регіонів (Суспільне)
Фото: https://www.youtube.com/@SuspilneLviv

Червоноград на Львівщині — одна із двох громад в Україні, де впроваджують пілотний проєкт трансформації вугільних регіонів. Цього року у Міністерстві енергетики України розроблять план дій у цьому напрямку. Про це розповів заступник директора обласного департаменту економіки Вадим Табакера. Повідомляє Суспільне* (автори Юлія Равлюк, Ірина Мочульська).

У Червоноградському професійному гірничо-будівельному ліцеї два роки навчають спеціалістів, які зможуть працювати із сонячними панелями чи елементами теплової енергетики. Зараз там готують до відкриття центр відновлювальної енергетики.

“Є брак фахівців і, відповідно, відновлювальна енергетика чимраз більше розвивається, більшими темпами. Щораз більше людей хочуть встановлювати в себе сонячні електростанції, теплові насоси. Збільшується кількість організацій, які цим займаються”, — каже заступник керівника Червоноградського професійного технічно-гірничого ліцею Віталій Яник.

Обладнання у Червоноградському професійному гірничо-будівельному ліцеї, 6 лютого 2024.
Обладнання у Червоноградському професійному гірничо-будівельному ліцеї, 6 лютого 2024. Фото: Ірина Мочульська / Суспільне Львів
 

За даними міністерства енергетики України, у 2020 році оголосили Національну програму трансформації вугільних регіонів, щоби поступово зменшити видобуток викопного палива. Перші два роки проєкту присвятили плануванню та обговоренню, а тепер розроблятимуть конкретний план дій, каже заступник директора обласного департаменту економіки Вадим Табакера.

“Ми на початковому етапі. Незважаючи на те, що Львівщина — перший регіон на мікрорегіональному рівні, де почали розробку плану справедливої трансформації вугільних територій, ми розуміємо, що план дій буде розроблено лише у 2024 році. Він передбачатиме низку кроків, скоординованих по економіці, по перекваліфікації місцевого населення в нові сектори економіки. З видобутку вугілля і теплової генерації переходити до тих секторів економіки, які генерують додану вартість – це і харчова промисловість, і текстильна промисловість”, — розповів Вадим Табакера.

Альтернативна енергетика, підготовка фахівців і зміни в освітній галузі та економіці — частина комплексної трансформації всієї території Червоноградської громади як вугільного регіону, каже керівник громади Андрій Залівський.

“Ми говоримо не про закриття шахт, що от ми будемо їх закривати. Ми говоримо про те, що Україна підписала угоду, згідно з якою до 2035 року мають відбутися певні зміни. Ми маємо відійти від викопного палива. Відповідно, ми готуємося до того періоду і до того часу набором певних заходів і дій”, — каже Андрій Залівський.

Обладнання у Червоноградському професійному гірничо-будівельному ліцеї, 6 лютого 2024.
Обладнання у Червоноградському професійному гірничо-будівельному ліцеї, 6 лютого 2024. Фото: Ірина Мочульська / Суспільне Львів

За словами очільника організації “Профспілка вугільників Львівщини” Степана Яреми, першими зміни торкнуться саме працівників шахт. У майбутньому вони повинні мати альтернативу роботи й відповідні умови.

“Створюючи нові робочі місця ми повинні чітко розуміти, що це є чоловіки, які хочуть гідної зарплати, які хочуть гідні робочі місця, які не на рік, не на два, а на якусь кількість, на десятиліття, щоб вони могли працювати, годувати свої сім’ї. І приносити користь економічну державі й своїм сім’ям”, — розказує Степан Ярема.

Як повідомив Степан Ярема, за приклад взяли німецький досвід. Там шахтарські регіони почали змінювати у 1990-х роках. Змінювати Червоноградську громаду допомагає, зокрема, німецька організація Giz.

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.