АМКУ оштрафував компанію з групи Нафтогаз на 900 тис. грн

АМКУ оштрафував компанію з групи Нафтогаз на 900 тис. грн
Фото: https://amcu.gov.ua/

Антимонопольний комітет України (АМКУ) завершив розгляд справ про порушення конкуренції товариством «Нафтогаз Ойл Трейдинг» (НОТ) і оштрафував компанію сумарно на 900 тис. грн. Про це пише НафтоРинок* із посиланням на повідомлення АМКУ.

На засіданні 8 лютого АМКУ визнав, що компанія «Нафтогаз Ойл Трейдинг» порушила закон «Про захист економічної конкуренції», коли здійснила 18  концентрацій шляхом одержання в управління активів Групи «Глуско» без дозволів Комітету.

Водночас, оскільки концентрації не призвели до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на ринках України, «Нафтогаз Ойл Трейдингу» було надано дозволи на концентрації активів «Глуско», а саме часток в статутних капіталах ТОВ «Глуско Рітейл», ПП «НРО», ДП «БЛІЗНЄЦИ», ТОВ «Глуско Україна», ТОВ «Авіаційна паливна заправна компанія», ТОВ «Трансбуд», ТОВ «Каскад-Агросервіс», ТОВ «Газ-Груп», ТОВ «ЮКОН», ТОВ «Тиса», ТОВ «Торгово-фінансова компанія «ЄВРОПА ЛТД», ТОВ «УТН-ЦЕНТР», ТОВ «Л.Б.П.», ПП «ТРЕЙД НАФТА КОМПЛЕКТ», ТОВ «РОКСОЛАНА», СУН ТОВ «КЕРШЕР», ДП «ДОБРОБУТ» КОМПАНІЇ «ГЛУСКО ЕНЕРДЖІ МЕНЕДЖМЕНТ КОМПАНІ ЛІМІТЕД», ПП «КАСКАД».

Ці концентрації відбулися 22.06.2022 відповідно до підписаного акту приймання-передачі активів в управління між ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» та АРМА до укладеного договору управління активами (майном) від 08.06.2022, зазначили в АМКУ.

Первинну заяву ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» разом з АРМА подали до Комітету 3 червня 2022 року, однак 9 червня 2022 року розгляд заяви було зупинено. На клопотання ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» 23 листопада 2022 року розгляд заяви було поновлено, але, оскільки вона не відповідала вимогам Положення про концентрацію, її залишено без розгляду, кажуть в АМКУ.

У квітні 2023 року до Комітету надійшли повторні заяви на зазначені концентрації від ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» та АРМА. Однак вони потребували попереднього отримання дозволу органів Комітету, а були здійснені без його отримання, тому 18 травня 2023 року були відкриті справи про порушення.

«Оскільки первинну заяву НОТ разом з АРМА подали відповідно до Рекомендаційних роз’яснень Комітету від 30 березня 2022 року № 1-рр, то розмір штрафу розрахований відповідно до пункту 73 Рекомендаційних роз’яснень, а саме він не повинен перевищувати 3 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян», — йдеться у повідомленні комітету.

В АМКУ додали, що за кожну здійснену без дозволу концентрацію НОТ повинен сплатити штраф у розмірі 50 тис. грн.

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.